Syksy 2019: pestijohtajan pestikirje

Terve pestijohtaja! 

Haluamme jeesata sinua pestissäsi ja poimimme tärkeimpiä juttuja värikkääseen partiosyksyyn avuksesi. Aina ei järki juokse kesäleirien ja lomien jälkeen, joten toivottavasti saat tästä kivan reseptin syksyyn.

Kirjeessä on monta asiaa, jotka kannattaa aikatauluttaa ihan rauhassa. Kaikkea ei siis kannata iskeä heti tiskiin vaan miettiä oman lippukunnan kiikarein sopivimmat kuviot ja ottaa asia kerrallaan haltuun.  

Elokuu käynnistyi rytinällä partion Koitos –Youtube-sarjalla. Koitoksen tubetusta kannattaa hyödyntää oman jäsenistön kesken partiofiilistelyyn ja sarjan tuomaa näkyvyyttä uusien partiolaisten koukuttamiseksi mukaan toimintaan. Aikuisempaa tekijäjoukkoa kannattaa olla rekrytoimassa muun muassa syyskuun Bonfireissä 

Boostia syksyn markkinointiin: Nouda Partioasemalta markkinointikassi, jossa banderollin ja puisen Täällä on partiolaisia -kyltin lisäksi muutakin materiaalia markkinoinnin tueksi. Lisäksi paketissa on valmiit aktiviteetit Koitos-KITTin järjestämiseen. Tubemässyjä ja poppareita unohtamatta. Paketin voi noutaa 27.-28.8. klo 14-18 Partioasemalta (1 per lippukunta). 

Syyskuun lopussa sinua ja koko johtokolmikkoanne kutsuu Lippukuntasemma. Paikalla on koko piirin luottisjoukko sinua varten. Semmassa pääset kouluttautumaan, kuulemaan tulevista partiojutuista ja näkemään niin valmentajat kuin muut pestijohtajat, hoitamaan monta oman pestin asiaa ja olennaisena osana pääset valmiiseen pöytään ja johtajahuoltoon!  Lue sinulle sopivista työpajoista tarkemmin alempaa kirjeestä. 

Syyskauden aluetapaamisissa syvennytään seuraavin isoihin teemoihin:  

 1. Pestisuunnittelu ja pestattavan johtaminen / Syyskuu
 2. Yhteiskuntasuhteet ja moninaisuus / Marraskuu  

Arvokkaat johtajaresurssit kasvamaan

Pestijohtajana olet iso peluri lippukunnan vapaaehtoisten hyvinvoinnin taustalla. Muista, että kaikkea ei kuulu tehdä itse, vaan hyvän työnjaon viilaaminen niin johtokolmikon kesken kuin muun johtajiston pestien tukena merkitsee tosi paljon jokaisen fiilikselle tehdä. Johtokolmikon kesken – muistathan Johtajapassin apuna edellä mainittuun. Hyvään tekemisenmeininkiin lippukunnassa sisältyvät myös mahdollisuus tulla kuulluksi ja kiittäminen!

Muista myös Kuksa 

Varmista, että lippukunnan pestit ovat Kuksassa kunnossa. Muista erityisesti merkitä päättyneet pestit. Näin myös työnjako on näkyvää, kunkin partio-CV pitää paikkansa ja viestit kulkevat oikeille tyypeille. 

Pysy pestijohtajana kartalla Kuksan jonoista lippukuntaanne! Miettikää porukalla, miten jonot puretaan, mutta olkaa myös aktiivisesti yhteydessä kiinnostuneisiin ja tiedustelkaa jonossa olevien huoltajia mukaan toimintaan uusien ryhmien perustamiseksi. Valmiit vinkit tähän: www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/aikuisten-rekrytointi/huoltajat-mukaan.

Adventtikalenterikampanja tulee taas

Lokakuussa käynnistyy adventtikalentereiden myynti. Varainkeruu on lippukunnalle taloudellisesti tärkää, mutta samassa savotassa kannattaa ottaa kaikki hyödyt irti. Adventtikalenterikeikoille kannattaa pyytää huoltajat mukaan apuun ja miettiä miten myyntipaikoilla voisi toteuttaa aikuisrekryn hauskallakin tavalla. Hyvän pohjan voit anastaa täältä: www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/aikuisten-rekrytointi/markkinointitapahtumat/aikuisrekry-adventtikalenterikamppis.

Miten pitää uudet tyypit mukana?

Toivota uudet vapaaehtoiset lämpimästi tervetulleiksi mukaan toimintaan. Kerro ylpeydellä, mitä kaikkea teillä tehdään ja missä kaikessa voisi aikuisena auttaa. Mieti kuka tai ketkä teidän lippukunnassanne olisivat hyviä tyyppejä kulkemaan uusien johtajien rinnalla ja kutsumaan heitä erilaisiin juttuihin mukaan. 

Syksyn Tervetuloa Partioon -kurssit ovat myös apunasi tässä hommassa. Muista, että Terkku-kurssia kannattaa suositella myös partiosta kiinnostuneille lasten vanhemmille. Kevyemmän Terkku-paketin järjestäminen lippukunnan syysretkelläkin onnistuu helposti.

Löydät siihen paljon ideoita verkosta (www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/viestinta-ja-markkinointi/jasenhankinta) ja osallistuminen johonkin osaan retken ohjelmaan tarjoaa heti mainion näköalapaikan monelle aikuiselle. Vielä, kun tarjolla on nokipannukahvit ja hauskaa keskustelua, ensimmäinen kynnys tutustua on jo lennosta ylitetty!  

Sun lippukunnassa haasteet on tehty voitettaviksi

Jokaisen täysi-ikäisen partiolaisen ja iästä riippumatta kaikkien ryhmänjohtajien peruskauraa on Turvallisesti yhdessä -koulutus. Koulutus varmistaa sen, että jokaisella meistä on perustason tietämys siitä, miten erilaisiin haasteisiin lasten ja nuorten toiminnassa tulee puuttua. Lippukunnan hallitus vastaa siitä, että edellä mainitut henkilöt suorittavat koulutuksen.   

Kuka on teidän lippukunnan turva-aikuinen? Turva-aikuinen on lippukunnan nimeämä, vähintään 18-vuotias henkilö, joka osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia Turvallisesti yhdessä -ohjeistukseen liittyvissä asioissa. Lippukunnassa jokaisen on tärkeää tietää, että turva-aikuinen on se henkilö, jolle voi kertoa omasta tai havaitsemastaan kaltoinkohtelusta tai jolta kysyä matalalla kynnyksellä apua. Lisää:päpa.fi/blogi/2017/08/16/turvallisesti-yhdessa.  

 Turva-aikuisille on tarjolla oma tapaaminen 27.10. Koulutuspäivässä. Ohjaathan tänne lippukuntanne turva-aikuisen tai tehtävästä kiinnostuneet.   

Huolehditaan yhdessä siitä, ettei kenenkään harrastaminen ole rahasta kiinni 

Yksittäisen partiolaisen partioharrastamisen tukemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Huolehdittehan siitä, että sekä uudet että vanhat jäsenenne ovat tietoisia muun muassa mahdollisuudesta hakea jäsenmaksuvapautusta ja stipendejä. Lisätietoa on koottu piirin nettisivuille: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/taloudellinen-tuki-partiolaiselle.

Koulutettu partiokamu sujuvoittaa partioarkea 

Onko toiminnassanne mukana lapsi tai nuori, joka tarvitsee paljon johtajien aikaa ja huomiota? Tai lapsi, joka ei uskalla lähteä ohjelmiin mukaan ja on usein kiinni johtajan kädessä? Tai nuori, jonka on vaikea toimia yhdessä muiden kanssa? Partiokamu-pesti on luotu yksittäisen partiolaisen partiopolun tukemiseen. Partiokamuna toimiminen sopii niin samoajalle, vaeltajalle kuin aikuisellekin. Partiokamukoulutuksessa 26.10. ohjeistetaan Partiokamu-pestin sisältöön ja suunnitteluun lippukunnassa sekä annetaan konkreettisia toimintavinkkejä liittyen haastaviin tilanteisiin ja käyttäytymiseen. Koulutus on maksuton. Vinkkaa koulutuksesta sopiville tyypeille lippukunnassasi! Ilmoittautumis-DL 15.9. kuksaan.fi/28199.

 


SYKSYLLÄ TAPAHTUU

Sytytä partiosyksy käyntiin – Urban Bonfire 19.9.  

Bonfire – urbaani iltanuotio on PäPan järjestämä aikuisrekrytapahtuma lippukunnille. Tapahtuman tarkoitus on tuoda yhteen kaikki partiosta kiinnostuneet sekä luoda positiivista kuvaa partiosta ja tietenkin tarjota partioelämyksiä.

Yhteisen iltanuotion lisäksi Bonfiressä jokainen lippukunta saa esitellä omaa toimintaansa partiosta kiinnostuneille yli 18-vuotiaille, pääkaupunkiseudulle juuri muuttaneille partiolaisille sekä opiskelijoille, mutta toki myös muille lippukunnille. Jos lippukuntasi kärsii johtajapulasta tai olette muuten valmiina ottamaan mukaan uusia aikuisia, Bonfire on juuri oikea paikka!   

Bonfire järjestetään torstaina 19.9.2019 Espoossa Otaniemen alueella, Vantaalla Tikkurilan alueella sekä Helsingissä (paikka ilmoitetaan pian) kello 1821. Ilmoittautukaa mukaan täällä 25.8. mennessä! Laita samalla jo kalenteriin osallistuville lippukunnille pidettävä infoilta 5.9. klo 17 Partioasemalla.  

Lisätietoa tapahtumasta Katariina Pekkoselta (+358453165705 / katariina.pekkonen@partio.fi).

Lippukuntasemma, eli Supersemma 28.29.9.

Johtokolmikoiden Lippukuntasemma järjestetään tänä vuonna yhdessä päpalaisten luottisten Syyssemman kanssa = Syntyy Supersemma! Semma pidetään Kiljavalla ja semma on johtokolmikoille 28.29.9. Ilmoittautuminen on alkanut ja jatkuu aina 6.9. asti Kuksassa: bit.ly/supersemma2019. 

Hoida oma ilmoittautumisesi kuntoon ja muistuta myös johtokolmikkokavereitasi ja lippukuntasi piirin luottispesteissä toimivia ilmoittautumaan myös. Kun koko lippukunnan johtokolmikko ilmoittautuu mukaan, on johtokolmikolle luvassa semmassa yllätys! 

Lauantaina semmassa on tarjolla 29 eri aiheista työpajaa, joista jokainen osallistuja saa valita kaksi mieleisintä. Pestijohtajan pestiä tukee erityisesti: 

 • Rekrytoiminen ja pestaaminen 
 • Kadonneiden pestien metsästys 
 • Haaveiden Lippukunta 
 • Lippukunnan brändi kukoistamaan 
 • Lippukunnan tilat 
 • Henkilötietojen käsittely lippukunnassa 
 • Kohti alueleirejä 
 • Koulutussuunnittelu lippukuntaan 
 • Pestaamisen ja perehdytyksen EA-bägi 

Tarkemmat pajakuvaukset ja lisätietoa semmasta: www.päpa.fi/tapahtumat/supersemma2019

 


KOULUTUKSIA

Pidä itsestäsi huolta ja muista lippukunnan tekijät pestien ulkopuolellakin. Tarjolla on paljon eväitä reppuun ja koulutusta eri pestien helpompaan hanskaamiseen johtajahuoltoa unohtamatta!

8.9. Terkku-kurssi ja Erätaito-0 uusille aikuisille, pitkältä partiotauolta palaaville tai partiosta kiinnostuneille huoltajille mukavasti päiväretkeilyn merkeissä 

28.29.9. LPK-semma = Supersemma, juurikin sinulle! 

2.10.13.11. PJ-peruskurssi ketterästi kaupunki-iltoina ja lyhyenä retkenä. Pj-valtakirjat kuntoon niin vaeltajaikäisille kuin aikuisillekin! 

11.13.10. Partiokouluttajakurssi kouluttamisesta kiinnostuneille PJ-kurssin käyneille. Sopii mainiosti esim. lippukunnan ROK-koulutuksiakin toteuttaville. 

16.20.10. PJ-peruskurssi syyslomalla: ihana, tiivis ja vauhdikas putkikurssi syysloman aikana näppiin! 

24.10. Aikuisten iltanuotio: Ei se perinteinen iltanode vaan vaihtuvia teemoja, johtajahuoltoa ja uusia taitoja. Ilmoittaudu yksin, kaksin tai koko johtajistolla 

25.27.10. Akela- ja sampokurssit 

27.10. Koko lippukunnan koulutuspäivä kokoaa piirin lyhyemmät koulutukset yhteen päivään. Täällä mm. Turva-aikuisten tapaaminen ja miltei jokaiseen pestiin jotakin ammennettavaa lippukunnan viestinnän vauhdittamisesta kuvauskoulutukseen! 

8.11.10.11. LPK-kursseilta eväät LPKJ:n, ohjelmajohtajan ja pestijohtajan tehtäviin samoin kuin ikäkausijohtajan hommiin 

16.17.11. Oman elämäsi MacGywer 2 – Tunteet ja vuorovaikutus, Ajatuksia ja tehtäviä elämänhallintaan. Tämä on tarjolla vain lippukunnanjohtajina, pestijohtajina tai ohjelmajohtajina toimiville. Mainio pala myös oman pestisi tueksi! 

31.11. Ilmo-DL keskitalven koulutuksiin 

22.1.12. PJ-peruskurssi viestintäpainotuksella: Viestintä on johtamista ja johtaminen on viestintää. Kahden viikonlopun setti valona marraskuuhun 

23.11. Luotsikoulutus tarpojia, samoajia ja vaeltajia luotsaaville tai näiden ikäkausien kanssa toimiville johtajille erilaisissa pesteissä 

2.12. Johtokolmikoiden kiitosilta: Kivaa settiä koko kolmikolle ja erityisesti johtajahuoltoa sinulle kiitoksena panoksestasi! 

3.12. Tervetuloa partioon -kurssi sisäsiististi Partioasemalla

Ilmoittautuminen koulutuksiin 

Jatkossa piirin koulutuksiin ilmoittaudutaan vuoden aikana kolmessa ilmoittautumisportaassa. Ilmoittautumisajankohtien muistaminen on helppoa: marraskuun, helmikuun ja elokuun viimeiset päivät.  

Käytännössä marraskuussa on helppo ohjata ja poimia oikeat tyypit ilmoittautumaan vuodenvaihteen kursseille. Helmikuussa on aika innostaa ja opastaa ilmoittautumaan kevään kursseille ja elokuu on aikaa miettiä uusia pestikujeita ja ilmoittautua syksyn koulutuksiin. 

 


Piirin WhatsApp-ryhmistä kättä pidempää

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestejä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/johtokolmikkoWA 

Muista kertoa WA-ryhmistä myös uusien perehdytyksissä ja johtajiston ulkopuolella: 

Ketterää ja värikästä partiosyksyä! 

Muistathan, että ei ole liian pientä tai isoa kysymystä kysyttäväksi. Jos jokin jäi askarruttamaan mieltäsi, ole rohkeasti yhteydessä valmentajiisi alueellanne tai toimistolle. Sinua auttavat oman kaupunkisi työntekijät:  

Helsinki, hanna.hietikko@partio.fi
Espoo, tarja.vartiainen@partio.fi
Vantaa, larissa.olasvuori@partio.fi
Piirin koulutusasioissa, paivi.anttonen@partio.fi


Hoi Espoo ja Vantaa?
Lue terkkuja aluejärjestöiltä
 

Vaikka syksy onkin vasta alussa niin muistathan alueleirien kesän saapuvan ja niiden suunnittelun tiivistyvän talven aikana. EPT:n Väiskin (Hangossa) ja Partiokannuksen Muiskun (Evolla) suunnittelu etenee jo isolla liekillä. Pidä itsesi kartalla siitä, ketkä lippukunnastasi ovat lähdössä leirille. Muista myös innostaa ajoissa mukaan kaikki vanhatkin tekijät jollain hauskalla tavalla (leirimuisteluita, hauskoja valokuvia menneiltä, fiilistelyä, ikioma kutsu…)! 

Espoossa eli EPT:ssä tapahtuu 

Pidä huoli itsestäsi ja muista johtajista. Tule nauttimaan maukkaasta ruuasta, viihdyttävästä ohjelmasta ja hauskasta seurasta EPT:n kiitosgaalaan 30.11. hulppeisiin tiloihin Villa Juhangsiin Kauniaisiin. Ota mukaan myös lippukunnanjohtaja ja ohjelmajohtaja. Gaalassa juhlitaan Teitä kaikkia, jotka teette espoolaista partiota! Lisätiedot ja ilmoittautumislinkki tulevat lähempänä tapahtumaa osoitteeseen ept.fi/ept-kiitosgaala. Merkkaa päivä kalenteriisi jo nyt. 

Toimiiko joku lippukunnastasi jo aktiivisesti EPT:ssä. Muista hakea hänelle EPT:n ansiomerkkiä. Ansiomerkkien hakulomakeja ohje löytyy täältä: ept.fi/materiaalit.

Vantaalla eli Kannuksessa tapahtuu 

Syksyllä Vantaalla järkätään perinteisesti ensiapukoulutuksia ja ROK. Huolehdithan siitä, että kaikki uudet samoajat ovat ilmoittautuneet ROKille, joka järkätään 11.13.10. ja 25.27.10.    

Vantaalaisten johtajien yhteinen päivä 6.10., jolloin on tarjolla Partion Unska -viikonlopun johtajahuoltoa. Laita päivä jo omaan kalenteriisi ja nappaa lippukunnanjohtajisto mukaasi! 

 Syksyn ensimmäinen aluetapaaminen järkätään 9.9. Nähdään pian siellä! 

Partiokannuksen kaikki syksyn koulutukset ja tapahtumat löydät täältä: partiokannus.fi/tapahtumat. 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *