Valjasta partiokokemukset eduksesi ensimmäisen työpaikan haussa!

Ensimmäisen työpaikan saaminen on erityisen jännittävää ja ensimmäinen työkokemus jää varmasti jokaisen mieleen. Työpaikat ovat usein kiven alla, joten huolellinen valmistautuminen on työnhaussa todella tärkeää. Harrastuksista ja vapaaehtoistyöstä kertominen kannattaa aina. Tämä auttaa rekrytoijaa saamaan paremman kokonaiskuvan sinusta etenkin silloin, jos ansioluettelossasi ei ole vielä aiempia työkokemuksia. Ja mikä olisikaan parempi harrastus mainittavaksi kuin partio?

Massahakemuksesta kannattaa pyrkiä erottautumaan, mutta välttää silti turhaa kikkailua. Sen sijaan, että kertoisit olevasi reipas ja tulevasi kaikkien kanssa toimeen, sanoita oma osaamisesi konkreettisesti. Kerro esimerkiksi, jos pitkällä vaelluksella väsyneenä jaksat tsempata muitakin jaksamaan tai sinulla on kokemusta ryhmänjohtajana toimimisesta haastavien lasten kanssa. Voit myös kertoa, jos olet suoriutunut hienosti tärkeästä kesäleiripestistä, suunnitellut ja toteuttanut lippukuntasi kanssa ulkomaanreissun tai myynyt joka vuosi adventtikalentereita. Lippukunnan varainhankinta käy usein ihan oikeasta työstä. Siihen osallistumalla olet ehkä päässyt tutustumaan erilaisiin tehtäviin vaikkapa pihatalkoissa, joululahjojen paketointipalvelussa tai kioskinpitäjänä.

Partio on loistava opettaja monessa asiassa, joten voit jo ilman varsinaista kokemusta palkkatyöstä olla monia muita edellä työelämässä tarvittavissa taidoissa, kuten johtamisessa ja vastuun ottamisessa. Sähköinen osaamismerkki on loistava tapa todentaa osaamistasi ja se on hyvä lisätä kirjalliseen ansioluetteloon. Myös saamasi ansiomerkit tai vartiosi kanssa voittamasi kisat voit hyvin listata ansioluetteloon. Ja vaikka kaikki ei olisikaan mennyt aina käsikirjoituksen mukaan, myös haastavista tilanteista selviäminen kannattaa nostaa rohkeasti esiin hakemuksessa ja haastattelutilanteessa. Jos haluat tuoda esiin kokemustasi kertomalla jonkin tietyn partiopestin hoitamisesta, kannattaa rohkeasti kysäistä sinut pestanneelta henkilöltä todistusta pestin loppumisen jälkeen. Pestaaja tai muu tuntemasi partiopersoona varmasti mielellään toimii myös suosittelijanasi työnhaussa.

Teet partiossa upeaa vapaaehtoistyötä, josta on hyötyä sinulle myös tulevaisuudessa työelämän puolella ehkä enemmän kuin vielä arvaatkaan. Näin Vapaaehtoisten päivän kynnyksellä kiitämme sinua tekemästäsi työstä partion hyväksi. Tsemppiä työnhakuun!

Kuva: Aapo Rainio