Kivan pakko

Vapaaehtoistyön on oltava kivaa. Se on ihmisen harrastus, ehkä jopa elämäntapa, ja jos ei ole kivaa, miksi tulla toisen kerran. Toistan näitä virkkeitä yllättävän usein työssäni, jota saan tehdä sekä vapaaehtoisten johtamana, vapaaehtoisten kanssa ja vapaaehtoisille. Se on asia, josta muistutan vapaaehtoisia itseään, ja jonka perehdytän uusille työkavereille.

Aika harva vapaaehtoistyö on pelkkää hauskaa. Tosi harva. Silti valtavan moni tekee uskomattomia määriä vapaaehtoistyötä ja saa siitä paljon. Luonnollisesti vapaaehtoistyössä motivoi koettu työn tärkeys ja merkityksellisyys. Sisäisistä ja ulkoisista motivaattoreista puhutaankin vapaaehtoistyön skenessä paljon.

Aika usein unohtuu kuitenkin kaksi tärkeää: Hyvä porukka ja kunnon nauru

Kun porukka ja nauru ovat läsnä, edes riittävällä tasolla, jaksetaan puurtaa läpi hallinnon papereiden, avustushakemusten, ihmisten välisten sotkujen ja resurssipulan. Jaksaa tulla, vaikka olisi ollut lastenhoitohankaluus ja saunavuoro. Jaksaa innostua, haluaa kehittää, viitsii vaivautua, tekee jopa ne tylsät hommat. Hyvässä porukassa on helppo ylittää itsensä ja sitoutua siihen, ettei homma jää kesken.

Liian usein vapaaehtoistyö perustuu velvollisuudentuntoon tai kunnianhimoon. Hauskuus jää helposti matkan varrelle ja siksi siitä on pidettävä erityisen hyvä huoli. Minä olen höpsöttelyn suuri kannattaja. Vahvin on se porukka, joka nauraa itselleen.

Anna kokouksessa hetki aikaa sivuraiteelle ja sille, että kaikki kerkiävät vitsiin mukaan. Pidä mielessä porukan vitsiniekan tärkeys, ja anna hänenkin loistaa. Anna arvo naurulle ja kepeälle kahvihetkelle. Ota välillä menetelmäopas käteen ja muista ryhmäyttää. Tuo välillä herkku, juhli merkkipäivää, kiitä tehdystä työstä, onnistumisista ja mokista. Pidä huoli, ettei hauskuus jää kiireen, paineen ja resurssipulan jalkoihin. Tiedä, että asiallisuus, tehokkuus ja vakuuttavuus eivät ole hymyn, naurun tai hauskanpidon vastakohtia.

Yksi entinen esimieheni tapasi sanoa: ”Kyllä paskaa lapioidessakin voi laulaa”.

 

Anna Bryk
lippukuntatyön päällikkö
Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry

 

(Teksti on julkaistu alun perin 21.2.2018 Linkedinissä. Tutustu Annan muihin mietteisiin vapaaehtoistyöstä ja johtamisesta täällä)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *