2018 on luotsien vuosi – ohjelmapainotus korostaa aikuista tukea

Vuoden toinen jäsenlehti Heppu paneutuu aukeaman verran vuoden 2018 ohjelmapainotukseen.
Lue juttu Hepun näköisversiosta: https://issuu.com/heppu/docs/heppu2_18

Viime vuosien valtakunnallisina ohjelmapainotuksina ovat olleet ”Hyvää elämää – parempaa maailmaa” sekä ”Yhdessä metsään”. Vuoden 2018 painotus on luonteeltaan erilainen: resursseja kohdennetaan nyt luotsitoiminnan – ja täten lippukunnissa saadun aikuisen tuen – lisäämiseen ja kokonaisvaltaiseen kehittämiseen.

Vuonna 2018 Suomen Partiolaisten ohjelmapainotuksen keskiössä ovat lippukunnissa toimivat luotsit. Viime vuosina painotukset ovat näkyneet tiettyyn partio-ohjelman osa-alueeseen liittyvien tapahtumien ja aktiviteettien muodossa, mutta tänä vuonna tavoitteena on lippukuntien ohjelman laajempi tukeminen luotsitoiminnan kehittämisen kautta. 

Luotsivuosi-painotuksen taustalla on halu lisätä luotsitoiminnan määrää lippukunnissa sekä kehittää sen laatua. Kolmen vanhimman ikäkauden suunnitelmallista partiokasvatusta toteuttava luotsijärjestelmä on yksi vuonna 2010 voimaan tulleen partio-ohjelman keskeisistä uudistuksista, mutta sitä toteutetaan lippukunnissa verrattain vähän; ohjelmapainotus pyrkii ennen kaikkea selkeyttämään luotsien asemaa lippukunnan johtajistossa ja tarjoamaan koulutusta sekä tukea luotsipestin hoitoon. 

Luotsivuoden huipentaa lokakuussa järjestettävä Luotsisatelliitti-tapahtuma, joka kerää kolmelle paikkakunnalle luotseja koko Suomesta. Tapahtumassa luodaan verkostoja, vaihdetaan ajatuksia ja kouluttaudutaan yhä osaavammiksi ihmisten sekä ryhmien luotsaajiksi. Jo ennen Luotsisatelliittia voi uusia näkökulmia pestiinsä etsiä esimerkiksi Parempi lippukunta -sivustolta löytyvän Luotsi-blogin kirjoituksista tai järjestämällä lähilippukuntien tai alueen yhteisen luotsitapaamisen.

Kuka on luotsi ja mitä on luotsaaminen?  

Luotsi on aikuinen, joka on vastuussa tarpojien, samoajien tai vaeltajien partio-ohjelman toteutumisesta lippukunnassa. Luotsi ei kuitenkaan usein itse toimi aktiivisessa johtajan roolissa, vaan ohjaa toisia toiminnan järjestämisessä. Ohjattavina ovat joko tarpojavartion vartionjohtajat tai vertaisjohtajuutta toteuttavat samoajat tai vaeltajat. 

Luotsin rooliksi jää olla toiminnan ja sen suunnittelun, mutta myös luotsattavan ikäkauden omana aikuisena tukena toimiminen. Luotsaaminen voi luotsattavasta ikäkaudesta riippuen saada monenlaisia muotoja: tarpojavartion luotsi on todennäköisesti läsnä usein viikkokokouksissa tai retkillä, mutta samoaja- tai vaeltajaluotsin täytyy monesti löytää tapoja luotsattaviensa yksilölliseen kohtaamiseen. 

Toimiva luotsijärjestelmä tarjoaa lippukunnalle parhaimmillaan varmuuden partio-ohjelman laadukkaasta toteuttamisesta, kun osaavat luotsit seuraavat ikäkausien toimintaa neuvoen ja ohjaillen. Tämä myös siirtää painoa nuorten johtajien harteilta ja luo jatkuvuutta: luotsi on erityisesti vanhempien ikäkausien kohdalla tärkeä side lippukuntaan. 

Lisätietoa luotsivuodesta 

www.partio.fi/luotsaus: tietoa luotsaamisesta ja luotsin pestikortti.

”Luotsaaminen – Partio” -Facebook-ryhmä: maanlaajuinen foorumi luotsipestissä toimiville.

Luotsisatelliitti-tapahtuma: 6.10. kolmella paikkakunnalla järjestettävä luotsivuoden päätapahtuma.

Luotsivuoden tunnus on myrskylyhty, joka kuvaa luotsin asemaa luotsattavan tukijana sekä johdattelijana.  http://kasvatusviesti.partio.fi/wp-content/uploads/sites/20/2017/11/Luotsi2018_logo-05.png 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *