Anna aikuiselle mahdollisuus

Aikuinen. Osalle se sana on synonyymi tiukkapipoisuudelle, jäykkyydelle, nipottamiselle, besserwisseröinnille ja täydelle huumorintajuttomuudelle.

Ja samoille tyypeille aikuinen partiossa kuvaa sanaparina sellaista ärsyttävää ja sääntöihin tarttuvaa kuivakkaa keski-ikäistä käppänää, joka nuivilla kommenteillaan saa latistettua lennokkaaksi äityneen retkiohjelmaideoinnin tai sitä tyyppiä, joka tekee kaiken (sekä päätökset että hommat) itse, koska osaa omasta mielestään kaiken paremmin.

Tilanne on kuitenkin se, että meillä partiossa ei koskaan ole liikaa vapaaehtoisia. Enemmän vapaaehtoisia tarkoittaa isompaa porukkaa, jonka kesken hommat ja vastuut jakaa. Se tarkoittaa sitä, että aktiivijohtajilla on enemmän aikaa esimerkiksi toiminnan suunnitteluun, hengähdystaukoja viikonloppuretkillä ja tietenkin enemmän aikaa myös muiden kuin partiojuttujen tekemiseen.

Unohda siis se yllä kuvattu mielikuvasi aikuisesta. Aikuinen voi olla paljon muutakin: nuori ja retkeilystä kiinnostunut, opiskelija, toimistoelämään vaihtelua kaipaava isä, vetreä mummo. Aikuinen ei ole aina se, joka on kieltämässä, määräämässä ja tekemässä tylsäksi asioita. Urputtamassa. Huumorintaju ja leikkimielisyys ei ihmisestä onneksi katoa samalla sekunnilla kun täysi-ikäisyys tai keski-ikä tulee.

Myös aikuiset tykkäävät olla osa porukkaa, jossa on hauskaa. Myy siis sun lippukuntaa potentiaalisille uusille aikuisille toiminnalla, hauskalla tekemisellä ja hyvällä porukalla, jossa ikä on vain numero. Näytä lippukuntasi parhaat puolet, kohtaa aikuinen ihmisenä äläkä aikuisena. Mieti, mitkä lippukuntasi tapahtumat voisivat toimia sisäänheittotuotteina uusille partioaikuisille.

Aikuisvartio sisäänheiton tukena

Aikuisiällä uusiin porukoihin sujahtaminen on usein vielä vaikeampaa kuin lapsena tai nuorena. Uusien lasten tullessa ryhmään muistamme yleensä huolehtia ryhmäyttämisestä, miksi siis emme huolehtisi myös aikuisista? Voisiko vanhoista ja uusista aikuisista koottu aikuisvartio olla sun lippukunnassa toimiva työkalu aikuisten sitouttamiseen ja kiinnittämiseen lippukuntaan? Aikuisvartio tarjoaa helpon reitin lippukuntaan niin partioon palaajille, lasten vanhemmille, lippukunnan alueelle takaisin muuttaville vanhoille johtajille kuin täysin partiomaailman ulkopuolelta tuleville aikuisille.

Aikuisvartion perustaminen ja pyörittäminen ei ihan hirveästi vaadi. Jos lippukunnassasi on jo se retkillä jeesaava vanhoista johtajista koostuva ”Kurppa-vartio”, avaa keskustelu heidän kanssaan toiminnan laajentamiseksi kattamaan myös uusien aikuisten kotouttaminen. Tai houkuttele lippukunnan aktiivitoiminnan ulkopuolella olevista jäsenmaksun maksaneista aikuisista muutama mukaan, nimetkää vartiolle johtaja tai johtajapari ja tehkää vartiolle toimintasuunnitelma. Kun aikuistoiminta on suunniteltua, on siihen helpompi myös sitoutua. Riittävän säännöllinen yhdessä tekeminen kiinnittää ihmiset mukaan paremmin kuin täysin satunnainen toiminta. Toimintasuunnitelma kannattaa viilata sellaiseksi, että se hyödyttää aidosti myös lippukuntaa – lippukunnan ei ole tarkoitus olla ohjelmapalvelutoimisto aikuisille. Vinkkejä aikuisvartion toimintaan löydät uunituoreesta Aikuisvartioesitteestä.

Aikuisrekryä ei tarvitse tehdä yksin

Partioviikolla partiomarkkinointi keskittyy valtakunnallisesti aikuisrekrytointiin. Hyödynnä siis valmis näkyvyys ja keskity siihen, että omassa lippukunnassasi ollaan valmiina ottamaan uudet tyypit vastaan. Lippukunnan nettisivuilla tai somekanavissa voi kertoa siitä, että aikuiset ovat tervetulleita mukaan ja samalla kertoa myös esimerkkejä aikuiselle sopivista tehtävistä lippukunnassa. Kannattaa myös käydä täyttämässä Avaa ovi aikuiselle – Lippukunnan esittely -kysely osoitteessa bit.ly/aikuisetmukaan. Lippukuntien esittelyt julkaistaan piirin nettisivuilla kevään aikana. Ja kun niitä aikuisia sitten löytyy, ottakaa heidät mukaan. Lippukuntapostin mukana olette saaneet Tutustu partioon -vihkosen, joka on Terkku-kurssia kevyempi toiminnallinen perehdytyspaketti vedettäväksi lippukunnan uusille aikuisille. Siitä on hyvä lähteä liikkeelle!

Aikuinen, joka luit tänne saakka: jos et ole vielä mukana toiminnassa, tuu mukaan! Helpoimmin se onnistuu ilmiantamalla itsesi lähimpään lippukuntaan.

Kuvat:
Viikin SC-Partiolaiset kisaamassa Metro-Punkussa / Anna-Stiina Suur-Uski