Yksinäisyydestä on tulossa suomalaisten uusi kansantauti. Erilaisten tutkimusten ja määritelmien mukaan Suomessa 10-20 prosenttia koululaisista on enemmän tai vähemmän pidempi -tai lyhytaikaisesti yksinäisiä. Yksinäisyys, toisin kuin yksin oleminen, on kokemuksena aina epämiellyttävä ja ahdistava.

Mitä me voimme tehdä partiossa? Mitä me voimme tehdä partiolaisina? Se, että toimimme ryhmissä, on loistavaa. Jatketaan sitä, ja muistetaan panostaa erityisesti ryhmäytymisvaiheeseen. Kun ryhmään tulee uusi lapsi tai nuori, otetaan hänet mukaan alusta asti ja suunnitelmallisesti. Toiset lapset pujahtavat joukkoon helposti, toisten kanssa saa nähdä vähän enemmän vaivaa. Tämä on kuitenkin vaihe, johon kannattaa laittaa paukkuja. Meillä useimmilla on tiedossa paljon erilaisia ryhmäytymisleikkejä, joten käytetään niitä uuden ryhmän kanssa. Jos sinun takataskustasi ei löydy hyviä leikkejä, kysy kaverilta tai pengo netistä.

Ryhmänjohtajalla voi olla iso merkitys lapsen tai nuoren viihtymiseen ryhmässä. Muista huomata jokainen ryhmän jäsen joka kerta. Hymyile, kysy mitä kuuluu, ja ennen kaikkea muista myös kuunnella vastaus. Yksinäisten lasten yleinen toive on: ”Kunpa joku vaan tulisi juttelemaan.” Tähän me pystymme partiossa. Kohdataan, huomioidaan ja jutellaan!

Ryhmänjohtaja voi tahtomaattaankin vaikuttaa ryhmään ja lasten asenteisiin myös muilla keinoilla. Mielipiteillä, sanoilla ja teoilla on äärettömän suuri vaikutus lasten asenteisiin muita kohtaan, joten mieti, kuinka juuri sinä kohtaat ryhmän jäsenesi. Ryhmänjohtajan kannattaa nostaa jokaisen ryhmäläisen vahvuuksia esille positiivisesti. Jokaisesta meistä löytyy niitä, joten käytä hetki aikaa niiden pohtimiseen.

Ryhmän säännöt ja johtajan malli tukevat ryhmäläisten sosiaalisia taitoja. Opetetaan lapset ja nuoret kunnioittamaan kaikkia sekä ottamaan kaikki mukaan leikkeihin ja porukkaan. Partiolainen lupaa olla avuksi toisille ja toimia aktiivisesti paremman huomisen puolesta. Jo sudenpennun ihanteena on kunnioittaa toista ihmistä. Meidän isojen täytyy olla tästä hyvä esimerkki!

Perhepartio

Yksinäisyys saattaa myös periytyä perheessä. Jos vanhempien sosiaaliset taidot ovat puutteelliset, on lastenkin vaikeampi oppia niitä. Joskus myös muutto uudelle alueelle tai hektinen arki voivat aiheuttaa sen, että perheillä ei ole ystäviä, eikä edes tuttavia. Perhepartio on hyvä keino tarjota alueen perheille yhteistä kivaa tekemistä matalalla kynnyksellä. Perhepartiossa on mahdollista tehdä yhdessä perheenä kivoja juttuja, tutustua alueen muihin perheisiin ja hyvällä lykyllä saada uusi harrastus ja vapaaehtoistyö!

Jos ryhmässäsi on yksinäinen lapsi tai lippukunnassasi yksinäinen nuori, etkä tiedä miten toimia, voit myös ottaa yhteyttä PäPan toimistolle Laijaan (larissa.olasvuori@partio.fi tai 050-5473090). Keskustellaan asiasta ja pohditaan yhdessä, mitä voitaisiin tehdä!

Lähteenä on käytetty Niina Junttilan kirjaa Kavereita Nolla, lasten ja nuorten yksinäisyys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *