Ryhmänjohtajat ovat partioarjen kivijalka – Vapaaehtoisten viikon blogisarja osa 6

Pääkaupunkiseudun lippukunnissa kokoontuu viikoittain satoja ryhmiä, joita vetävät vapaaehtoiset ryhmänjohtajat. Ryhmänjohtajat eivät saa ryhmien vetämisestä palkkaa, vaan maksavat jäsenmaksun ihan samalla tavalla kuin lapsetkin.

Ryhmänjohtaja mahdollistaa parinsa kanssa 10–15 lapselle turvallisen ja mielekkään vapaa-ajan harrastuksen. Harrastustoiminnan vetäjä on lasten elämässä merkityksellinen välittävä aikuinen, joka saattaa tarjota hyvinkin erilaisen aikuisen mallin – ja lapsen ja aikuisen välisen suhteen – kuin esimerkiksi lapsen vanhemmat tai opettaja.

Mukavan tekemisen lomassa ryhmänjohtaja opettaa lapsille uusia taitoja, ryhmässä toimimista, omatoimisuutta, itsestä ja kavereista huolehtimista, vertaisjohtajana ja vertaisen johdettavana olemista. Parhaimmillaan johtaja tuo esiin ja vahvistaa lapsen vahvuuksia.

Vapaaehtoinen saa myös itse toiminnasta paljon: Ryhmänjohtajille on tarjolla monenlaisia koulutuksia. Partiokoulutuksissa pääsee syventämään omaa osaamistaan erilaisista osa-alueista.
Lippukunnan johtajisto muodostaa yhteisön, jonka kanssa on mukava tehdä vapaaehtoistyötä. Yhdessä lasten kanssa tekemällä myös aikuinen oppii uusia asioita, pääsee hassuttelemaan, heittäytymään ja tekemään sellaisia asioita, joita ei välttämättä muuten tulisi tehtyä (Lapset. Mikä ihana tekosyy!).

Lasten vanhemmille ryhmänjohtaja näkyy usein aikuisena, joka ottaa lapsen ryhmän kokouksen alussa vastaan partiokololla, lähettää kotiin infoa partiokauden tapahtumista ja kulkee ryhmän mukana lippukunnan retkillä ja leireillä.

Ryhmänjohtajan tehtävä on kuitenkin paljon muutakin – se on kokonaisuus, johon pääsee itse vaikuttamaan: suunnittelemaan ja tekemään monipuolisesti erilaisia asioita. Ryhmänjohtajan tehtävä sisältää viikkokokousten vetämisen lisäksi muun muassa kokousten sisällön suunnittelua, lippukunnan muiden johtajien kanssa tehtävää koko lippukunnan toiminnan suunnittelua sekä retkien ja leirien valmistelua ja toteuttamista.

Viikkotoimintaa vetävät ryhmänjohtajat ovat siis yksi partiotoiminnan kivijaloista, jota ilman partiotoimintaa ei olisi. Kiitos kaikille ryhmänjohtajille!

Vapaaehtoisten viikkoa vietetään valtakunnallisesti 29.11.–5.12.2019. Viikko huipentuu torstaina 5.12. vapaaehtoisten päivään. Myös me Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa riemuiten juhlimme tämän viikon ajan vapaaehtoisiamme. Julkaisemme tämän viikon ajan jokaisena päivänä blogikirjoituksen, jossa kuvaamme vapaaehtoisuutta partiossa eri näkökulmien kautta. Tervetuloa tutustumaan partiotoimintaan! Jos vapaaehtoistyö partiossa kiinnostaa sinua, saat täältä lisää tietoa siitä kuinka pääset mukaan. Lue muut blogikirjoitukset:

Partio pääkaupunkiseudulla – Vapaaehtoisten viikon blogisarja osa 1
Mistä leirimaksu koostuu