Pääkaupunkiseutulaisessa partiossa tehtiin vuonna 2017 paljon kaikkea uutta. Tämän mahdollisti erityisesti Yhteisvastuukeräys, jonka vuoden 2016 suomalainen keräyskohde partio oli. Partion saamat keräystuotot jakautuivat piirien, lippukuntien sekä keskusjärjestön kesken ja keräystuoton avulla järjestettiin vuoden 2017 aikana paljon toimintaa. Tavoitteena toiminnassa oli lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisy partiotoiminnan kautta: mukaan tulemisen kynnyksen madaltaminen monin eri tavoin ja uusien kohderyhmien tavoittaminen. 

Mellunkylän lapset on Pääkaupunkiseudun Partiolaisten Yhteisvastuukeräyksestä saaduilla varoilla syksyllä 2016 alkanut toimintamuoto, joka päättyy keväällä 2018. Projektin puitteissa järjestettiin Itä-Helsingin Mellunkylässä kaikille avointa retkitoimintaa sekä muuta erilaista toimintaa yhdessä alueen eri-ikäisten asukkaiden ja muiden toimijoiden kanssa. Tavoitteena oli, että erityisesti maahanmuuttajataustaiset perheet löytäisivät tiensä retkille.  

Avoimia retkiä ja toimintaa kaikille 

Avoin toiminta on helppo tapa saada ihmiset kokeilemaan jotain uutta. Mellunkylän lasten periaatteena oli pitää retket matalan kynnyksen toimintana: ilmoittautuminen oli tehty helpoksi ja tapahtumiin saattoi osallistua kuka tahansa.  

Retkiä tehtiin vuonna 2017 niin Viikin lintutornille, Fallkullaan kuin Uutelan ulkoilualueellekin. Kuusijärvellä järjestetyllä luonnon päivän retkellä juhlistettiin Suomen luontoa tekemällä nuotiomuffinsseja: Mellunkylän lasten retkiin kuuluikin aina jonkin nuotioruoan tekeminen. Retkille saattoi hyvin tulla mukaan, vaikka ei osaisikaan suomea.  

Avoimien retkien lisäksi Mellunkylän lapset järjesti yhteistyöretkiä ja tapahtumia sekä nuorille suunnattuja leirinohjaajakoulutuksia. Kontulan ala-asteella kokoontui partiokerho, ja yhdessä lippukuntien kanssa järjestettiin iltanuotioita eri ikäisille, joissa oli tarjolla rentoa illanviettoa sekä tietoa alueen partiotoiminnasta.  

Leirinohjauskoulutusta nuorille 

Osana Mellunkylän lapsia tarjottiin ei-partiolaisille leirinohjauskoulutusta. Ensimmäinen pilotti oli Mellunkylän nuorille suunnattu avoin koulutus, ja toinen järjestettiin helmikuussa 2017 yhteistyössä Kanava Nuoriso ry:n kanssa. Kanava on pitkään pääkaupunkiseudulla vaikuttanut järjestö, joka järjestää toimintaa maahanmuuttajalapsille, -nuorille ja -perheille, tavoitteenaan parantaa maahanmuuttajanuorten asemaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Koulutuksessa oli kaksi kouluttajaa partiosta, ja osallistujina yli 20 Kanavan aktiivista nuorta toimijaa. 

Leirinohjauskoulutus on yksi hienoimmista esimerkeistä siitä, miten älyttömän monipuolinen harrastus partio on. Kun järjestämme kesäleirin, mietimme leirin sisältöä, kohderyhmää, paikkaa ja aikaa. Rakennamme kunkin lapsen ja nuoren ikäkauteen soveltuvaa ohjelmaa, mietimme turvallisuutta ja sitä, kuinka leiri olisi kaikille mukava ja että ketään ei kiusattaisi. Laskemme kilogrammoja ja litroja, kun suunnittelemme leirin ruokalistaa. Pohdimme teemaa, nimeä, leiritunnuksia ja sitä miten saisimme hitsattua porukan yhteen. 

Kokemukset käyttöön lippukunnille 

“Mellunkylän lapset projektin päättymisen jälkeen lippukunnat voivat miettiä, voisivatko myös he kokeilla avointa toimintaa”, kertoo projektipäällikkö Riikka Nenonen. “Haluamme antaa konkreettisia neuvoja muillekin toteuttaa vastaavan tyyppistä toimintaa. Avoimen retken voi esimerkiksi järjestää jonkin jo olemassa olevan lippukunnan retken tai tapahtuman yhteyteen.”  

Osallistujat ovat kertoneet retkien antaneen heille itsevarmuutta metsään lähtemiseen. Vanhempien keskuudessa partio on myös noussut potentiaaliseksi harrastusvaihtoehdoksi lapselle.  

Etsi Instagramista käyttäjä @mellunkylanlapset ja katso, mitä kaikkea projektin aikana on tehty! 

 

Kuvat: Susanna ”Suski” Oksanen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *