Mistä leirimaksu koostuu – Vapaaehtoisten viikon blogisarja osa 2

Partioon kuuluvat olennaisena osana seikkailu ja elämykset. Näitä molempia pääsee kokemaan kesäleireillä. Leiri on yleensä 310 päivää kestävä yhtäjaksoinen partiotapahtuma, jonka aikana asutaan metsässä teltoissa.

Partioleiriä johtaa yleensä nuorista vapaaehtoisista koostuva tekijäporukka, joka vastaa kaikista leirin eri osa-alueista: ruokailusta, ohjelmasta, turvallisuudesta, kuljetuksista, ensiavusta ja viestinnästä. Kaikki tehdään siis vapaaehtoisten voimin.

Myös leirin tekijät osallistuvat yhteisen leirimaksun maksamiseen. Leirimaksuilla toteutetaan kasvatuksellista ja partio-ohjelman mukaista toimintaa lapsille ja nuorille sekä elämyksiä aikuisille. Alla oleva ympyrädiagrammi kuvaa sitä, mistä eri kokonaisuuksista partiolaisten kesäleiri* koostuu ja mihin leirimaksu käytetään:

*Tiedot perustuvat Maunulan ja Oulunkylän alueen partiolippukunryhmittymä Mågelin noin 120 hengen kesäleirin talousarvioon.

Ruoka

Suurin osa kesäleirin kuluista menee ruokaan. Leirillä partiolaiset pääsevät nauttimaan täysihoidosta: tarjolla on aamupalan lisäksi yleensä kaksi lämmintä ateriaa sekä iltapala. Lisäksi leirin ohjelmaan saattaa kuulua muutaman päivän kestävä minivaellus eli haikki, jolle ryhmät saavat mukaan erilaista retkiruokaa.

Kuljetukset

Suurin osa pääkaupunkiseudun lippukunnista leireilee 1 – 2 tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Helpoin tapa saada leiriä varten tarvittava kalusto, kuten teltat, keittiötarvikkeet ja ohjelmatarvikkeet kuljetettua leirille on vuokrata pakettiauto. Vastaavasti osallistujien kuljettaminen esimerkiksi tilausajobusseilla vie noin kolmanneksen leirin budjetista.

Ohjelma

Kesäleireillä järjestetään etukäteen suunniteltua monipuolista toimintaa lähes aamusta iltaan. Ohjelman toteuttamiseen saatetaan tarvita perinteisten askartelutarvikkeiden lisäksi esimerkiksi rooliasuja näytelmien toteuttamista varten tai kangasvärejä leirimerkin painamista varten.

Kalusto

Leirillä polttopuita tarvitaan nuotioiden lisäksi muun muassa saunan lämmittämiseen ja ruoan laittoon. Muita kalustohankintoja voivat olla uudet teltat, retkikeittimet eli trangiat ja niihin tarvittava polttoneste sekä vaikkapa ruokailukatoksen pystyttämistä varten tarvittavat työkalut ja kuormaliinat.

Muut kulut

Muihin kuluihin menee leiristä riippuen noin kymmenesosa koko budjetista. Esimerkiksi leiripaikan käytöstä, vessojen vuokraamisesta sekä tyhjentämisestä, EA-tarvikkeiden hankkimisesta ja vaikkapa karttojen hankkimisesta tulee myös kuluja.

Vapaaehtoisten viikkoa vietetään valtakunnallisesti 29.11.–5.12.2019. Viikko huipentuu torstaina 5.12. vapaaehtoisten päivään. Myös me Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa riemuiten juhlimme tämän viikon ajan vapaaehtoisiamme. Julkaisemme tämän viikon ajan jokaisena päivänä blogikirjoituksen, jossa kuvaamme vapaaehtoisuutta partiossa eri näkökulmien kautta. Tervetuloa tutustumaan partiotoimintaan! Jos vapaaehtoistyö partiossa kiinnostaa sinua, saat täältä lisää tietoa siitä kuinka pääset mukaan. Lue muut blogikirjoitukset:

Partio pääkaupunkiseudulla – Vapaaehtoisten viikon blogisarja osa 1