Alaikäisen pestit ja tietosuojaperehdytys – GDPR-blogisarjan 1. osa

GDPR-blogisarjan ensimmäisessä osassa aiheena ovat alaikäisen pestit ja alaikäisen tietosuojaperehdytys. Partiossa jäsenrekisterinä toimii Kuksa, jossa partiolaisen tiedot ovat turvassa. Lippukunnassa useampi ihminen voi nähdä tai käsitellä henkilötietoja Kuksassa, jos hänen partiopestinsä antaa siihen oikeuden. Oikeudet ovat sidottuja pesteihin, jotta pestiä voi hoitaa pestin vaatimalla tavalla. Alaikäiselle pystyy nykyään lisäämään useita pestejä, kunhan hänet perehdyttää tarkasti Kuksaan ja tietosuojaan liittyviin kysymyksiin.

Kuksan perehdytyksestä on tehty selkeät ohjeet, jotka pestaaja käy läpi alaikäisen partiolaisen kanssa. Ohjeen avulla alle 18-vuotiaille johtajille voidaan antaa mahdollisuus käyttää Kuksaa johtajapestinsä tukena. Perehdytyksen voi pitää myös useammalle nuorelle samalla kertaa, joko omana koulutuksenaan tai vaikka osana ryhmänohjaajakoulutusta. Ohjeesta saa hyviä vinkkejä myös koko johtajiston tai uusien aikuisten GDPR-perehdytykseen.

Ohje Kuksa-perehdytykseen löytyy täältä. Perehdytyksessä käydään läpi muun muassa yleisesti henkilötietojen käsittelyä partiossa, miten ja missä laajuudessa tietoja saa katsoa ja käsitellä, miten käsitellään arkaluonteisia tietoja ja miten tietoja säilytetään esimerkiksi retkelle lähdettäessä ja kuinka ne sen jälkeen hävitetään.

Jotta pestejä saa merkittyä alaikäiselle, tulee hänellä olla merkintä tästä perehdytyksestä Kuksassa. Riittää, että perehdytys pidetään kerran ja merkitään Kuksaan käydyksi. Esimerkiksi lippukunnanjohtajat tai jäsenrekisterinhoitajat voivat merkitä keskustelun käydyksi. Merkintä tehdään avaamalla henkilön tiedot Kuksassa. Yhteystiedot-välilehden alaosassa on nappi merkinnän tekemiseen:

 

 

 

 

 

 

Tietosuojan ja -turvan tarkoituksena ei ole toiminnan sääntely, hankaloittaminen tai rajoittaminen, vaan henkilötietojen käsittelyn laillisuuden ja luotettavuuden osoittaminen sekä toiminnan kehittäminen. Yhteinen tavoite on, että partiotoiminnassa mukana olevat voivat luottaa siihen, että heidän tietojaan käsitellään partiossa asianmukaisesti harrastus- ja vapaaehtoistoiminnan järjestämiseksi.

Tämä on blogisarja, jossa käsitellään kerrallaan aina yhtä tai muutamaa tietosuojaan liittyvää asiaa partion näkökulmasta. Partioharrastus ja -toiminta edellyttävät usein henkilötietojen käsittelyä ja siksi onkin tärkeää, että kaikki lippukunnassa Kuksa-jäsenrekisteriä ja henkilötietoja käsittelevät partiolaiset koulutetaan oikeisiin toimintatapoihin. Henkilötiedoilla tarkoitetaan asioita, joilla henkilöä kuvataan ja joilla hänet voidaan tunnistaa, epäsuorastikin. Henkilötietoja ovat esimerkiksi nimi, valokuva, sähköpostiosoite, puhelinnumero, auton rekisterinumero tai IP-osoite.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *