Tuntuuko siltä, että vuosittainen toiminnansuunnittelu sujuu lippukunnassanne ihan kivasti ja seuraavan vuoden toimintakalenteri on hyvällä mallilla muotoutumassa, mutta isot pidemmän tähtäimen tavoitteet ja yhteinen suunta puuttuvat? Mitä jos teidänkin lippukunnallanne olisi pian muutama koko lippukuntaa sitouttava iso tavoite, joita kohti etenisitte konkreettisten, vuosittaisten välitavoitteiden kautta? Oletteko jo kuulleet Haaveiden lippukunta (HaLi) -työkalusta?  

Kaksi vuotta sitten PäPassa otettiin käyttöön HaLi-työkalu pitkän tähtäimen suunnittelun tueksi. Viime kesänä HaLi-projektitiimi keräsi johtokolmikoilta ja valmentajilta palautetta, jonka pohjalta, intensiivisen ja innostavan työn tuloksena, syntyi HaLi 2.0 eli paranneltu työkalu lippukunnan toiminnan pitkäjänteisen suunnittelun ja johtamisen tueksi.

HaLi-työskentely koostuu kolmesta vaiheesta: 

1) HaLi-työpaja, jossa johtokolmikko ja johtajisto valmentajien tukemana pureutuu lippukunnan nykytilaan, ja jossa yhteisen työstämisen tuloksena saadaan aikaan muutama iso tavoite noin kolmen vuoden päähän. Työpajan ajankohdasta kannattaa sopia alueenne valmentajien kanssa.

2) Työpajan pohjalta päätettyjen haaveiden kirjaaminen sähköiseen taulukkoon Haaveiden lippukunta -työtilassa O365-ympäristössä. Työtilaan on johtokolmikkolaisilla ja valmentajilla pääsy Kuksaan merkityn pestin perusteella. 

3) Tavoitteisiin johtavien toimenpiteiden seuranta ja johtaminen johtokolmikon toimesta. Valmis HaLi sisältää siis tavoitteita seuraaville vuosille sekä konkreettiset askeleet niiden toteuttamiseksi. Siinä myös arvioidaan, kuinka paljon esimerkiksi ihmisiä, tiloja, aikaa tai vaikkapa rahaa tarvitaan, jotta tavoitteisiin päästään. Visiointia kannattaa tehdä isosti, vaikka tuntuisi siltä, että juuri nyt ei olisi aikaa ja voimia muuhun kuin perustoiminnan pyörittämiseen. Pysähtykää hetkeksi miettimään, millaisen haluatte lippukuntanne olevan kolmen vuoden päästä, jos mitään esteitä ei olisi.

HaLi helpottaa lippukuntanne johtokolmikon työtä. On helpompi johtaa, kun tietää, minne ollaan menossa. HaLi tähtää siihen, että lippukunnan johtaminen on mielekästä ja motivoivaa – silloin lippukunta myös kasvaa ja kehittyy! Suunnitelmallinen toiminta ja yhteiset innostavat tavoitteet tekevät lippukunnasta monella tapaa elinvoimaisen ja yhtenäisen.  HaLi 2.0:n teko-ohjeet löytyvät Jemmasta sekä YouTubesta.

Sopikaa valmentajienne kanssa HaLi:n käynnistämisestä, ja kootkaa johtajistonne yhteen tekemään haaveidenne lippukuntaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *