Tapiolan Metsänkävijöissä aloittaa tänä syksynä extralauma. Extralauma tarkoittaa sitä, että kun lippukunnassa normaalisti syksyllä aloittaa yksi uusi sudenpentulauma, tänä vuonna TapMessa saatiin käyntiin myös toinen uusi lauma. Kuten monessa muussakin lippukunnassa, TapMessakin uusien laumojen perustamista on jarruttanut sopivien johtajien löytyminen – lapsia on jonoksi asti.  

Tapiolan Metsänkävijöiden lippukunnanjohtaja Matilda Tiira kertoo, että kaikki lähti siitä, kun lippukunnassa ei saatu perustettua uutta laumaa 2017. Seuraavana vuonna perustettiin tokaluokkalaisten lauma, jotta saataisi edellisen vuoden hyppäys kurottua kiinni.  

Tänä vuonna sitten lähdettiin ajatuksesta, että perustamme kaksi laumaa: yhden ekaluokkalaisille ja toisen tokaluokkalaisille. Sitten meillä on taas jäseniä kaikilta vuosiluokilta.” Matilda summaa.  

Ryhmien johtajien uudelleen järjestely 

Lippukunnassa pyöriteltiin johtajatilannetta kevään 2019 aikana moneen kertaan. Tavoitteena oli siirtyä paremmin partio-ohjelman mukaiseen järjestelyyn.  

”Samoajat, vaeltajat ja aikuiset olivat johtaneet sekalaisia ikäkausia ja ajateltiin, että jos saadaan esimerkiksi samoajat johtamaan ainoastaan tarpojavartioita, silloisten tarpojavartioiden johtajista irtoaa vaeltajia ja aikuisia akeloiksi. Järjesteltiin ja pohdittiin asiaa koko johtajiston kanssa. Saatiinkin näin kolme vaeltajaa tai lähes vaeltajaa siirtymään tarpojavartioista sudarilaumoihin ja tarpojavartioiden johtajiksi pestattiin samoajia”, Matilda kertoo ja lisää heti perään:  

Samalla käytettiin myös johtajiston kontakteja ja kyseltiin ahkerasti kiinnostusta liittyä partioon ja johtaa ryhmää. Näin saatiinkin yksi uusi aikuinen mukaanTänä syksynä johtajien löytämisessä kävi myös hyvä tuuri. Saatiin uusi aikuinen mukaan lippukuntaan juuri samaan aikaan, kun muutamia vuosia sitten laumaa johtanut jäsen päätti palata sudenpentujen pariin. 

Summasummarum 

Ryhmien johtajien sekoittaminen ehdottomasti kannatti! Vaikka aiemmin näytti siltä, että kaikki mahdolliset ryhmänvetäjät on jo pestattu, niin jotenkin sieltä saatiin vapautettua useampia”, Matilda iloitsee. 

”Vuosiluokkien, tai jopa kokonaisten ikäkausien puuttuminen on aiheuttanut meillä muutamia vuosia sitten isoja ongelmia, ja ainakin tällä ehkäistään sellainen tilanne tulevaisuudessa. Uskoisin, että tämä oli ensiaskel kasvuun!” Matilda hymyilee. 

Tapiolan Metsänkävijöissä todettiin siis kolme keinoa toimiviksi:  

  1. Nykyisen johtajatilanteen tarkastelu uusin silmin.
  2. Sinnikäs aikuisrekry, vaikka se tuottaisikin vain yhden vuodessa.
  3. Ennakointi (uusien johtajien etsiminen aloitettiin jo tammikuussa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *