Unelmaharrastuksesta unelmatyö

Linnea Eerolalle ja Annika Öhmanille partio on sekä työ että harrastus. Mitä tapahtuu harrastukselle, kun siitä tulee työ?

Linnea Eerola, 27, Pääkaupunkiseudun Partiolaisista ja Annika Öhman, 25, Lounais-Suomen Partiopiiristä olivat aiemmin aktiivisia partiolaisia, jotka päätyivät tekemään partiota myös työkseen.  Molemmat ovat ehtineet olla mukana lippukuntiensa hallituksissa ja vetämässä eri ikäkausien ryhmiä. Linnea on toiminut myös lippukunnanjohtajana.

Työpaikka partiossa oli Linnean ja Annikan mukaan sattumien summa. Kumpikaan ei muutama vuosi sitten olisi uskonut päätyvänsä partioon töihin.

Valinta ei ollut Linnealle helppo:

• Pitkään mietin, haluanko yhdistää harrastuksen ja työn. Kuitenkin tein siinä vaiheessa oikean päätöksen, kun otin riskin ja hain kyseistä tehtävää. Olen onnekas, kun saan olla harrastukseni parissa töissä ja samalla kehittää osaamistani markkinoinnin ja viestinnän asiantuntijana, Linnea kertoo.
  • Päätös lähteä partioon töihin oli selkeä. Se herätti tietysti ajatuksia, että harrastuksesta tulisi myös työ, kertoo puolestaan Annika

Partiotöissä viihtyy

Annika tekee työtä Lounais-Suomen Partiopiirille ja Linnea Pääkaupunkiseudun Partiolaisille.

• Olen viihtynyt meillä töissä todella hyvin, Annika kertoo
  • Työnantaja tarjoaa hyvät mahdollisuudet oman osaamisen kehittämiselle ja uuden oppimiselle. Kollegani ovat mielettömiä tehopakkauksia ja hyviä pitämään langat käsissään. Yleisfiilis toimistolla on positiivinen ja työnteosta voi samalla nauttia ja pitää hauskaa, Linnea sanoo.
  • Uutena järjestömaailmaan hypänneenä tiettyihin työrutiineihin tottuminen vaati hieman aikaa ja totuttelua mutta nyt nekin ovat jo tuttuja, Linnea jatkaa.

Partio pysyy myös osana vapaa-aikaa

Jos työ ja harrastus ovat molemmat tärkeinä osina elämää, miten sitten vedetään raja harrastuksen ja työn välille? Tuntuuko ikinä töissä siltä, että harrastaisi tai tuntuuko vapaa-ajan harrastaminen työltä? Annikan mukaan tätä ongelmaa ei ole. Hän ei ole enää mukana viikkotoiminnassa, mikä helpottaa rajanvetoa. Hän on kuitenkin edelleen mukana lippukunnan toiminnassa eri tavoin.

Linnea sanoo työn antavan vain lisäbuustia vapaa-ajan partiotoiminnalle. Hän on juuri nyt innostunut kisaamisesta ja Ko-Gi-kurssista, jota käy tällä hetkellä.

-Retkeily, luonnossa liikkuminen ja kavereiden kanssa kisaaminen ja vaeltaminen, kesäleirit ja muiden vapaaehtoisten kanssa kivojen juttujen tekeminen kuuluvat yhä omaan partioharrastukseeni, kertoo Linnea.

Vahva lippukuntatausta kantaa

Annika työskentelee paljon yhteistyössä lippukuntien kanssa. Hänen pääprojektinsa on ollut lippukuntatoiminnan uudelleenkäynnistäminen alueilla, joilla se on päässyt hiipumaan.

• Vuodet lippukunnassa on ollut hyvä läpileikkaus kaikkeen siihen, mitä lippukunnassa tapahtuu ja miten lippukunta toimii. Se tieto ja kokemus on ollut hyödyllistä työssäni, kertoo Annika.

Linnea puolestaan hoitaa esimerkiksi markkinointiin, sosiaaliseen mediaan ja tapahtumiin liittyviä työtehtäviä. Molempien työympäristöt ovat melko kaukana siitä, missä perinteisesti ajattelemme partiotoiminnan tapahtuvan.

• Parasta nähdä ihmisten innostuvan partiosta. Silloin myös tiedän, että olen onnistunut työssäni, Annika tiivistää.

Kuva: Heikki Heinonen

Ilmestynyt Partio-lehdessä 4/2017.