Kyllä meidän toiminta on avointa kaikille – vai onko?

Suurin osa meistä toivottaa lähtökohtaisesti kaikki tervetulleiksi järjestämäänsä toimintaan. Suurin osa meistä ei tietoisesti halua sulkea ketään pois. Omaa tai oman yhdistyksen, järjestön tai muun organisaation toimintaa ei yleensä tule kuitenkaan tarkasteltua kuin omasta näkökulmasta. Totuttuja tapoja toimia tai viestiä ei tule arjen kiireessä, tekemisen lomassa, katseltua ulkopuolisen silmin. Eikä siinä ole mitään väärää. Se on ihan normaalia.

Toimintaan mukaan tulemisen tai siinä mukana pysymisen esteitä tulee ehkä mietittyä vasta siinä vaiheessa, kun havaitaan, että koko porukka on varsin homogeenistä. Tai kun se yksi mukaan eksynyt uusi tyyppi ei sitten ensimmäisen kerran jälkeen enää tullutkaan toista kertaa.

Mellunkylän lapset -hankkeesta saatujen kokemusten pohjalta olemme koonneet yhteen tekijöitä, jotka mahdollistavat tai estävät partiotoiminnassa mukana olemisen. Kuvan nelikentän vasemmassa yläkulmassa on tekijöitä, jotka mahdollistavat toiminnasta kiinnostumisen. Vasen alakulma puolestaan kuvaa kiinnostumisen esteenä olevia tekijöitä. Kuvan oikean puolen kulmat puolestaan listaavat niitä tekijöitä, jotka mahdollistavat tai estävät partioharrastamisen alkamisen tai jatkumisen kiinnostuksen herättyä.

Joskus on hyvä pysähtyä rauhassa hetkeksi pohtimaan oman lippukunnan toimintaa ulkopuolisen silmin. Millaisia esteitä sinun lippukunnassasi on? Ovatko ne purettavissa? Jos esteitä löytyy useampia, olisiko joku niistä sellainen, minkä purkamisesta voisi aloittaa? Muistakaa huomata myös hyvä: Mitkä asiat toimivat jo hyvin tai erinomaisesti? Voisiko niitä vielä vahvistaa entisestään?

Johtajiston kanssa kannattaa avoimesti keskustella, mitkä asiat (esimerkiksi perinteet) ovat sellaisia, joista ehdottomasti halutaan pitää kiinni. Asioita tai toimintatapoja ei tietenkään tarvitse lähteä muuttamaan vain muuttamisen vuoksi. Mutta jos selkeitä tarpeita ja halua uudistamiselle tai muuttamiselle löytyy, tarjoaa piiri tukea, työkaluja ja vinkkejä partiokynnyksen madaltamiseen. Poimikaa tarjonnasta juuri teille parhaiten sopivat. Jos valmista ratkaisua ei näytä olevan tarjolla, olkaa yhteydessä piirin moninaisuusryhmään – etsitään sellainen yhdessä!

Yhteystiedot:
Moninaisuudesta vastaava hallituksen jäsen Senni Raunio, senni.raunio(at)partio.fi
PäPan moninaisuusryhmän puheenjohtaja Aleksi Vesala, aleksi.vesala(at)partio.fi

2 kommenttia

1. 10.03.2018 05:27 | cdecsherb
    Kiitos! Ihanaa uutta viikkoa sinne!
  2. 13.03.2018 15:31 | Lpkj
    Se on niin että se on just näin, niinku Nykäsen Matti sanos. Hyvä teksti! Sydäntäni lämmitti erityisesti kohta, jossa mainittiin ettei kannata muuttaa muuttamisen vuoksi - ehjää tarvitsee vain harvoin korjata.