ROKista voimaa alueelliseen yhteistyöhön

Pari vuotta sitten Pohjois-Helsingissä alettiin viritellä yhteistyötä alueen lippukuntien kesken ja rekrytoida yhteiselle ROK-kurssille kouluttajia. Lähes kaikki alueen lippukunnat innostuivat ideasta ja lähtivät mielellään mukaan.

Nykyinen ROK-yhteistyö lähti Joel Heinon Ko-Gi-työstä vuonna 2016. Lähtötilanteessa alueellinen yhteistyö oli vielä vähäistä, osin siitäkin syystä, että alueella on isoja lippukuntia, jotka tekivät ROK-kurssit itse. Joelin mukaan kuitenkin samoajaikäkauteen siirryttäessä on hyvä katsoa myös oman lippukunnan ulkopuolelle ja saada ajatuksia siitä, miten muualla tehdään asioita. Samoajat pysyvät hyvin mukana, kun ROK-kurssiin panostetaan. Ensimmäisen yhteisen ROK-kurssin osallistujat ovat jo vaeltajia ja yhteinen taival ROK-kurssista on tuonut paljon iloa partiotaipaleella.

HePo ROK:in nykyinen johtaja Veera Kallio kertoo, että nyt kolmatta vuotta järjestettävän HePo ROK:in osallistujamäärä on kolmen vuoden aikana koko ajan kasvanut. Ensimmäisenä vuonna samoajia oli mukana parisenkymmentä, kun taas tänä vuonna osallistujina on jo yli 50 kurssilaista. Staabissa on mukana yhdeksän kouluttajaa. Veeran mukaan erityisen hienoa on projektin jatkuvuus: se, että näkee kuinka alueen samoajat tutustuvat toisiinsa ja aloittavat yli lippukuntarajojen toimivan yhteistyön.

Aiempien vuosien ROK-kurssilaiset ovat mielellään tulleet mukaan esimerkiksi muonittamaan tai kouluttamaan seuraavien vuosien ROK-kursseille. Tämä varmistaa yhteisen ROK:in jatkuvuuden tulevaisuudessakin. ”On ihan mahtavaa nähdä kuinka nopeasti ja kuinka paljon rokkilaiset oppivat näin kevään aikana”, Veera hehkuttaa.

Pohjois-Helsingin ROK:ille on tyypillistä yhteisen vaelluksen järjestäminen keväällä. ROK-vaelluksella ollaan oltu jo Helvetinjärven ja Repoveden jylhissä maisemissa. Tämä on ollut tärkeä juttu monelle osallistujalle, sillä vaellus voi monelle olla se ensimmäinen. Sitä kautta saadaan vaelluskulttuuria vahvemmaksi myös uuden johtajasukupolven keskuudessa.

ROK-kursseilla on tehty hienoja oivalluksia ja luotu vahvaa pohjoisen alueellista identiteettiä. Yhteishengen löytyminen on tapahtunut nopeasti sekä kurssilaisten että kouluttajien kesken. On hyödyllistä päästä näkemään, miten muissa lippukunnissa toteutetaan asioita ja saada virikkeitä johtajuuteen myös muista kuin omasta lippukunnasta.

HePo ROK:in myötä alueellinen yhteistyö on kasvanut muutenkin ja on väläytelty mahdollisuutta järjestää myös yhteinen kesäleiri koko Pohjois-Helsingille. Kuka tietää, mihin tämä unelmointi vielä johtaa?

Teksti: Katri Hahl
Kuvat: Helsinki-Pohjoisen lippukunnat