Aikuisena partiossa – Siniritarit

Vaikka partio on lähtökohtaisesti nuorten liike, jossa nuoret tekevät nuorille, on aikuisilla myös paikkansa partiossa. Aikuisia tarvitaan toiminnan mahdollistajina, aikuisena tukena nuorille ja kaikista nuorimpien partiolaisten johtajina. Ja partio on maailman paras harrastus ja vapaaehtoistyö myös aikuiselle – se antaa paljon enemmän kuin ottaa!

Olemme haastatelleet pääkaupunkiseutulaisia partiolippukuntia ja kysyneet, millä tavoin aikuiset harrastavat partiota. Nyt on vuorossa sisupartiolippukunta Siniritarit ja kysymyksiin vastaamassa lippukunnanjohtaja Kalle Majamaa.

Mikä on toiminta-alueenne?

Toteutamme partiotoimintaa taustayhteisömme tiloissa. Taustayhteisönämme toimii Valteri-koulu Ruskis Helsingin Ruskeasuolla. Bussinumero 23 päätepysäkki on aivan kokoontumispaikkamme vieressä. Myöskään kävelymatka Mannerheimintieltä ei ole kohtuuton. Osoite: Tenholantie 15 B

Miten kuvailisit lippukuntaanne? Mikä erottaa teidät muista?

Lippukunnassamme toimii tällä hetkellä yksi sekavartio, mutta pohdimme mahdollisesti syksystä 2019 toisen vartion aloittamista, mikäli lippukunnan normaalin partiotoiminnan pyörittämiseen saadaan vähintään muutama uusi sisupartiosta ja/tai vammaistoimialasta kiinnostunut henkilö. Kiinnostuneella ei tarvitse olla kokemusta vammaistoimialasta, mutta partion aikaisempi harrastaminen, kiinnostus partioharrastusta kohtaan tai valmius partionjohtajakurssin suorittamiseen olisi toivottavaa.

Siniritarit Ry on siis sisupartiolippukunta, joka toimii Ruskeasuon koululla tarkoituksenaan tarjota koulun oppilaille ja muualla koulua käyville liikunta- ja kehitysvammaisille nuorille mahdollisuutta harrastaa partiota. Toiminnan runkona on partio-ohjelma sovellettuna liikunta- ja kehitysvammaisille. Aktiivisia lippukunnan viikkotoimintaan osallistuvia johtajia lippukunnassa on 5, joista 2 liikkuu pyörätuolilla. Jäseniä yhdistyksellä on kaiken kaikkiaan noin 15.

Meillä on krooninen pula nimen omaan partiotaustan omaavasta henkilöistä, koska luontaiset rajoitteemme huomioiden lippukunnassa ei kasva samalla tavalla seuraavaa sukupolvea.

Parhaillaan uusia harrastajia olisi jonoksi asti, mutta krooninen johtajapula asettaa omat rajoitteensa. Sama tilanne on käsittääkseni koko Suomessa.

Mikä on lippukuntanne vuoden 2019 kohokohta ja miksi?

Salapoliisi- ja kaupunkituntemuskilpailu Hiipivä Haamu ja mahdollinen kesäleiri (viikonloppu) yhdessä Ilvesveikot-lippukunnan sekä Töölön Tähystäjien kanssa.

Miten aikuiset harrastavat teillä yhdessä?

Kun ei ole enempää johtajistoa eikä aikaa, niin ei ole tarvetta.

Onko teillä keväällä 2019 perhepartioryhmää?

(Perhepartio on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhepartiossa lapsella on aina oma aikuinen mukana harrastamassa.)

Ei ole.

Onko teillä taustayhteisöä tai taustayhteisöjä? Miten se näkyy toiminnassanne?

Millaisiin tehtäviin aikuinen voi tulla kokeilemaan partiota?

Toimintamme poikkeaa jonkin verran tavallisesta partiotoiminnasta, koska partiotoiminta räätälöidään kehitys- ja liikuntavammaisille sopivaksi aina vallitsevan ryhmädynamiikan mukaan, mutta kiinnostuneen kannattaa aina olla yhteydessä, jos yhtään mietityttää.

Yksinkertaisimmillaan osallistumalla viikoittaiseen partiotoimintaamme aikuinen voisi mahdollistaa nuorelle mielekkäämmän partiokokouksen ohjeistamalla tai tukemalla tätä kyseisen partiokokouksen aihealueeseen liittyvän toiminnallisen osion suorittamisessa.

Meiltä kyllä saa aina tarvittavan tuen, minkä lisäksi partion harrastaja ei joudu koskaan yksin soveltamaan partio-ohjelmaa tarkoitukseen sopivaksi. Partiokokouksissa on lähes aina vähintään kolme aikuista partiolaista paikalla.

Miten toiminnasta kiinnostunut aikuinen pääsee teille mukaan?

Ottamalla yhteyttä lippukunnanjohtajaan (ensisijaisesti sähköpostitse): kalle.majamaa(at)gmail.com
Soittaakin voi: 040 548 0256

Tutustu lippukuntaan:

Sisupartiotoimintaan voit tutustua esimerkiksi lukemalla sisujohtaja Janican ajatuksia sisujohtajana toimimisesta.