Lippukunnan johtokolmikon pestijohtajan pesti on entistä koulutusvastaavan tehtävää laajempi kokonaisuus. Pestijohtaja huolehtii paitsi johtajiston kouluttautumisesta, myös pestikeskustelujen käymisestä, pesteissä kehittymisestä sekä laaja-alaisesti siitä, että lippukunnassa on hyvä tehdä vapaaehtoistyötä. Viikin Vesikoiden Anne ”Amanda” Parviainen nimettiin  pestijohtajaksi vajaa vuosi sitten, kun lippukunnassa otettiin käyttöön johtokolmikkomalli. Hän kävi pestikeskustelun Koillis-Helsingin aluetiimin kanssa ja oli sen jälkeen valmiina uuteen tehtävään.

Pestijohtaja yön pimeydessä huolehtii johtajiston hyvinvoinnista muiden nukkuessa! Kuva otettu Roihulla, kuvaaja Mikael Niku

Viikin Vesikoiden jäsenmäärä on kasvanut reippaasti lyhyessä ajassa, jonka vuoksi monia käytäntöjä ja asioiden tekemisen tapoja on päästy kehittämään. Sana kiirii pienessä lippukunnassa luonnostaankin helposti, isommassa tarvitaan järjestelmällisempää otetta ja hallinnon uudistamista.

Pestijohtajalla riittää monenlaista työsarkaa. Syksyn 2017 aikana Amanda päivitti johtajiston pestikuvaukset, jotka otetaan ikäkausivastaavista lähtien käyttöön. Johtokolmikon pesteihin Amanda löysi apua Suomen Partiolaisten valmiista kuvauksista, mutta hän kertoo, että niihin on mietitty juuri Viikin Vesikoille sopivat vivahteet. Ikäkausivastaavat ovat keskeisessä asemassa pestien käyttöönotossa. Koulutuspuoli lippukunnassa on hyvällä mallilla ja myös johtajatilanne on hyvä. Seuraavina haasteina onkin henkilöresursseista huolehtiminen, mikä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että saadaan kasvatettua nuorista uutta johtajistoa. Lisäksi tavoitteena on, että myös aikuiset johtajat kehittyvät, viihtyvät ja pääsevät mukaan partioelämyksiin.

Henkilöresurssien johtaminen on todella tärkeää myös partiossa. Pestijohtaja on kuin partiolippukunnan HR-johtaja, ja pestijärjestelmän voi monelta osin rinnastaa työelämään: pestikeskustelu on kuin rekrytoinnin vaihe, välipestikeskustelu kuin kehityskeskustelu ja päätöskeskustelujakin käydään samaan tapaan kuin työsuhteen lopussa. Pestikeskusteluistakin voi siis saada eväitä työelämää varten. Partiolaiset ovatkin Amandan kokemuksen mukaan alkaneet oppia hyödyntämään partiokokemusta ja -osaamista myös partion ulkopuolella. Hän on itsekin toiminut suosittelijana työnhaussa ja lausunnon antajana opiskelupaikan haussa. Pestijohtajalle on hieno kokemus päästä auttamaan nuoria eteenpäin myös tällä tavoin.

Amanda kokee, että pestijohtajan tehtävässä olennaista on lippukunnan rakenteen ymmärrys ja käsitys johtamisesta partiossa. Näkemys partion koulutusjärjestelmästä ja tietoa koulutusten sisällöstä tarvitaan luonnollisesti myös. Kaiken voi toki oppia, kunhan tekemisen palo löytyy.