Aikuisena partiossa – Viikin Vesikot

Vaikka partio on lähtökohtaisesti nuorten liike, jossa nuoret tekevät nuorille, on aikuisilla myös paikkansa partiossa. Aikuisia tarvitaan toiminnan mahdollistajina, aikuisena tukena nuorille ja kaikista nuorimpien partiolaisten johtajina. Ja partio on maailman paras harrastus ja vapaaehtoistyö myös aikuiselle – se antaa paljon enemmän kuin ottaa!

Olemme haastatelleet pääkaupunkiseutulaisia partiolippukuntia ja kysyneet, millä tavoin aikuiset harrastavat partiota. Tällä kertaa haastattelussa Viikin Vesikot ja kysymyksiin vastaamassa pestijohtaja Amanda Parviainen.

Mikä on toiminta-alueenne?

Meillä on kaksi partiokoloa, eli kokoontumispaikkaa. Toinen on Viikin Latokartanossa ja toinen Myllypurossa.

Miten kuvailisit lippukuntaanne? Mikä erottaa teidät muista?

Lippukuntamme on perustettu 2001, eli olemme vielä melko nuori lippukunta. Jäsenmäärämme on kasvanut nopeasti, tällä hetkellä meitä on noin 230. Monet Vesikoissa toimivista aikuisista ovat harrastaneet partiota aiemmin muissa lippukunnissa, eri puolilla Suomea. Meillä on myös paljon lastensa mukana partion pariin tulleita aikuisia ilman aiempaa partiotaustaa. Meille on helppo tulla uutena mukaan, hauskaan porukkaan sujahtaa mukaan nopeasti!

Mikä on lippukuntanne vuoden 2019 kohokohta ja miksi?

Ainakin lippukunnan oma kesäleiri Elementti 2019! Koko lippukunnan yhteiset jutut ovat aina kivoja 🙂

Miten aikuiset harrastavat teillä yhdessä?

VJärjestämme muutaman kerran vuodessa 18 vuotta täyttäneille tarkoitettuja Aikuisten taitoiltoja, joissa harjoitellaan leppoisasti niitä taitoja, joita sitten lapsille ja nuorille viikkotoiminnassa eteenpäin opetetaan. Iltojen teemat on valittu johtajien toiveiden ja tarpeiden mukaan: tähän mennessä ollaan trangiakokkailtu, opeteltu uusia leikkejä ja treenattu solmuja ja köytöksiä. Järjestämme myös koko johtajiston (eli yli 15-vuotiaiden) yhteisiä johtajahuoltoja, joissa on mahdollista jonkun hauskan tekemisen äärellä viettää rennosti aikaa yhdessä ja tutustua myös niihin vähän tuntemattomampiin lippukuntakavereihin paremmin. Kannustamme johtajiamme myös osallistumaan partiotaitokisoihin, koska välillä on hauskaa olla ihan vaan osallistuvana osapuolena tapahtumissa ja kisoissa oppii aina uutta – jos ei uutta taitoa, niin jotain uutta itsestään tai partiokavereistaan.

Onko teillä keväällä 2019 perhepartioryhmää?

(Perhepartio on tarkoitettu alle kouluikäisille lapsille ja heidän vanhemmilleen. Perhepartiossa lapsella on aina oma aikuinen mukana harrastamassa.)

On. Vipeltävät Viiriäiset kokoontuvat noin kerran kuussa.

Onko teillä taustayhteisöä tai taustayhteisöjä? Miten se näkyy toiminnassanne?

Malmin seurakunta. Olemme mukana toteuttamassa erilaisia tapahtumia, esimerkiksi laskiaisriehassa paistamassa lettuja, avustamassa messuissa ja lipaskerääjinä Yhteisvastuukeräyksessä. Seurakunta järjestää nuoremmille ikäkausille ohjelmatapahtumia, joihin voivat osallistua kaikki alueemme lippukunnat.

Millaisiin tehtäviin aikuinen voi tulla kokeilemaan partiota?

Viikkotoimintaan, retkille ja leireille voi lähteä mukaan apukäsiksi, mitään ennakko-osaamista ei tarvita. Järjestämme sunnuntaina 5.5. klo 17-19 Partio tutuksi -illan, ja Elementti 2019 -kesäleirille voi tulla elämään leirielämää vuorokaudeksi 24h-leiriexperienceen.

Miten toiminnasta kiinnostunut aikuinen pääsee teille mukaan?

Ottamalla yhteyttä aikuisluotsi Jonskaan,  jonska(at)vesikot.net

Tutustu lippukuntaan: