Partiossa nuoret johtavat nuoria – Vapaaehtoisten viikon blogisarja osa 3

Partiotoiminnan keskiössä ovat lapset ja nuoret. Partio on nuorisojärjestö, jossa nuoret ovat itsekin aktiivisia toimijoita, eivät vain passiivisia osallistujia ja toiminnan kohteita. Tarkasteltaessa vuoden 2019 lippukunnanjohtajien ikäjakaumia, nähdään että yli puolet johtajista (56%) on 2125-vuotiaita. Mitä tarkoittaa olla lippukunnanjohtaja?

Ensin pieni perehdytys partion paikallisyhdistyksen eli lippukunnan johtamiseen. Partiossa lippukuntaa johtaa johtokolmikko. Siihen kuuluva lippukunnanjohtaja on usein yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja. Hän vastaa yleisesti lippukunnan toiminnasta ja sen johtamisesta samalla kun toinen johtokolmikon jäsen, pestijohtaja, keskittyy siihen, että jokaiseen tehtävään löytyy oikea ja koulutettu henkilö. Ohjelmajohtaja huolehtii taasen siitä, että partio-ohjelma toteutuu lippukunnassa. Lippukunnanjohtajan vastuulle kuuluu yleensä hallintoon, viestintään ja talouteen liittyviä erilaisia tehtäviä, joita hän tarvittaessa myös delegoi eteenpäin.

Nuorten osallisuus on meille tärkeä arvo. Partiossa on mahdollista päästä jo hyvinkin nuorena johtajaksi vaativiin pesteihin. Jotta nuorilla on mahdollisuus onnistua ja kasvaa johtajina pesteissään, ansaitsevat he myös niihin tukea. Lippukunnissa ja partiopiirissä vanhemmat partiolaiset antavat tukea, kannustavat eivätkä jätä yksin, jotta nuorellakin johtajalla on mahdollisuus löytää oma tapansa toimia johtajana.

Kiitos kaikille teille, jotka mahdollistatte sen, että nuoret saavat tehdä partiosta oman näköistä toimintaa!

Vapaaehtoisten viikkoa vietetään valtakunnallisesti 29.11.–5.12.2019. Viikko huipentuu torstaina 5.12.  vapaaehtoisten päivään. Myös me Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa riemuiten juhlimme tämän viikon ajan vapaaehtoisiamme. Julkaisemme tämän viikon ajan jokaisena päivänä blogikirjoituksen, jossa kuvaamme vapaaehtoisuutta partiossa eri näkökulmien kautta. Tervetuloa tutustumaan partiotoimintaan! Jos vapaaehtoistyö partiossa kiinnostaa sinua, saat täältä lisää tietoa siitä kuinka pääset mukaan. Lue muut blogikirjoitukset:

Partio pääkaupunkiseudulla – Vapaaehtoisten viikon blogisarja osa 1
Mistä leirimaksu koostuu