Syksy 2019: ohjelmajohtajan pestikirje

Hei ohjelmajohtaja! 

Mahtavaa partiosyksyn alkua! Olemme koonneet tähän kirjeeseen sinulle pestisi kannalta olennaisia asioita, tapahtumia ja koulutuksia, jotta syksyn aloitus sujuisi jouhevasti. 

Luethan siis kirjeen läpi, merkkaat tärkeimmät jutut lippukuntasi kalenteriin ja kannustat ryhmänjohtajat hyvään alkuun ja laadukasta ohjelmaa toteuttamaan 

Onhan 28.–29.8. pidettävä Supersemma jo kalenterissasi? Kiljavalla on tarjolla koko johtokolmikolle timanttisia työpajoja, tukea omaan pestiin sekä mahdollisuus tavata pestikollegoja muista lippukunnista 

Boostia syksyn markkinointiin: Nouda Partioasemalta markkinointikassi, jossa banderollin ja puisen Täällä on partiolaisia -kyltin lisäksi muutakin materiaalia markkinoinnin tueksi. Lisäksi paketissa on valmiit aktiviteetit Koitos-KITTin järjestämiseen. Tubemässyjä ja poppareita unohtamatta. Paketin voi noutaa 27.-28.8. klo 14-18 Partioasemalta (1 per lippukunta). 

Vinkkejä syksyn aloitukseen 

Lippukunnan johtokolmikon työnjako kannattaa viimeistellä valmiiksi. Siihen kannattaa paneutua ja jakaa hommat aidosti kolmen kesken, jolloin jokaisen tontti on kohtuullinen hoidettavaksi. Muistakaa, että ei ole yhtä oikeaa tapaa johtaa lippukuntaa kolmikkona. Miettikää yhdessä, millainen työnjako on juuri teidän kolmikollenne toimivin ja mielekkäin. Pääasia on, että lippukunnassa hommat hoituvat.

Ohjelmajohtaja huolehtii ensisijaisesti siitä, että jokaisella lippukuntalaisella olisi mahdollisuus osallistua oman ikäkautensa ohjelmaan. Kannusta siis lippukuntasi jäseniä (niin uusia kuin vanhojakin) kaikista ikäkausista osallistumaan lippukunnan, alueen, aluejärjestön ja piirin tapahtumiin.

Laadukas ja kiinnostava ohjelma innostaa pysymään toiminnassa mukana. Sovi pestijohtajan kanssa, kumpi teistä vinkkaa ryhmänjohtajille pestiä tukevista koulutuksista (esimerkiksi akela– ja sampokurssit, ea-kurssit, leikkikurssit jne).

Syksyn alussa on tärkeää työskennellä yhteistyössä ikäkausivastaavien, ryhmänjohtajien ja alueen muiden ohjelmajohtajien kanssa. Huolehtikaa yhdessä siitä, että lippukunnassa tai alueella yhdessä järjestetään partio-ohjelman ikäkausitapahtumat Sepeli, ROK ja KITT. KITTiin on nyt tarjolla myös ajankohtaista ohjelmaa: elo–syyskuussa pyörivään Koitos-Youtube-sarjaan nojaava toteutusvinkkipaketti lähetetään tarpojaluotseille elokuussa. Koitos-KITT toimii loistavasti myös uusien tarpojien rekrytoinnissa! 

Syksyn aloitustapahtumat ja tempaukset  

Toivottakaa uudet jäsenet tervetulleiksi lippukuntanne toimintaan laadukkaan ja kiinnostavan ohjelman kautta. Syksyn aloitustapahtumien toiminnalliseen tekemiseen kannattaa panostaa suunnittelemalla kivaa tekemistä sekä lapsille että aikuisille. Kivan tekemisen ohella voi kertoa omasta toiminnasta tai partiosta vapaamuotoisesti. Aikuisille kannattaa tässä yhteydessä kertoa myös tarjolla olevista koulutuksista ja aikuisille tarkoitetuista tapahtumista.  

Uudet vapaaehtoiset ja lasten vanhemmat avuksi  

Miettikää yhdessä lippukunnanjohtajan ja pestijohtajan kanssa tapahtumat ja paikat, joihin lasten vanhempia, kavereita ja vanhoja johtajia voisi kutsua mukaan talkooavuksi. Moni tulee tosi mielellään mukaan auttamaan vaikka päiväksi, illaksi tai viikonlopuksi, kunhan osaatte kertoa hyvissä ajoin, milloin, missä ja millaista apua kaivataan. Kokoa täältä itsellesi parhaat vinkit ja materiaalit: www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/viestinta-ja-markkinointi/jasenhankinta.

Poimintoja syksyn ohjelmasta eri ikäkausille: 

 • Erätaito I (peruskurssi) 2.–8.9. 
 • Tervetuloa partioon ja Erätaito 0 – retkeilyn alkeet aikuisille 8.9. 
 • Flaksi samoajille 13.–15.9. 
 • Peluri-Punkku 21.–22.9. 
 • Supersemma 27.–29.9. (Johtokolmikot 28.–29.9.)
 • Syys-SM-kilpailu Itäpiste 2019 5.–6.10.
 • Seikkailijoiden Urbaani Kaupunkisuunnistus 5.10. 
 • Tarpojille Piirimajakka Loiste 17.–20.10. 
 • Explo samoajille 18.–20.10. 
 • Koko lippukunnan koulutuspäivä 27.10. 
 • Seinäkiipeilykurssi yli 15-vuotiaille 17.11. 

Perhepartio 

Suomen Partiolaiset on julkaissut perhepartiomateriaalit osoitteessa partio-ohjelma.fi/partio-ohjelma/perhepartio. Mikäli lippukunnassasi on jo perhepartiotoimintaa tai sellaisen aloittaminen on suunnitteilla, kannattaa ilmoittautua mukaan 10.9. Partioasemalla järjestettävään Perhepartiojohtajien tapaamiseen 

Syksyn 2019 vapaat kämppävuorot 

Missä lippukuntanne pitää syksyn kämppäretken? Entä pitäisikö aloittavan ryhmän ensimmäinen retki pitää partiokämpän lähimaastossa, jotta olisi mahdollisuus käyttää keittiötä ja päästä tarvittaessa suojaan sateelta? Tarkista nyt syksyn vapaat kämppävuorot, sillä montaa ei ole enää jäljellä!

Kavalahti, Urhola: 30.8.–1.9, 6.–8.9., 13.–15.9., 20.–22.9. ja 27.-29.12.
Kiljava, Kassu: 16.–18.8., ja 27–29.12.
Kiljava, Alakämppä: 16.–18.8., 13.–15.8., 11.–13.8., 8.–10.11. ja 27.–29.12.

Loput vapaat vuorot muilta kämpiltä voit tarkistaa osoitteesta www.varaus.partiokampat.fi/bookings Vuoden 2020 kämppävuorot varataan lokakuussa. 

Liity johtokolmikoiden WhatsApp-ryhmään 

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestejä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/johtokolmikkoWA. 

 


Syksyllä tapahtuu 

Sytytä partiosyksy käyntiin – Urban Bonfire 19.9.  

Bonfire – urbaani iltanuotio on PäPan järjestämä aikuisrekrytapahtuma lippukunnille. Tapahtuman tarkoitus on tuoda yhteen kaikki partiosta kiinnostuneet sekä luoda positiivista kuvaa partiosta ja tietenkin tarjota partioelämyksiä.   Yhteisen iltanuotion lisäksi Bonfiressä jokainen lippukunta saa esitellä omaa toimintaansa partiosta kiinnostuneille yli 18-vuotiaille, pääkaupunkiseudulle juuri muuttaneille partiolaisille sekä opiskelijoille, mutta toki myös muille lippukunnille. Jos lippukuntasi kärsii johtajapulasta tai olette muuten valmiina ottamaan mukaan uusia aikuisia, Bonfire on juuri oikea paikka!   

Bonfire järjestetään torstaina 19.9.2019 Espoossa Otaniemen alueella, Vantaalla Tikkurilan alueella sekä Helsingissä (paikka vahvistuu pian) kello 1821.  Ilmoittautukaa mukaan täällä 25.8. mennessä! Laita samalla jo kalenteriin osallistuville lippukunnille pidettävä infoilta 5.9. klo 17 Partioasemalla.  

Lisätietoa tapahtumasta Katariina Pekkoselta (+358453165705 / katariina.pekkonen@partio.fi) 

Aluetapaamiset

Syksyn aluetapaamisissa syvennytään pestisuunnitteluun ja pestattavan johtamiseen (syyskuun aluetapaaminen) sekä yhteiskuntasuhteisiin ja moninaisuuteen (marraskuun aluetapaaminen).  

Partion ja seurakunnan yhteistyön ideointi-ilta 12.9.

Etsimme iloiseen joukkoon ihmisiä, joiden sydäntä lähellä on katsomuskasvatuksellisten asioiden toteutuminen partiossa. Onko sinulla mielipide, miten partio-ohjelmassa pitäisi huomioida hengelliset tilaisuudet?  Onko sinulla kokemus leirin hengellisestä elämästä tai sen puuttumisesta? Vastasitko myöntävästi johonkin kysymykseen? Herättikö aihe orastavan kiinnostuksen? Tule Partioasemalle (Töölönkatu 55) 12.9. klo 1820 kuulemaan lisää ja ideoimaan yhdessä hyviä käytäntöjä.  

Ilmoittaudu iltapalaa varten mukaan tästä. Mukana seppoja ja piirin väkeä PäPasta ja Uudeltamaalta. Ja ! Lisätietoja voit kysellä: stella.bjorkholm@evl.fi / 0405337808.

Supersemma syyskuun lopussa 28.29.9.

Johtokolmikoiden Lippukuntasemma järjestetään tänä vuonna yhdessä päpalaisten luottisten Syyssemman kanssa = Syntyy Supersemma! Semma pidetään Kiljavalla ja semma on johtokolmikoille 28.29.9. Ilmoittautuminen on alkanut ja jatkuu aina 6.9. asti Kuksassa: bit.ly/supersemma2019.

Hoida oma ilmoittautumisesi kuntoon ja muistuta myös johtokolmikkokavereitasi ja lippukuntasi piirin luottispesteissä toimivia ilmoittautumaan myös. Kun koko lippukunnan johtokolmikko ilmoittautuu mukaan, on johtokolmikolle luvassa semmassa yllätys! 

Lauantaina semmassa on tarjolla 29 eri aiheista työpajaa, joista jokainen osallistuja saa valita kaksi mieleisintä. Lippukunnan johtokolmikon kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja ilmoittautua eri työpajoihin. Ohjelmajohtajan pestiä tukee erityisesti: 

 • Helppo tulla 
 • Perhepartio 
 • Tapahtuman ympäristövastuu
 • Kadonneiden pestien metsästys 
 • Haaveiden Lippukunta 
 • Lippukunnan brändi kukoistamaan 
 • Lippukunnan tilat 
 • Henkilötietojen käsittely lippukunnassa 
 • Paikallinen hyväntekeväisyystyö yhdessä nuorten kanssa 
 • Tapahtumien viestintä ja markkinointi 
 • Kohti alueleirejä 
 • Ulos koloilta! 

Tarkemmat pajakuvaukset ja lisätietoa semmasta: www.päpa.fi/tapahtumat/supersemma2019.

Tässä vielä poiminnat syksyltä kalenteriisi   

Pidä itsestäsi huolta ja muista myös omalla tontillasi ahkeroivat johtajat! Tarjolla on paljon eväitä reppuun ja koulutusta eri pestien helpompaan hanskaamiseen johtajahuoltoa unohtamatta:

8.9. Terkku-kurssi ja Erätaito-0 uusille aikuisille tai pitkältä partiotauolta palaaville mukavasti päiväretkeilyn merkeissä. Tämä on osuva päivä uusille aikuisille, jotka jeesaavat ikäkausitoimintaanne tai ovat ryhtymässä akeloiksi. 

28.29.9. Supersemma – just sulle! 

11.13.10. Partiokouluttajakurssi kouluttamisesta kiinnostuneille Pj-kurssin käyneille. Kuin nenä päähän lippukunnan ROK-koulutuksiakin toteuttaville. 

24.10. Aikuisten iltanuotio: Ei se perinteinen iltanode vaan vaihtuvia teemoja, johtajahuoltoa ja uusia taitoja. Ilmoittaudu yksin, kaksin tai koko johtajistolla 

25.27.10. Akela- ja sampokurssit 

27.10. Koko lippukunnan koulutuspäivä kokoaa piirin lyhyemmät koulutukset yhteen päivään. Hyötyisikö teidän ryhmien johtajanne esim. Ryhmän hallinta retkellä -koulutuksesta tai auttaisiko viestintäkoulutus lasten vanhemmillekin toiminnan avaamiseen? 

8.11.10.11. LPK-kursseilta eväät ohjelmajohtajan tehtäviin. Vastaava sisältö jeesaa ja kirkastaa myös ikäkausivastaavan kiikareita. 

16.17.11. Oman elämäsi MacGywer 2 – Tunteet ja vuorovaikutus, Ajatuksia ja tehtäviä elämänhallintaan myös ohjelmajohtajina toimiville. Johtajahuoltoa ja työkaluja omiin vuorovaikutustaitoihin. Tarjolla vain lippukuntien johtokolmikoille ja piirin luottiksille. 

31.11. Ilmo-DL keskitalven koulutuksiin 

23.11. Luotsikoulutus tarpojia, samoajia ja vaeltajia luotsaaville tai näiden ikäkausien kanssa toimiville johtajille erilaisissa pesteissä 

2.12. Johtokolmikoiden kiitosilta: Kivaa settiä koko kolmikolle ja erityisesti johtajahuoltoa sinulle kiitoksena panoksestasi! 

Jatkossa piirin koulutuksiin ilmoittaudutaan vuoden aikana kolmessa ilmoittautumisportaassa. Ilmoittautumisajankohtien muistaminen on helppoa: marraskuun, helmikuun ja elokuun viimeiset päivät.  

Hyvää partiosyksyä! 

Hyvää partiosyksyä toivottavat PäPan lippukuntakoordinaattorit! Mikäli sinulla on kysyttävää, voit olla yhteydessä oman kaupunkisi työntekijään: Helsinki (hanna.hietikko@partio.fi), Espoo tarja.vartiainen@partio.fi) tai Vantaa (larissa.olasvuori@partio.fi).   

 


Ootko Espoosta tai Vantaalta?
Lue silloin myös nämä: 
 

EPT – ohjelmaa erityisesti espoolaisille partiolaisille 

Helpota lippukuntasi ryhmänjohtajien syksyä kannustamalla ryhmiä menemään valmiiksi järjestettyihin tapahtumiin!  EPT järjestää monta kivaa kisaa ja tapahtumaa. Valitse tarjonnasta lippukunnallesi parhaiten sopivat tapahtumat ja innosta ryhmät ja jäsenet osallistumaan. 

Suomen suurin vuosittainen partiotaitokilpailu Espoon Punanen eli Peluri-Punkku järjestetään 21.– 22.9. Yön yli kestävän Espoon Punaseen voit kannustaa osallistumaan kaikki 12-vuotiaat ja sitä vanhemmat partiolaiset sekä ei-vielä-partiolaiset. Aiempaa kisakokemusta ei tarvitse olla. Ilmoittautukaa mukaan kisaan nyt. Ilmo on auki 8.9. asti Kuksassa: kuksaan.fi/28710.
Seuratkaa tapahtumaa myös netissä: punkku.ept.fi, Facebookissa: Espoon Punanen ja Instagramista @espoonpunanen 

Kannusta lippukuntasi samoajat mukaan EPT:n järjestämään vimma-viikonloppuun 11.–13.10.2019. Vimma-viikonloppu on samoajatapahtuma, jossa yhdistyvät kaikki partion parhaat puolet: kämppäviikonlopun yhteisöllisyys, lämminhenkisyys ja yhdessä tekeminen. Vimmassa samoaja seikkailee, kokeilee ja oppii. Lisäksi samoajilla on tilaisuus vahvistaa oman ryhmänsä yhteishenkeä ja samalla luoda uusia ystävyyssuhteita. Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki tulevat EPT:n verkkosivulle lähempänä tapahtumaa: www.ept.fi/tapahtumat/vimma. 

Sudenpennuille, ensimmäisen syksyn seikkailijoille ja perhepartioryhmille voit mainostaa päiväkilpailu Pinkkiä. Se järjestetään sunnuntaina 6.10.2019 Olarissa. Päivän aikana kisavartiot kulkevat saattajan kanssa maastoon merkityn radan, jonka varrella on hauskoja ja opettavaisia tehtäviä. Päivä on hauska kokemus niin osallistujille kuin saattajillekin. Lisätiedot Pinkistä ja ilmoittautumislinkki tulevat EPT:n verkkosivulle lähempänä tapahtumaa: ept.fi/tapahtumat/espoonpinkki. 

Tule juhlimaan partiovuotta! 

Vuoden lopussa juhlistamme 30.11. Teitä kaikkia, jotka teette espoolaista partiota! Juhlagaala järjestetään kiitokseksi kaikille EPT:n lippukunnissa, tapahtumissa ja ryhmissä toimineille hulppeissa tiloissa Villa Juhangsissa Kauniaisissa. Tarkempi ohjelma, herkullinen menu ja ilmoittautumislinkki tapahtumaan julkaistaan syksymmällä osoitteessa http://ept.fi/ept-kiitosgaala/  

Vuosi 2020 on leirien vuosi 

Merkkaa lippukuntasi kalenteriin Vinkuli-talvileiri 19. – 23.2.2020 ja  Väiski-kesäleiri 29.7. – 5.8.2020 Kaikki EPT:n tapahtumat löydät kätevästi osoitteesta http://ept.fi/tapahtumat/kalenteri/ 

Kannus – ohjelmaa erityisesti vantaalaisille partiolaisille 

Vantaalainen ohjelmajohtaja, tää koskee sua: Vantaan syksyn ensimmäinen aluetapaaminen järkätään 9.9., olethan tulossa mukaan? 

Innosta lippukuntasi sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat kisakokemusten äärelle. Syksyllä Vantaalla kisataan perinteiset Susen Loikka (5.10.) ja Laten Laukka (26.10.). Viime vuonna ensimmäisen kerrran järjestetty Partion Unska -viikonloppu saa tänä vuonna jatkoa. Partion Unskassa (4.–6.10.), järjestetään saman viikonlopun aikana tarpojille KITT ja johtajistolle johtajaohjelmaa. Partiokannuksen kaikki syksyn tapahtumat löydät täältä: partiokannus.fi/tapahtumat. 

Onhan teidän lippukunnan kesäleirikalenterissa jo vantaalaisten yhteinen kesäleiri Muisku? Vantaan alueleiri järjestetään 28.7.–4.8.2020!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *