Onko sun tapahtumaan helppo tulla?

Kesällä 2017 saimme seuraavan vuoden toimintasuunnitelmaa tehdessämme ajatuksen siitä, että meillä pitäisi olla jonkinlainen ohjeistus tai ”minimikriteerit” partiotapahtumien saavutettavuuden lisäämiseksi. Ohjeistuksen sisältöjä, muotoa ja nimeä pohdittiin, pyöriteltiin ja kehitettiin pitkään, ja lopulta lähes puolitoista vuotta idean saamisesta pääsimme vihdoin esittelemään valmiin paketin, Helppo tulla -tunnuksen, piirin talvisemmassa 26.1. Ohjeistukset löydät osoitteesta päpa.fi/helppo-tulla

Osallistumisen kynnys piirin tapahtumiin (tai partiotoimintaan ylipäänsä) voi olla tavallista korkeammalla monista eri syistä. Ja välillä syyt ovat sellaisia, jotka eivät ihmisestä päällepäin näy. Eikä ihminen ymmärrettävistä syistä niistä halua aina välttämättä huudellakaan. Ja niiden kynnysten huomaaminen toisen puolesta on hankalaa. Kahdella jalalla loikkivan ihmisen voi olla hankala muistaa, että pyörätuolilla ei pääse kämpän ylälaverille. Kantasuomalaisen voi olla vaikea hahmottaa sekasaunomisen haasteita toisesta kulttuurista tulevalle. Värit toisistaan erottavalle ei välttämättä tule mieleen, että punavihervärisokea ei ota tolkkua diaesityksestä, jossa vihreällä taustalla on punaista tekstiä.

Helppo tulla -tunnus on luotu auttamaan piirin tapahtumien ja kurssien järjestäjiä tunnistamaan ja huomioimaan erilaisia seikkoja, jotka saattavat hankaloittaa tai estää tasavertaisen osallistumisen. Tokikaan kukaan ei oleta, että esimerkiksi polkujuoksutapahtuma tai kalliokiipeilykurssi tehtäisiin liikkumisen osalta täydellisen esteettömäksi. Mutta monissa tapahtumissa osallistumisen kynnystä madaltavat toimenpiteet on yleensä hyvin helppo toteuttaa – tärkeintä on tunnistaa mahdolliset kompastuskivet ja keskustella osallistujan kanssa hänen mahdollisista tarpeistaan. Helppo tulla -tunnuksella kerrot tapahtumasta kiinnostuneille tai osallistumista vielä miettiville, että teillä on valmius ja halua huomioida erilaiset tarpeet.

Omista tarpeistaan kertominen esimerkiksi Kuksa-ilmoittautumisen lisätietokentässä on huomattavasti helpompaa silloin, kun tietää, että järjestäjillä on halua ja mahdollisuus toteuttaa tapahtuma osallistujan tarpeet huomioiden.

Kun tapahtuman suunnittelu on vielä alkuvaiheessa, kannattaa ottaa Helppo tulla -ohjeistukset esiin ja miettiä, mitä osa-alueita tapahtumassa halutaan huomioida. Onko tapahtumalle varattu tila sopiva vai pitäisikö sittenkin miettiä vielä jotain toista vaihtoehtoa? Onko tapahtumaan tulossa sellaisia rastitehtäviä, joiden tekeminen tapahtuu vain yhden aistin varassa (esim. haistelu- tai kuvatunnistustehtävät)? Millaisia vaihtoehtoisia suoritustapoja voisi olla? Tehdäänkö kaikista leirikeskuksen vessoista sukupuolineutraalit peittämällä olemassa olevat kyltit omilla kylteillä? Suunnitteluvaiheessa kannattaa pitää mielessä, että kaikki tunnuksen osa-alueet eivät ole kaikissa tapahtumissa olennaisia osallistujan näkökulmasta. Esimerkiksi iltakoulutukseen tai pari tuntia kestävään tapahtumaan ei tarvitse järjestää kylmäsäilytysmahdollisuutta lääkkeille tai latausmahdollisuutta sähköpyörätuolille.

Kutsu meidät kylään! Piirin moninaisuusryhmä auttaa mielellään käytännön ratkaisujen löytämisessä. Ja anna palautetta siitä, miten toimivaksi ohjeistukset koit. Nyt julkaistu versio tunnuksesta ja sen osa-alueista on valtakunnallisesti ensimmäinen laatuaan ja tulee varmasti vielä saatujen käyttäjäkokemusten perusteella kehittymään. Otamme mielellämme vastaan palautetta ja kehittämistoiveita aiheeseen liittyen. Tehdään tästä yhdessä helppo toteuttaa!