Haastattelussa Hesparton Ghettoketut – talvi-SM-kisojen sinisen sarjan voittajat

Hesparton Ghettoketut-vartio saavutti UKKO2018 talvi-SM-kisoissa sinisen sarjan (14−18-vuotiaat tytöt) ensimmäisen sijan. Tässä haastattelussa tytöt kertovat, mikä on heidän menestyksensä salaisuus.

Keitä Ghettokettuihin kuuluu?

Ukossa Ghettokettuihin kuului Mette Helin, Martta Holmberg, Sara Ylönen ja Anni Toijala. Ukko oli itse asiassa ensimmäinen kisa tällä kokoonpanolla. Alkuperäisiin Ghettokettuihin kuuluivat Mette, Martta sekä lippukuntakaverit Peppi ja Rebekka. Sara tuli ensimmäistä kertaa mukaan Juntu 2016 -partiotaitojen syys-SM-kisoissa yhden vartiolaisen estyttyä. Siitä lähtien olemme kisanneet tämän viiden hengen porukan vaihtelevilla kokoonpanoilla ja nyt Anni tuli ensimmäistä kertaa mukaan.

Viime syksynä Suomi-Punkussa ratkottiin yösarjojen piirinmestaruudet, ja tulitte silloin sarjassanne kolmanneksi. Mikä on kisamenestyksenne salaisuus?

Kisamenestyksen salaisuuden täytyy olla luottamus vartioon ja selkeä rutiini. Ukko oli yhdeksäs yökisamme yhdessä, ja näihin yhdeksään kisaan on mahtunut vaikka minkälaisia kommelluksia. Tärkeää on tuntea vartionsa hyvin, jokaisen vartiolaisen vahvuudet ja heikkoudet. Kavereille voi oikeasti sanoa, jos tuntuu pahalta tai väsyttää, ja kaikki pitävät toisistaan huolta. On myös helppo lähteä suorittamaan rasteja, kun alla on sanaton sopimus siitä, mikä on kenenkin tehtävä suunnistaessa tai ensiapurastilla. Ehdoton vahvuutemme on kuitenkin se, että olemme myös ”siviilielämässä” parhaita ystäviä ja meillä on aidosti hauskaa yhdessä, tulemme hyvin toimeen ja juttu luistaa jopa (tai ehkä etenkin) superväsyneenä ja hajonneena!

Kuinka valmistauduitte UKKO -kisaan?

Ukkoa varten valmistauduimme analysoimalla tehtävien nimiä, metsästämällä tarvittavia työkaluja koloilta, kotoa ja kavereilta sekä tietysti hommaamalla uudemmille vartiolaisille lainaan Ghettokettujen värikkäät tiimitrikoot ja Hesparton anorakit – estetiikka ensin! Yleensä opiskelemme tarvittavia tietoja ja taitoja huolellisesti, mutta tällä kertaa valmistautuminen jäi hieman vähemmälle. Ei näyttänyt menoa haittaavan!

Tapahtuiko UKKO-kisassa mitään kommelluksia?

Talvinen keli aiheutti muutamia mutkia matkaan. Nukuimme sunnuntaiaamuna kymmenisen minuuttia pommiin ja aamulla tuli hurja kiire. Yön aikana sekä täytetyt vesipullomme että perinteiset kisaleipämme eli kilet olivat jäätyneet aivan umpijäähän. Emme ehtineet ratkaista tankkausongelmaa ennen lähtöä lähtiessämme kiireessä pinkomaan aamusuunnistusta, ja lopulta päädyimme olemaan sunnuntaina puoli kahteen asti ilman vesipulloja ja leipiä. Onneksi eräät rastimiehet pelastivat meidät antamalla termospulloistaan huikkia vettä ja pähkinät menivät alas vähän kylminäkin, joten energiaa riitti vedentäyttörastille asti. Myös hiihtämisen kanssa oli pieniä vaikeuksia: yhden vartiolaisemme suksi irtoili tämän monosta jatkuvasti, ja etenemisvauhtimme metsäosuuksilla oli suunnilleen etanan luokkaa. Eteenpäin ei päässyt jalan eikä suksilla, saati sitten yhdellä suksella, mutta jotenkin onnistuimme kuitenkin rämpimään tiemme yörastille asti. Huh!

Mikä on paras kisamuistonne?

Parhaiden kisamuistojen joukkoon mahtuu monia eri kisoja. Esimerkiksi viime syksyn SM-kisa Elämys oli nimensä veroinen. Ylitimme joen vaijerin varassa pilkkopimeässä, teimme oman puukon ja otimme kameralla vlogeja tunnelmista. Myös Zorb-pallon sisällä juokseminen ja rinkan kantaminen pään päällä jäivät hyvin mieleen Koda-2016 -kisoista Lappeenrannasta. Yksi hauskimpia osuuksia kisaamisessa ovat kuitenkin matkat ja meidän perinteiset yökylät perjantai-lauantai-yönä ennen kisoja. Junamatka Lappiin odottaa vertaistaan eeppisissä kisamuistoissa, ja bussissa matkalla Lapualle Juntu -kisoihin syksyllä 2017 ehti tutustua moniin samanhenkisiin kavereihin.

Jatka lausetta: Tärkein varuste kisoissa on…

Tärkein varuste kisoissa on talviolosuhteissa ehdottomasti lämpimät vaatteet. Kaksi jättimäistä villapaitaa, neljä kerrastoa, paksu fleece, kevytuntuvatakki ja anorakki eivät todellakaan olleet liioittelua yörastilla. Lämpimällä säällä täytyy varusteista mainita yhteishenkeä luovat ja kirkkailla väreillään piristävät tiimitrikoot, joissa on helppo ja mukava liikkua ja jotka siirtävät hien iholta pois. Myös iso alusta maahan levitettäväksi yörastilla ja kätevyyksien ajaksi on todettu todella hyödylliseksi!

Ja vielä lopuksi; mitä antaisitte vinkiksi partiolaisille, jotka eivät ole vielä PT -kisoihin uskaltautuneet?

Reippaasti vaan kisaamaan! Kannattaa aloittaa esimerkiksi kevätkisoista, kun olosuhteet eivät ota yhtä koville kuin Ukossa. Varustelistasta kannattaa ottaa mukaan myös suositellut varusteet eikä vain pakolliset, ja pohtia, tarvitsisiko vielä jotain muuta. Jos tehtäväluettelossa vinkataan perunamuussista, voi kuorimaveitsi olla todella hyvä idea, vaikka sitä ei varustelistassa lukisikaan. Kisassa kannattaa aina yrittää parhaansa, edes kokeilla sitä kammottavaa yösuunnistusta. Sunnuntai-iltana omassa sängyssä pääsee sitten lepäämään, mutta muistot syntyvät kokemalla ja menestys yrittämällä ja opettelemalla! Ei muuta kuin hyvä porukka kasaan ja testaamaan, oisko kisaaminen just se juttu teille!

Terkuin,

Mette ja GK