WhatsApp viestintävälineenä partiossa – GDPR-blogisarjan 3. osa 

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten GDPR-blogisarjan kolmannessa osassa aiheena on WhatsApp. WhatsApp on yksi suosituimmista, nopeimmista ja helppokäyttöisimmistä pikaviestivälineistä maailmassa. Se löytyy jo valmiiksi monen älypuhelimesta ja on partiossa käytössä niin johtajilla, nuorilla kuin huoltajilla. Sovelluksella tavoittaa nopeasti esimerkiksi kaikki oman ryhmän jäsenet kerralla tai lähettää huoltajille tietoa. WhatsAppilla pystyy tekstin lisäksi lähettämään kuvia, videoita, ääniviestejä ja tiedostoja sekä soittamaan ääni- ja videopuheluja.

Ikäraja ja huoltajan lupa 

WhatsAppin ikäraja Euroopassa on 16 vuotta. Ikäraja ei tule laista, vaan se on WhatsAppin käyttöehdoissa eli sen asettama sopimusehto. Käyttöehtojen ikäraja tarkoittaa, että alle 16-vuotias ei saa ottaa WhatsAppia käyttöön ilman huoltajansa lupaa. Jos siis huoltaja antaa luvan, ei rikota WhatsAppin käyttöehtoja. 

Liity ryhmiin linkillä

Kun lippukunnassa perustetaan WhatsApp-ryhmiä johtajistolle, eri ryhmien huoltajille tai vaeltajaryhnmälle, kannattaa toimia seuraavasti:
– Valitkaa yksi henkilö, joka perustaa ryhmän ja nimeää sen informatiivisesti.
– Ryhmän perustaja hakee asetuksista kutsulinkin, jonka lähettää ryhmäläisille. Tällöin jokainen päättää itse ryhmään liittymisestä.


Mieti mitä WA-ryhmässä julkaiset

Kuten yllä todettiin, WhatsApp on helppo ja nopea tapa välittää tietoa tai muistuttaa esimerkiksi kokouksen poikkeavasta ajasta tai retkelle ilmoittautumisesta. WhatsApp on pikaviestintäkanava eli esimerkiksi ryhmien toimintasuunnitelmat ja retkikirjeet kannattaa lähettää sähköpostilla huoltajille tai julkaista lippukunnan nettisivuilla. Huomaa myös, että jos kaikki ryhmän jäsenet tai huoltajat eivät ole liittyneet WA-ryhmään, ei WhatsApp voi olla ryhmän ainoa viestintäkanava.

WhatsApp-ryhmään ei tule jakaa mitään nimilistoja, esimerkiksi jäsenmaksun maksamattomista tai niistä, jotka ovat viikonloppuna lähdössä retkelle. Nämä viestit lähetetään aina henkilökohtaisesti asianosasisille!

Jos jaat WhatsAppissa kuvia, huomioi valokuvien jakamiseen liittyvät asiat > Katso GDPR-blogin 2.osa. Jos esimerkiksi haluat jakaa ryhmän huoltajien WA-ryhmässä kuvia ryhmän toiminnasta, varmista lapsen liittyessä partioon, että häntä saa kuvata ja kuvia saa jakaa ryhmän huoltajille ja muille ryhmän jäsenille.

Lopuksi

Partio-ohjelmaan sisältyy yhtenä osana median sekä tieto- ja viestintätekniikan vastuullinen ja eettinen käyttö, joten yllä olevien ohjeiden seuraaminen on myös hyvää mediakasvatusta. Se kertoo myös siitä, että lippukunta on ajan tasalla tietosuoja-asioiden kanssa.  

Tämä on blogisarja, jossa käsitellään kerrallaan aina yhtä tai muutamaa tietosuojaan liittyvää asiaa partion näkökulmasta. Partioharrastus ja -toiminta edellyttävät usein henkilötietojen käsittelyä ja siksi onkin tärkeää, että kaikki lippukunnassa Kuksa-jäsenrekisteriä ja henkilötietoja käsittelevät partiolaiset koulutetaan oikeisiin toimintatapoihin. Henkilötiedoilla tarkoitetaan asioita, joilla henkilöä kuvataan ja joilla hänet voidaan tunnistaa, epäsuorastikin. Henkilötietoja ovat esimerkiksi nimi, valokuva, sähköpostiosoite, puhelinnumero, auton rekisterinumero tai IP-osoite. Onko sinulla toiveita aiheista, joista haluaisit lukea? Kerro niistä meille: larissa.olasvuori(a)partio.fi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *