Mestarikuvaajan opissa – Eeva Mäkinen Aikuisten iltanuotiolla

Limingasta kotoisin oleva valokuvaaja ja luonto-opas Eeva Mäkinen saapui sunnuntaina 11.3. Partioasemalle Aikuisten iltanuotiolle kertomaan kokemuksistaan ja opettamaan valokuvausta. Päivän aikana tehdyn kuvausretken kuvat löytyvät Instagramista hashtagilla #aikuisteniltanuotio.

Eeva johdatti päivän aikana partiolaiset lähiluontoon kuvaamaan. Kuva: Susanna ”Suski” Oksanen

Inspiraatiota lähiluonnosta

Eevan luontoharrastus alkoi sudenpentuna partiossa ja hän toimi lippukunnassaan Limingan Niittykärpissä yläasteikäiseksi asti. Nykyisin yhtenä Eevan tavoitteista on saada ihmiset viettämään aikaa ulkona luonnossa. Noin yhdeksän kuukautta reissussa vuoden aikana viihtyvä kuvaaja nauttii erityisesti lähiluonnosta.

Tunne oma kamerasi ja harjoittele

Eeva suosittelee kuvaamaan paljon yksin, mutta myös ryhmässä. Harjoittelun alussa hän kehottaa ottamaan paljon kuvia ja liikkumaan seurassa, joka jaksaa kuvaamista. Kuvakulmia kannattaa hakea kaikista mahdollisista eri suunnista: ylhäältä, alhaalta ja sivulta. Harjoitus tekee vähitellen mestarin, ja kysymällä rohkeasti muilta oppii koko ajan lisää. Eeva vinkkaa kirjoittamaan kuvaustilanteissa itselleen ylös ohjeita ja huomioita.

Luonnossa liikkuessaan Eeva kuljettaa mukanaan mahdollisimman vähän kalustoa, jotta voisi täysillä keskittyä tilanteen ikuistamiseen. Välillä tietenki jää harmittamaan, jos ei ole ottanut esimerkiksi pitkää putkea mukaan, mutta enemmän harmittaisi tilanteen ohi meneminen objektiivivalintoja pohtiessa. Eeva kehottaakin panostamaan tarinoihin ja niiden syntymiseen ennen kalustoa. Tekniikka kehittyy vähitellen ja Eevan mielestä sommittelulla ja tarinalla on kuvissa suurin merkitys. Suunnittelemalla kuvaukset pääsee pitkälle, mutta luonto tarjoaa yleensä aina jonkin muuttujan.

Vinkkejä kuvaamiseen

Eeva suosittelee käymään samassa kohteessa usein. Kohde näyttää joka kerta erilaiselta varsinkin eri vuodenaikoina. Etenkin metsä ja vesi ovat elementtejä, jotka vaihtelevat vuoden kierron mukaan. ”En tiedä onko maailmassa mitään kauniinpaa kuin lumiset tykkypuut Lapissa”, Eeva tiivistää. Hän tunnustaa olevansa kädenlämmittimien suurkuluttaja, jotta saisi akut kestämään talvella. Hän kuljettaa mukanaan 1-2 akkua yhden yön reissuilla ja 4-5 akkua pidemmillä reissuilla.

Tarinat kuvien takana

Mikä sitten tekee hyvän tarinan? Kerran Eeva sai poikkeusluvan Alaskassa päästä jäätikölle kuvaamaan. Kuvan ottamisen jälkeen hän kuitenkin astui pimeässä jäätikön sulamisvesistä muodostuneeseen mutaan ja alkoi upota yksi jalka kerrallaan. Upottuaan vyötäröön asti, kaveri sai vedettyä Eevan ylös kamerajalustan avulla ja he selvisivät mutaisina takaisin autolle.

Eevan 5 vinkkiä kuvaan

1. mene yksin tai pienessä porukassa
  2. Seuraa valoja ja varjoja
  3. Käytä kaikkia aistejasi
  4. Sommittele ja rakenna kuva harkiten
  5. Ole luova ja nauti hetkestä

Eevan kuvia löytyy Instagramista.

Teksti ja kuva: Susanna ”Suski” Oksanen