Jamppiblogi #13 – kulttuurien juhlaa

Päivä 12, pe 26.7.

Jamppiblogi on Millan matkapäiväkirja maailmanjamboreella ja sen oheismatkalla USA:ssa. Viides leiripäivä oli erityinen kulttuuripäivä, jolloin keskityttiin erityisesti eri kulttuurien esittelyyn ja juhlistamiseen.

Aamulla otettiin rennosti

Aamupalaa syötiin yhdessä naapurin amerikkalaisten kanssa, joten pöydästä löytyi puuron ja leivän lisäksi pekonia, makkaraa ja french toasteja. Rauhallisen aamun jälkeen jäin leiriimme pesemään pyykkikasaani. Kun olin valmis, kaveri tuli kysymään minulta juomapulloa lainaksi vesisotaa varten. Annoin yhden pullon, mutta otin myös itse pullon ja menin nurmikolle leirialueemme yleiselle osalle. Paikalla oli myös naapureita ja pian kaikki olivat läpimärkiä.

Joku löysi lentopallon, joten vaihdoimme lajia vesisodasta lentopalloon. Tosin, jos tiputti pallon, piti kastella pää, koska sää oli todella lämmin ja viilennystä kaivattiin. Osaltani pelit täytyi lopettaa, kun lounasaika lähestyi ja keittiö kutsui. Ruokana oli Suomi-tyyliin nakkikeittoa. Lämmin lounas oli erittäin tervetullutta vaihtelua eväisiin

Vatsat täynnä lähdimme kohti A-alaleiriä, jonne matkaa oli ainakin 4 kilometriä C-alaleiristämme. Edellisenä päivänä tutuksi tullut malesialainen oli nimittäin kutsunut meidät maistamaan heidän perinneruokiaan. Oli riisiä ja currya ja paljon mausteita, mutta erikoisin oli ”verkkoleipä”, joka tehtiin paistamalla taikinasta verkko, joka rullataan kasaan.

Jenkaten mennään

Moikkauksen ja maisteluiden jälkeen piti palata omaan alaleiriimme, jossa lippukuntamme tuli pitää esitys. Siispä kilometrien paluumatkan jälkeen pääsimme ensin katsomaan pari tanssi- ja lauluesitystä kunnes oli meidän vuoromme. Laitoimme koko yleisön letkajenkkaamaan kanssamme melodicojen säestäessä. Oli mahtavaa nähdä, kuinka kaikki olivat innoissaan mukana kulttuurista riippumatta!

Ruokailuun oli vielä jonkin aikaa, joten päätimme mennä moikkaamaan espoolaisia kavereitamme vähän matkan päähän. Vaihdoimme kuulumisia pikaisesti, koska heillä oli kokkailu kesken. Takaisin omaan leiriimme tulimme maisemareittiä järven rantaa pitkin, koska siellä oli myös varjoa.

Yhteinen päätös illalle

Leirissä söimme hampurilaisia ja pakko myöntää, että sämpylöiden lämmitys tulikuuman pannun ääressä ei ollut miellyttävin kokemus hellesäässä 😀 Toisaalta ei haitannut, koska ruoka oli hyvää. Minun ryhmälläni oli tiskivuoro, joten syötyäni pääsin hinkkaamaan pannuja ja muita astioita puhtaiksi. Tehosiivouksen jälkeen oli aika lähteä illan yhteisohjemaan Unity Show:hun.

Olimme hyvissä ajoin paikalla, joten saimme hyvät paikat ja odottaminen ei tuntunut pahalta musiikin soidessa. Ohjelmassa oli tanssia ja eri uskontojen rukouksia. Juontajana toimi Amerikan alkuperäisasukas. Vierailevia puhujia olivat Länsi-Virginian kuvernööri Jim Justice sekä Jayathma Wickramanayake YK:sta.

Illan kruunasi musikaaliesiintyjät suoraan New Yorkin sydämestä Broadwaylta! He lauloivat Disney-lauluja ja osaan oli sanat, joten kaikki saivat laulaa mukana. Viimisenä biisinä oli Let it go, jonka aikana jokaisen ranteessa olevissa Novus-rannekkeissa vilkkuivat siniset valot. Näky oli upea!

Tulimme takaisin leiriin, hoidimme iltapesut ja menimme unten maille.