Opiskelupaikan haku on monelle partiolaiselle juuri nyt ajankohtaista ja moni opiskelujaan lopetteleva miettii kevään tullen, miten saada tutkintoon vaadittavat opintopisteet kerättyä kasaan. Partiotaustasta voi olla huomattavaa hyötyä sekä opiskelupaikan saamisessa, että opintojen edistämisessä.

Kun keksit, mihin kouluun haluat jatkamaan opintojasi ja selvität hakukriteerejä, mieti partiokokemuksiasi tarkasti, sillä ne saattavat avata opiskelupaikan ovet. Monessa paikassa voi saada hakupisteitä esimerkiksi työkokemuksesta. Selvitä, voiko siihen lukeutua partiossa hankittu vapaaehtoistyökokemus. Myös partiossa suoritetuista kursseista saattaa olla apua. Partiotaustaa kannattaa tuoda reippaasti esiin myös hakuhaastatteluissa partiosanastoa avaten.

Kun opiskelut alkavat, voi edessä olla aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen (AHOT) -prosessi. Siinä pääset sisällyttämään osaksi tutkintoa aiemmassa koulutuksessa, työelämässä tai vapaa-aikana oppimaasi. Kannattaa suunnitella tarkasti, miten oma partiokokemus ja osaaminen sopivat oman tutkintosi tavoitteisiin ja ehdottaa opolle tai vastaavalle opettajalle, mihin opintokokonaisuuteen sen voisi sisällyttää. Partiosta löytyy myös useita työharjoitteluksi sopivia osa-alueita.

Partion kursseja on opintopisteytetty, mikä helpottaa hyväksilukua osaksi tutkintoa. Opintopisteytettyjä eli validoituja kursseja on jo yli 167 opintopisteen verran ja validointia tehdään koko ajan lisää. Todistukset validoiduista partiokoulutuksista voivat joko korvata kokonaisia opintojaksoja sellaisenaan tai soveltuvilta osin. Valmiiksi tehty validointi antaa opolle osviittaa siitä, minkä tasoisesta koulutuksesta on ollut kyse, mitä olet oppinut ja kuinka laaja kokonaisuus sillä voidaan korvata. Kun käyt partiossa jonkin kurssin, kannattaa sen lopussa varmistaa kouluttajalta, että saat käteesi validoidun todistuksen.

Partio on monipuolinen harrastus, joten validoitavaa osaamista on mahdollista sisällyttää monenlaisiin tutkintoihin. Partiojohtaja-, Ko-Gi -ja muut johtajakurssit ovat sopivia moneen eri koulutusalaan ja vaikkapa Ko-Gi-kurssin kehittämistehtävä saattaa sopia tutkintoosi. Akelakoulutus saattaa sopia sosiaali- tai hoitoalalle, sampokoulutus nuorisoalalle, ohjaaja- ja valmentajakoulutukset kasvatusalalle ja niin edelleen. Myös taitokoulutuksia voivat hyödyttää opinnoissa: esimerkiksi retkeily-, vaellus- tai kipparikoulutukset on jo opintopisteytetty valmiiksi.

Muista selvittää mahdollisuus sisällyttää muitakin partiotehtäviä osaksi tutkintoa. Tällaisia mahdollisuuksia voi löytyä esimerkiksi media- ja viestintäalalta sekä talouden parista. Kun opinnot edistyvät, partio tarjoaa myös loistavia aiheita opinnäytetyötä, kandintutkielmaa tai pro gradua ajatellen. Vaihtoehtoja on lukuisia!

Lisätietoa aiheesta löytyy täältä:

https://lippukunta.partio.fi/pestien-tuki/osaaminen-partiossa/opintopisteytetty-todistus-partiokoulutuksesta-mita-miten-ja-miksi

Kuva: Joona Aspegrén

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *