Mistä on hyvät kesäleirit tehty

Piirileirikesän jälkeen on lippukuntien tai alueiden omien leirien vuoro. Onnistunut kesäleiri – oli se sitten viidellekymmenelle tai viidelletuhannelle osallistujalle tehty – vaatii rutkasti etukäteissuunnittelua ja useampia käsipareja suunnitelmien toteuttamiseen.

Kesäleiri on todella tärkeä osa partio-ohjelmaa kaikille ikäkausille. Se on paikka, jossa partiomenetelmää pääsee toteuttamaan monipuolisesti: vuoden aikana viikkokokouksissa opitut taidot pääsevät leirillä käyttöön, leirin aikana voi opetella monia uusia taitoja, tutustua uusiin ihmisiin, olla luonnossa, opetella yhdessä olemista sekä saada uusia elämyksiä ja ylittää itsensä. Ja mikä voisikaan olla sen parempaa kuin viettää kesäinen viikko yhdessä parhaiden partiokavereiden kanssa! Parhaimmillaan kesäleiri hitsaa lippukunnan jäseniä entisestään yhteen ja parantaa yhteishenkeä.

Nappaa tulevan kesän leirin toteuttamista helpottavat vinkit talteen alta. On aina helpompi rekrytoida leirille tekijöitä, jos pesteihin sisältyvät hommat on jo ennalta selkeästi määriteltyinä ja osa-alueeseen on tarjolla valmista materiaalia tai koulutusta. Hyödynnä siis listaa myös rekrytoinnissa, mikäli leiriltä puuttuu tekijöitä!

Lippukuntaleiri-illat tekijöiden tukena

Piiri järjestää keväällä lippukuntaleiri-iltoja, joista saa tukea, vinkkejä ja materiaalia lippukuntaleirin järjestämistä jeesaamaan. Iltojen teemat ovat turvallisuus, ensiapu, ohjelma, muonitus, haikki ja rakennelmat. Illat tarjoavat tiukan faktan lisäksi mahdollisuuden pallotella omia ideoita muiden leirintekijöiden kanssa. Lisätietoja iltojen sisällöstä ja lippukuntaleirin tekijöiden oppaat löydät netistä, päpa.fi/lippukuntaleirit.

Varmista, että johtajillakin on leirillä kivaa!

Jotta johtajatkin ehtivät nauttia leirielämästä, tarvitaan leirille riittävästi tekijöitä. Houkuttele leirille siis lippukunnan aktiivijohtajiston lisäksi myös ne lippukunnan jäsenet, jotka eivät säännöllisesti lippukunta-arkeen osallistu. Pyydä lasten vanhempia mukaan, houkuttele oman alueesi ei-vielä-partiolaiset nuoret ja aikuiset mukaan tutustumaan partiotoimintaan sen parhaimmassa muodossa.

Tekijöiden rekrytointi on helpompaa, kun olet miettinyt valmiiksi sellaisia helppoja pestejä, joissa pärjää vaikka partiokokemusta ei olisikaan. Aina tarvitaan esimerkiksi halonhakkaajia, lasten nukuttajia, uimavahteja, vedenkeittäjiä, porkkananpilkkojia, valokuvaajia ja iltanuotiomusikantteja. Avaa lista tarjolla olevista tehtävistä vaikka lippukuntasi nettisivuille, lähetä kutsuviesti huoltajille ja toivota lippukunnan somekanavissa myös tutustujat mukaan leirille.

Leirille lähtemisen kynnystä voi madaltaa osallistumalla toukokuun Tervetuloa partioon -kurssille ja sen yhteydessä pidettävälle ET0-kurssille! Voit myös pitää uusille aikuisille oman Mini-Terkku-kurssin kesäleirillä.

Se vähän parempi vierailupäivä

Miksi tyytyä kutsumaan partiotoiminnasta kiinnostuneet vierailemaan hetkeksi leirille, kun voi järjestää kaikille avoimen 24h leiri-experiencen! Valmis ohjelmapaketti 24 tunnin leirikokemuksen järjestämiseen julkaistaan alkukeväästä.

Kesäleiri sidosryhmäyhteistyön ja syksyn markkinoinnin tukena

Muista kutsua leirille käymään tai pidemmäksikin aikaa viihtymään lippukunnan taustayhteisön edustajat ja muut mahdolliset yhteistyökumppanit. Kutsu kannattaa lähettää heti alkuvuodesta. Mikäli tarkempaa tietoa vierailupäivästä tai nuotiokahvihetken ajankohdasta ei vielä ole, voi kutsun lähettää myös Save the date -hengessä ja lähettää tarkempi tieto myöhemmin keväällä.

Muista hyödyntää iloinen leirifiilis myös syksyn markkinoinnissa: ota leiriltä kuvia, raportoi leirikuulumisia leirin aikana somessa ja julkaise niitä myös leirin jälkeen nettisivuilla ja somekanavissa. Höystä kuvat ”Tervetuloa mukaan toimintaamme” -toivotuksin ja kerro, miten lippukuntaasi voi liittyä tai keneltä saa lisätietoa toiminnasta. Kuvista välittyvä hyvä meininki houkuttelee mukaan myös uusia partiolaisia!