Vuosi 2018 on omistettu luotseille

Luotsivuosi 2018 on valtakunnallinen ohjelmapainotus, jonka tavoitteena on vahvistaa kolmen vanhimman ikäkauden kokemaa aikuisen tuen määrää ja laatua. Luotsivuoden – ja luotsaamisen ylipäätään – symboli on myrskylyhty. Luotsin tehtävänä on tukea nuorta hänen kasvaessaan myrskyävien elämäntilainteiden lävitse ehjänä.

PäPassa luotsivuosi tarkoittaa luotseille enemmän tukea ja huomiota sekä ilmaisia sisäänpääsyjä erilaisiin tapahtumiin ja koulutuksiin. Koko luotsivuoden huipentaa lokakuussa järjestettävä valtakunnallinen Luotsisatelliitti, joka kokoaa koko Suomen luotsit yhteen. Luotsivuoden materiaalit löydät yhdestä osoitteesta: parempilippukunta.fi/luotsit

Tukea tarpojaluotseille

Luotsivuoden ensimmäinen blogikirjoitus on omistettu tarpojaluotseille. Tarpojaluotsin pesti on vaativa ja moninainen: toisaalta tehtäväsi on kannustaa ja tukea vartionjohtajaa ja vartiota, toisaalta taas tarvittaessa on osattava siirtyä taka-alalle. Tarpoja haluaa itsenäistyä kovaa vauhtia, mutta tarvitsee silti aikuisen tukea. Oman paikan löytäminen luotsina voi tuntua aluksi haastavalta, mutta lupaan että pesti myös palkitsee!

Tarpojaohjelma on sekoitus muun muassa perinteisiä partiotaitoja ja yhteiskunnallista vaikuttamista, mutta myös kavereiden kanssa hengailu on tarpojalle tärkeää. Partio-ohjelma.fi -sivustolta löydät aktiviteettilistan ja tarppojen suunnittelupohjat. Silti vain oma mielikuvitus on rajana, kun suunnitellaan tarpojaohjelmaa, ja voittekin rohkeasti muokata ohjelmasta juuri teidän ryhmänne näköistä ja tasoista. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä itse, vaan kannattaa osallistua myös alueen, piirin ja Suomen Partiolaisten järjestämiin tapahtumiin:

Mega-KITT 7.3. 
Mega-KITT eli huippuluokan koko ikäkauden tarpojatapaaminen räjäyttää käyntiin tarpojien Kliffa-vuoden kooten kaikki fiilistelemään leiriä jo etukäteen 7.3. KITTin ilmoittautuminen on nyt auki aina 18. helmikuuta saakka: kuksaan.fi/18203! Mega-KITTissä pääsette näkemään valitut maistiaiset leirin ohjelmasta ja ihmettelemään, kuinka paljon meitä onkaan Kliffalle lähdössä! Tapahtuma on luotseille ilmainen, joten tule ihmeessä rentoutumaan hetkeksi partioarjesta valmiin ohjelman äärelle.

Tarpojien Taitopäivä 14.4. 
Tarpojien Taitopäivässä tarpojat pääsevät taituroimaan oman luovuutensa valloilleen 14.4. toimintakeskus Hapessa. Päivä koostuu muutaman tunnin mittaisista työpajoista, jotka tarpojat saavat itse valita useista erilaisista vaihtoehdoista ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautuminen Taitopäivään avautuu tammikuun aikana, joten seuraa PäPan tapahtumat-sivua: www.päpa.fi/tapahtumat.

SGW 2.2.
Luotsina pääset tänä vuonna ilmaiseksi sisään myös Samoajat Gone Wild (SGW) -tapahtumaan Teatteri Forumiin, jossa paitsi kuulet toimintavinkkejä PäPan tarpojatoimikunnalta, saat myös vertaistukea muilta luotseilta. Luvassa on rentoa illanviettoa hyvässä porukassa, joten hyppää messiin!

Vinkkejä toimintaan

Miten sitten saada tarpojia mukaan ja pysymään toiminnassa? Järjestäkää vaikka kaverikokous, mainostakaa kouluilla ja nuorisotaloilla, tai tehkää yhteistyötä paikallisten seurojen kanssa. Elämänmakuinen ja kohderyhmään vetoava somesisältö on myös avainasemassa – kenties tarpojat voisivat itse tuottaa sisältöjä? Etsikää yhdessä kokousvinkkejä esimerkiksi näiltä sivustoilta:

  • Kisakanta on arkisto partiotaitokilpailujen tehtäväkäskyille. Selaa vanhoja kisoja ja hae ideoita rastitehtäviin. Tällä hetkellä nettisivuilta löytyy yli 350 PT-kisoissa käytettyä tehtävää. Katso ideat täältä: kisakanta.fi
  • Monet lippukunnat julkaisevat myös omia ohjelmaideoita. Käy katsomassa Viikon Vesikkojen Leikkikone ja Vuokkojen uusi ohjelmaideablogi.
  • PäPan blogista taas löydät moninaisia kokousvinkkejä, joiden avulla ryhmäsi voi tutustua erilaisiin ihmisiin ja kulttuureihin.

Muista, että ne ongelmat ja ihmetyksen aiheet, mitä pestissäsi kohtaat, ovat todennäköisesti tuttuja muillekin. Luultavasti joku on jo saattanut keksiä pulmaan ratkaisun, joten pyörää ei tarvitse keksiä aina uudelleen. Luotsikurssilta saat tukea ja apua pestiisi. Tämän vuoden ensimmäinen luotsikurssi järjestetään 24.3., ja se on luotseille ilmainen. Tule viettämään päivää muiden luotsien ja luotsaushenkisten kanssa, ja hae samalla vinkkejä toimintaan. Lue lisää piirin nettisivuilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *