Valokuvat ovat loistava tapa kertoa partiotoiminnasta, sen monipuolisuudesta ja hauskuudesta. Kuvien käytössä pitää kuitenkin muistaa huomioida muutama asia. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten GDPR-blogisarjan toisessa osassa aiheena ovat kuvaaminen ja kuvien käyttö.

Valokuvaaminen ja kuvien julkaiseminen

Valokuvat, joissa on tunnistettavia henkilöitä, sisältävät henkilötietoja. Tällöin valokuvia kuvatessa ja niitä julkaistaessa tulee ottaa huomioon yksityisyydensuojaa sekä henkilötietojen suojaa käsittelevä säädös eli EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR).

Kun partiolainen ottaa valokuvia tunnistettavista henkilöistä esimerkiksi retkellä tai leirillä omaa yksityistä käyttöä varten, ei tietosuoja-asetusta tarvitse soveltaa. Yksityiseksi käytöksi lasketaan Finnfoton julkaiseman Valokuvaajan tekijänoikeus -oppaan mukaan ”kuvaaminen omaan henkilökohtaiseen käyttöön sekä perheen ja läheisen ystäväpiirin tarpeisiin”. Tällöin kuvaamista rajoittavat ainoastaan rikoslain säännökset: kuva ei esimerkiksi saa olla sukupuolisiveellisyyttä loukkaava.

Sen sijaan julkisissa tilaisuuksissa kuvaaminen ja kuvien julkaiseminen muuhun kuin yksityiseen käyttöön vaatii aina etukäteen kysytyn luvan. Lupa kannattaa kysyä tapahtuman ilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumiseen tulee liittää tietosuoja-asetuksen mukainen seloste kuvien käytöstä, jolloin samaa selostetta voi käyttää jatkossa aina tapahtumiin ilmoittautumisen yhteydessä.

Mikäli lupaa ei ole muistettu kysyä etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä, toinen mahdollisuus on järjestää tapahtumassa esimerkiksi kuvausseinä, jonka luona pyydetään erikseen lupa kuvattavilta kuvien julkaisemiksi esimerkiksi organisaation nettisivuilla ja Instagramissa.

Kuvauslupa ilmoittautumisen yhteydessä

Suomen Partiolaiset on laatinut selosteen, jota käytetään nykyisin aina partiotapahtumiin ilmoittautuessa. Kuvauslupa kysytään Kuksassa ilmoittautumisen yhteydessä:

Kuvaamme tapahtumissamme kuva- ja videomateriaalia partion viestintä- ja markkinointikäyttöön. Partiotoimintaa kuvataan mahdollisimman monimuotoisesti, positiivisesti ja toiminnanläheisesti. Kuvia ja videoita voivat käyttää Suomen Partiolaiset, Finlands Svenska Scouter, partiopiirit ja niiden aluejärjestöt sekä partiolippukunnat Suomen Partiolaisten palveluohjeiden ja -ehtojen mukaisesti. Kuvat voidaan tallentaa partion kuva-arkistoihin.

Suostumus on vapaaehtoinen ja voit kieltää kuvaamisesi tällä valinnalla. Kuva- tai videoaineistoa ei poisteta käytöstä takautuvasti. Mahdolliset kuva- ja videoaineistojen käyttöä koskevat kysymykset tulee tehdä kirjallisesti viestinta@partio.fi. Henkilötietojen käsittelyn periaatteet partiossa löydät ohjeineen osoitteesta www.partio.fi/tietosuoja.

Kuvauslupa pitää ilmoittautumislomakkeessa erikseen antaa valitsemalla pudotusvalikosta vaihtoehto ”sallittu”. Mikäli lupaa ei halua antaa, valitaan ”ei sallittu”.

Kuvauskielto

Ilmoittautumisen päätyttyä kuvaamisen kieltäneille kannattaa lähettää viesti, jossa kerrotaan, miten tapahtumassa aiotaan soveltaa kuvauskieltoa. Yleinen tapa on jakaa tapahtuman alkaessa kuvauskieltopinssit, jotka kiinnitetään näkyvälle paikalle partiohuiviin. Tilaisuudessa voi myös rajata esimerkiksi tietyn alueen tapahtumapaikasta niille, ketkä eivät kuvissa halua esiintyä.

Voi myös olla tilanteita, joissa kuvaaminen on sallittu, mutta kuvan julkaiseminen esimerkiksi nimitietojen kanssa kielletty. Tällöin tieto pitää välittää esimerkiksi tapahtumassa haastatteluja tekeville toimittajille.

Kuvaajan nimen mainitseminen

Lain mukaan valokuvaajan nimi on julkaistaessa mainittava ”niin kuin hyvä tapa vaatii”. Periaatteessa ei siis ole sellaista tilannetta, jolloin kuvaajan nimeä ei tarvitsisi mainita. Eli kuvaajan nimi tulisi aina julkaistaessa liittää kuvaan. Kuvaajan nimen voi liittää kuvankäsittelyohjelmalla kuvan päälle tai mainita kuvatekstissä esimerkiksi näin. Kuva: Paula Partiolainen.

Valokuvien repostaus somessa

Kuvia voi repostata eli jakaa tekijänoikeuslain sallimalla tavalla, jos ne on julkistettu. Julkistaminen edellyttää yleisön saataville saattamista eli sitä, että kuva on julkaistu esimerkiksi Facebookissa julkinen-asetuksella tai jossakin muussa julkisessa paikassa, kuten kuvagalleriassa. Tällöin kuvat on julkaistu laillisesti ja niitä voi käyttää sosiaalisen median käyttöehtojen mukaisesti.

Lopuksi

Valokuvaaminen on aina OK, mutta valokuvan julkinen käyttäminen ei aina ole. On aina ystävällistä kysyä kuvassa olevilta erikseen lupa, jos haluaa julkaista kuvan.

Lähteet

Tämä on blogisarja, jossa käsitellään kerrallaan aina yhtä tai muutamaa tietosuojaan liittyvää asiaa partion näkökulmasta. Partioharrastus ja -toiminta edellyttävät usein henkilötietojen käsittelyä ja siksi onkin tärkeää, että kaikki lippukunnassa Kuksa-jäsenrekisteriä ja henkilötietoja käsittelevät partiolaiset koulutetaan oikeisiin toimintatapoihin. Henkilötiedoilla tarkoitetaan asioita, joilla henkilöä kuvataan ja joilla hänet voidaan tunnistaa, epäsuorastikin. Henkilötietoja ovat esimerkiksi nimi, valokuva, sähköpostiosoite, puhelinnumero, auton rekisterinumero tai IP-osoite. Onko sinulla toiveita aiheista, joista haluaisit lukea? Kerro niistä meille: larissa.olasvuori(a)partio.fi!

Teksti: Susanna Mikander
Kuva: Julius Kuula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *