Syksy 2019: lippukunnanjohtajan pestikirje

Heippa lippukunnanjohtaja! 

Tähän kirjeeseen on koottu pestiäsi ajatellen syksyn tärkeimmät partioasiat -ja tapahtumat. Kirje on pitkä ja kaikkea ei tarvitse missään nimessä kahlata kerralla läpi, vaan voit syksyn aikana palata asioihin sitä mukaa, kun ne tulevat vastaan.

Elokuu starttaa Suomen Partiolaisten Koitos -Youtube-sarjalla, jonka kahdeksan jaksoa nähdään torstaista 8.8. alkaen Splay Suomen Youtube-kanavalla. Koitoksen tuoman näkyvyyden lisäksi uusia jäseniä voi metsästää muun muassa syyskuussa Bonfiressä. Lisäksi kaikille pääkaupunkiseudun ekaluokkalaisille on postitettu Partiopolku-lehti.

Syyskuun lopussa johtokolmikko pääsee kouluttautumaan, verkostoitumaan ja pitämään hauskaa piirin ykköstapahtumassa eli Lippukuntasemmassa (tänä vuonna yhdessä luottisten Syyssemman kanssa isona Supersemmana).

Syksyn aluetapaamisissa syvennytään pestisuunnitteluun ja pestattavan johtamiseen (syyskuun aluetapaaminen) sekä yhteiskuntasuhteisiin ja moninaisuuteen (marraskuun aluetapaaminen). Lokakuussa alkaa adventtikalentereiden myynti – teettekö tänä vuonna lippukunnan myyntiennätyksen ja kaikkien aikojen potin lippukunnalle?  

Toivottavasti olet loikoillut kesällä riittävästi riippumatossa, sillä nyt mennään! Oletko valmiina?  

Boostia syksyn markkinointiin: Nouda Partioasemalta markkinointikassi, jossa banderollin ja puisen Täällä on partiolaisia -kyltin lisäksi muutakin materiaalia markkinoinnin tueksi. Lisäksi paketissa on valmiit aktiviteetit Koitos-KITTin järjestämiseen. Tubemässyjä ja poppareita unohtamatta. Paketin voi noutaa 27.-28.8. klo 14-18 Partioasemalta (1 per lippukunta). 

 Vinkkejä syksyn aloitukseen 

Päivittäkää lippukunnan nettisivut ja some-kanavat

Uusien partiolaisten huoltajat etsivät netistä hyvää harrastusta lapsilleen. Siksi on erittäin tärkeää, että lippukuntanne nettisivut ja somekanavat ovat ajan tasalla ja sieltä löytyvät selkeästi keskeiset tiedot: 

 • Tärkeät yhteystiedot 
 • Partiokolon sijainti 
 • Ohjeet siitä, miten pääsee mukaan toimintaan 
 • Ryhmien kokousajat ja -paikat 
 • Tietoa siitä, mitä partiossa tehdään ja mitä aikuiset voivat partiossa tehdä 
 • Ajantasainen tapahtumakalenteri  

Myös Kuksa ajan tasalle

Sen lisäksi, että päivitätte Kuksaan syksyn osalta oikeat pesti- ja ryhmien tiedot, pitäkää erityistä huolta, että jokainen uusi partiolainen lisätään Kuksaan heti syksyn alussa! Kuksaan kirjatuilla ja jäsenmaksun maksaneilla partiolaisilla on voimassa partiovakuutus, laskut kulkevat oikealle henkilölle, partiolehdet tulevat kotiin jne. Lippukunnan kannattaa itsekin seurata syksyn aikana jäsenmaksujen tilaa ja muistuttaa maksamattomista jäsenmaksulaskuista.  

Varmistakaa, että lippukunta näkyy partio.fi:ssä 

Partion nettisivujen partiohaussa tullaan elokuussa tekemään jälleen tuhansia lippukuntahakuja. Löytyyhän teidän lippukuntanne listalta? 

 • Varmistakaa, että lippukuntanne löytyy partiohausta 
 • Tarkistakaa, että tiedot ovat oikein. 
 • Tehkää tarvittavat muutokset Kuksassa.  

Tsekatkaa aika ajoin Kuksan jono, joka syntyy juuri näiden lippukuntahakujen kautta tehdyistä jäsenhakemuksista. Olkaa kiinnostuneisiin yhteydessä! 

Osallistukaa kaupunginosa- tai kylätapahtumaan tai järjestäkää oma avoin aloitustempaus 

Kutsukaa lasten huoltajat mukaan toimintaan 

 • Listatkaa lippukunnan tapahtumat, joihin huoltajat voisivat tulla tutustumaan partioon ja antamaan aikaansa apukäsinä.  
 • Miettikää, millä tavoin huoltajille sopivista tapahtumista tiedotetaan ja kutsukaa kaikkien partiolaisten huoltajat mukaan! 
 • Järjestäkää syksyllä vanhempainilta ja miettikää, miten vanhempainiltaa voidaan hyödyntää samalla aikuisrekryssä. Valmiin PowerPoint-esityksen vanhempainiltaan löydät PäPan nettisivuilta.

Aloittakaa uusi ryhmä 

Uusia sudareita tuli helposti laumallinen ja vähän jäi jonoonkin. Tarttukaa sudareiden intoon ja rekrytoikaa pari akelaa lisää, jotta saatte toisenkin uuden ryhmän! Jos tarvitsette ideoita uuden lauman johtajien rekrytointiin, tsekatkaa blogista muutama vinkki (esimerkiksi rekrysoitteluilta ja toiminnallinen pyykkinaru-menetelmä pestien esittelyyn).  

Lähikouluista uusia jäseniä   

Koululaisten Partioseikkailu toimii erinomaisena väylänä partion markkinointiin.  Aktiviteetit onnistuvat opettajien voimin, mutta osana seikkailua voi järjestää myös lippukunnan vierailun koululle. Vierailu on loistava tapa markkinoida lippukunnan toimintaa ja kylvää partiointoa koululaisiin (täydentää esim. vajaita ryhmiä tai perustaa vaikka kokonaan uusi)! Lisätietoa koulukampanjasta: partio.fi/partioseikkailu.

 


Syksyn ajankohtaisia aiheita 

Partion peruskirjauudistus  

Partion peruskirjaa, johon on kirjattu partion arvopohja (mm. lupaus, ihanteet, tunnus) sekä toimintatavat (mm. kohderyhmä 7-22-vuotiaat, partiomenetelmä, kasvatustavoitteet) ollaan nyt päivittämässä. Lippukunnan ja hyvän sidosryhmätyön kannalta on tärkeää, että lippukunta on yhteydessä omaan taustayhteisönä toimivaan seurakuntaansa: Yhdessä voidaan jutella uudistuksesta sekä seurakunnan ja lippukunnan välisestä yhteistyöstä tulevaisuudessa.

Avoin keskustelu ehkäisee monia väärinymmärryksiä, joita peruskirjan uudistuksessa voi syntyä, kun mm. päivitetään partiolupausta. Otathan siis nyt itse yhteyttä omaan seurakuntaasi ja sovit syksylle treffit, jossa voitte vaihtaa kuulumiset, jutella peruskirjauudistuksesta sekä syksyn yhteistyöstä seurakunnan muidenkin lippukuntien kanssa? 

 Jos aihe tuntuu vieraalta, etkä oikein tiedä mitä sanoa: 

 • Katso lisätietoa: www.partio.fi/peruskirjauudistuksen-usein-kysytyt-kysymykset-ukk 
 • Syyskuun lopussa Supersemmassa lauantaina Suomen Partiolaisten partion ja kirkon välisistä suhteista vastaava Jari Nieminen tulee kertomaan lisää peruskirjauudistuksesta ja miten lippukunta voi asiaan tarttua seurakunnan kanssa.

Adventtikalenterimyynnistä tänä vuonna enemmän tuottoa lippukunnalle! 

Adventtikalenterin hinta nousee tänä vuonna 10 euroon ja lippukunta saa jokaisesta myydystä kalenterista 55% isomman osuuden kuin aiemmin. Miettikää lippukunnassa, että jos hoidatte tämän varainhankintakampanjan kunnolla, tarvitseeko teidän välttämättä tehdä muuta varainhankintaa? Adventtikalenteri on siitä helppo, että se on perinteikäs osa suomalaista joulua ja näin ollen monelle tuttu ja mukava tapa tukea partion harrastamista.  

Entäs hinnan nousu? Tutkimuksen mukaan hinta ei ole ostajille lopulta kovin tärkeä tekijä. Suurin haasteemme on itse asiassa se, että myyjät ja ostajat eivät kohtaa. Ostajat eivät tiedä mistä kalenterin saisi ostettua. Tässä me voimme kaikki parantaa: kerrotaan aktiivisemmin missä myymme, jalkaudutaan näkyvämmille paikoille ja suunnitellaan myyntipaikat ja myyntityö hyvin! Myykö sun lippukuntasi tänä vuonna enemmän kalentereita kuin koskaan aiemmin?  

Huolehditaan yhdessä siitä, ettei kenenkään harrastaminen ole rahasta kiinni 

Yksittäisen partiolaisen partioharrastamisen tukemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Huolehdittehan siitä, että sekä uudet että vanhat jäsenenne ovat tietoisia muun muassa mahdollisuudesta hakea jäsenmaksuvapautusta ja stipendejä. Lisätietoa on koottu piirin nettisivuille: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/taloudellinen-tuki-partiolaiselle.

Haaveiden Lippukunta 

Haaveiden Lippukunta eli tuttavallisemmin HaLi on lippukunnan pitkäntähtäimen suunnitelman työväline. HaLissa on haaveillaan isosti tulevaisuudesta, tutustutaan lippukunnan nykytilaan tilastojen valossa ja tehdään lopulta pitkäntähtäimen suunnitelmia ja mietitään miten niihin päästään. Suunnitelmiin palataan säännöllisesti ja HaLia suositellaan tekemään oman aluetiimin valmentajan johdolla, mutta tarvittaessa lippukunta voi tehdä sitä itsekin.   

Jos HaLi on sinulle aivan vieras, ota yhteyttä aluetiimisi ja sopikaa päivä HaLin työstämiselle. Jos lippukunnallasi on HaLi, on aika kurkistaa suunnitelmien perään ja päivittää niitä tarpeen vaatiessa.  

Lippukunnan HaLi talletetaan Suomen Partiolaisten intranetti Jemmaan, jolloin Haliin pääsee käsiksi lippukunnan johtokolmikko, aluetiimi ja toimiston lippukuntakoordinaattorit.  

Lisätietoa: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/blogi/2018/10/08/yhdessa-kohti-haaveiden-lippukuntaa. 

Johtajapassi lippukunnanjohtajan kehittymisen apuvälineenä 

Pitkään aikaan emme ole sanoneet sanaakaan johtajapasseista, joten sanotaanpa nyt muutama sananen: Lippukunnanjohtajana pääset kehittämään itseäsi ja johtamistaitojasi enemmän kuin ehkä missään muussa harrastuksessa. Johtajapassi on tukenasi pestissäsi toimien ikään kuin muistikirjanasi: Pestin alussa käyt valmentajan kanssa läpi mitä kaikkea jo hallitset ja mitä haluisit oppia. Pitkin pestiä palaatte valmentajan kanssa näihin asioihin ja katsotte mitä olet oppinut, missä haluat kehittyä lisää ja minkälaisia tavoitteita haluat asettaa itsellesi seuraavaksi vuodeksi. Tartu siis tässäkin asiassa valmentajaasi hihasta ja sopikaa treffit passiin liittyen! 

Liity johtokolmikoiden WhatsApp-ryhmään 

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestiä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/johtokolmikkoWA.

 


Syksyllä tapahtuu 

Sytytä partiosyksy käyntiin – Urban Bonfire 19.9. 

Bonfire – urbaani iltanuotio on PäPan järjestämä aikuisrekrytapahtuma lippukunnille. Tapahtuman tarkoitus on tuoda yhteen kaikki partiosta kiinnostuneet sekä luoda positiivista kuvaa partiosta ja tietenkin tarjota partioelämyksiä.   Yhteisen iltanuotion lisäksi Bonfiressä jokainen lippukunta saa esitellä omaa toimintaansa partiosta kiinnostuneille yli 18-vuotiaille, pääkaupunkiseudulle juuri muuttaneille partiolaisille sekä opiskelijoille, mutta toki myös muille lippukunnille. Jos lippukuntasi kärsii johtajapulasta tai olette muuten valmiina ottamaan mukaan uusia aikuisia, Bonfire on juuri oikea paikka!   

Bonfire järjestetään torstaina 19.9.2019 Espoossa Otaniemen alueella, Vantaalla Tikkurilan alueella sekä Helsingissä (paikka varmistuu pian) kello 18:00-21:00.  Ilmoittautukaa mukaan täällä 25.8. mennessä! Laita samalla jo kalenteriin osallistuville lippukunnille pidettävä infoilta 5.9. klo 17 Partioasemalla.  

Lisätietoa tapahtumasta Katariina Pekkoselta (+358453165705 / katariina.pekkonen@partio.fi 

Supersemma syyskuun lopussa 28.29.9.

Johtokolmikoiden Lippukuntasemma järjestetään tänä vuonna yhdessä päpalaisten luottisten Syyssemman kanssa = Syntyy Supersemma! Semma pidetään Kiljavalla ja semma on johtokolmikoille 28.29.9. Ilmoittautuminen on alkanut ja jatkuu aina 6.9. asti Kuksassa bit.ly/supersemma2019.

Hoida oma ilmoittautumisesi kuntoon ja muistuta myös johtokolmikkokavereitasi ja lippukuntasi piirin luottispesteissä toimivia ilmoittautumaan myös. Kun koko lippukunnan johtokolmikko ilmoittautuu mukaan, on johtokolmikolle luvassa semmassa yllätys! 

Lauantaina semmassa on tarjolla 29 eri aiheista työpajaa, joista jokainen osallistuja saa valita kaksi mieleisintä. Lippukunnan johtokolmikon kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja ilmoittautua eri työpajoihin. Lippukunnanjohtajan pestiä tukee erityisesti: 

 • Rekrytoiminen ja pestaaminen 
 • Kadonneiden pestien metsästys 
 • Haaveiden Lippukunta 
 • Lippukunnan brändi kukoistamaan 
 • Lippukunnan tilat 
 • Henkilötietojen käsittely lippukunnassa 
 • Sidosryhmät haltuun – Lippukunnanjohtaja = Yhteistyöjohtaja 
 • Kohti alueleirejä 

Tarkemmat pajakuvaukset ja lisätietoa semmasta: www.päpa.fi/tapahtumat/supersemma2019. 

Turva-aikuisten tapaaminen 27.10.

Onhan teidän lippukunnassanne nimetty turva-aikuinen? Jos lippukunta ei nimeä turva-aikuista, kuuluvat tehtävät sinulle lippukunnan hallituksen puheenjohtajana! Turva-aikuinen on lippukunnan nimeämä, vähintään 18-vuotias henkilö, joka tuntee Turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen ja osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia ohjeistukseen liittyvissä asioissa. Lippukunnan kaikkien jäsenten on tärkeä tietää, että turva-aikuinen on se henkilö, jolta voi kysyä ja jolle voi kertoa omasta tai muiden kaltoinkohtelusta. 

27.10. LPK:n koulutuspäivässä on turva-aikuisten tapaaminen. Jos turva-aikuinen ei itse pääse, lähettäkää joku muu lippukunnasta paikalle!  

Lisäksi muistattehan lippukunnassa Turvallisesti yhdessä -verkkokoulutuksen, joka on pakollinen koulutus kaikille täysi-ikäisille partiolaisille ja ryhmänjohtajille. Koulutus suositellaan suoritettavaksi heti. Lippukunnan hallitus vastaa siitä, että edellä mainitut henkilöt suorittavat koulutuksen. 

Partion ja seurakunnan yhteistyön ideointi-ilta 12.9.

Onko sinulla mielipide lippukuntasi sisaruspiiriin tai huikea idea lippukuntaan ja seurakunnan välisen yhteistyön lisäämiseen? Onko sinulla kokemus leirin hengellisestä elämästä tai sen puuttumisesta? Jos vastasit kyllä, tule Passalle (Töölönkatu 55) 12.9. klo 18-20 ideoimaan yhdessä hyviä käytäntöjä katsomuskasvatuksellisten asioiden toteutumiseen partiossa.  

Ilmoittaudu iltapalaa varten mukaan tästä. Illassa on mukana seppoja ja piirien väkeä PäPasta ja Uudeltamaalta. Ja sä! Lisätietoja voit kysellä: stella.bjorkholm@evl.fi / 0405337808.

 


Koulutuksia 

Seuraava LPKJ-kurssi on syksyllä 8.10.11. Samana viikonloppuna on mahdollisuus ilmoittautua koko johtokolmikon voimin kouluttautumaan, koska silloin on myös pejo- ja ohjo-kurssikin. Johtokolmikon työnjako voi hakea lippukunnassa vielä paikkaansa, mutta pestit kannattaa viimeistellä kuntoon ja pyrkiä aidosti jakamaan hommia kolmen kesken. Tuolloin lippukunnassa pestit ovat kohtuullisia kaikille.   

Koko lippukunnan koulutuspäivässä 27.10. on tarjolla sinulle mainioita makupaloja poimittavaksi. Valitse pari parasta itsellesi ja ilmoittaudu ajoissa.  Kannattaa napata matkaan myös lippukunnan hallituksessa aloittelevat tyypit mukaan. 

 Tässä vielä poiminnat syksyltä kalenteriisi 

 • 30.8.1.9. Johtajatulet (SP) 
 • 10.9. Perhepartion vetäjien tapaaminen 
 • 12.9. Partion ja seurakunnan yhteistyön ideointi-ilta klo 18 Partioasemalla 
 • 19.9. Bonfire 
 • 28.29.9. Supersemma 
 • 21.10. Piirin kokous 
 • 24.10. Aikuisten iltanuotio: Ei se perinteinen iltanode vaan vaihtuvia teemoja, johtajahuoltoa ja uusia taitoja. 
 • 27.10. Koko lippukunnan kouluttautumispäivä ja Turva-aikuisten tapaaminen
 • 8.10.11. LPKJ-kurssi (Johtokolmikkokurssit)  
 • 16.17.11. Oman elämäsi MacGywer – Tunteet ja vuorovaikutus. Ajatuksia ja tehtäviä elämänhallintaan. Johtajahuoltoa ja työkaluja johtajistonkin kanssa toimimiseen. Tarjolla vain lippukunnan johtokolmikossa toimiville ja piirin luottiksille. 
 • 19.11. Uusien lippukunnan johtokolmikoiden perehdytys  
 • 2.12. Johtokolmikoiden kiitosilta: kivaa settiä koko kolmikolle ja erityisesti johtajahuoltoa sinulle kiitoksena panoksestasi!

Lisätiedot kaikkiin syksyn tapahtumiin löytyvät osoitteesta www.päpa.fi/tapahtumat. 

Mitä mainiointa partiosyksyä! 

Mahtavaa partiosyksyä toivottavat PäPan lippukuntakoordinaattorit ja muu toimiston väki!  

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit olla yhteydessä oman kaupunkisi työntekijään 

Helsinki (hanna.hietikko@partio.fi), 
Espoo (tarja.vartiainen@partio.fi) tai 
Vantaa (larissa.olasvuori@partio.fi). 


Ootko Espoosta tai Vantaalta?
Lue silloin vielä nämä: 

EPT:n aluejärjestöterveiset Espoosta 

Tervetuloa Espoon Partiotuki ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen tiistaina 15.10.2019 klo 18.00 Partioasemalle. 

Kokous on kokoustila Torissa os. Töölönkatu 55, 00250 Helsinki. Valtakirjojen tarkistus alkaa jo klo 17.30. Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, joita ovat muun muassa yhdistyksen puheenjohtajan ja hallitusten jäsenten valitseminen, seuraavan vuoden jäsenmaksuista ja kannatusmaksuista päättäminen, tilintarkastusyhteisön valitseminen sekä vuoden 2020 talousarvion ja toimintasuunnitelman vahvistaminen.  

Kokousmateriaalit lähetetään lippukunnanjohtajille sähköpostitse viimeistään kaksi viikkoa ennen kokousta. Muistakaa tutustua materiaaliin lippukunnassanne ja kirjatkaa valtakirjaan, ketkä toimivat lippukuntanne virallisina kokousedustajina. Asioista päättävät ne kokousedustajat, jotka ovat paikalla kokouksessa. Kannattaa siis tulla paikalle, niin pääsee vaikuttamaan siihen, ketä EPT:n hallitukseen valitaan ja mitä EPT:ssä tapahtuu ensi vuonna! 

Tervetuloa!
Toivoo Espoon Partiotuki ry:n hallitus

Tule juhlimaan partiovuotta! 

Jo perinteeksi muodostunut EPT Gaala tulee taas ja juhlistamme 30.11.2019 klo 18 Teitä kaikkia, jotka teette espoolaista partiota! Juhlagaala järjestetään kiitokseksi kaikille teille lippukunnissa ja EPT:n tapahtumissa sekä ryhmissä toimineille hulppeissa tiloissa Villa Junghanssissa Kauniaisissa. Ilmoittautuminen aukeaa Kuksaan lähempänä tapahtumaa ja samalla kerrotaan myös gaalan tarkempi ohjelma sekä herkullinen menu. Merkkaa kuitenkin päivä kalenteriisi jo nyt.  

Kannuksen aluejärjestöterveiset Vantaalta 

Tervetuloa Partiokannus ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen maanantaina 28.10.2019 

Partiokannuksen syyskokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, eli muun muassa puheenjohtajan ja hallitusten jäsenten valinta ja toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen vuodelle 2020.  

Tutustukaa koko lippukunnan johtajiston voimin Partiokannuksen tapahtumiin ja valitkaa jokaiselle ikäryhmälle sopivimmat: www.partiokannus.fi/tapahtumat
 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *