HEIPPARALLAA JA ERINOMAISTA VUOTTA 2020, LIPPUKUNNANJOHTAJA!

Niin se vuosi taas vaihtui! Ihanaa alkanutta vuotta 2020 sekä iloa ja tsemppiä pestiisi lippukunnanjohtajana! Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun partiotoiminta alkoi Suomessa!

Olitpa vanha konkari tai vasta lippukunnanjohtajan pestissä aloittanut, on tämä kirje juuri sinulle, jotta tiedät mitä alkavana vuonna tapahtuu, ja mistä voi lähteä liikkeelle näin vuoden alussa.

Alkuvuoden perinteiset hommat

Ihan ensimmäiseksi kirjeen alkuun on listattu muutamia tärkeitä hommia vuoden alussa tehtäväksi. Lippukunnanjohtajana sinun ei tarvitse välttämättä hoitaa kaikkia alla mainittuja asioita itse, joten jaa hommia rohkeasti johtokolmikon ja lippukunnan hallituksen kanssa!

 • Jäsenmaksut: Tarkista lippukunnan jäsenten jäsenmaksujen tila. Muistuta niitä, joilla jäsenmaksu on vielä maksamatta. Jäsenmaksun maksamaton ei voi osallistua partiotoimintaan!
 • Kuksan pestit: Tarkista, että Kuksan pestit ovat ajan tasalla tälle vuodelle. Löytyyhän teiltä Kuksasta pestatut henkilöt muun muassa johtokolmikosta (lpkj, ohjo ja pejo) ja hallituksesta (jäsenrekisterinhoitaja, taloudenhoitaja, akelat ja sammot sekä luotsit ja ikäkausivastaavat)?
 • LPKJ:n yhteystietojen päivitys: Tarkista ja tarvittaessa päivitä lippukunnanjohtajan (ja nimenkirjoittajien) yhteystiedot lippukunnan nettisivuille, taustayhteisölle ja muille lpk:n yhteistyökumppaneille, Patentti- ja rekisterihallitukseen sekä Verohallintoon. Tsekkaa blogiteksti aiheesta: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/blogi/2019/12/13/hallinnonhommatkuntoon.
 • Paperityöt
  • LPK:n vuosikokous: Tsekkaa toiminnantarkastajien kanssa tilinpäätös, viimeistele toimintakertomus ja lähetä kutsut vuosikokoukseen.
  • Täytä SP:n vuosiseloste: Linkit vastauslomakkeeseen lähetetään tammikuun alussa johtokolmikolle, sihteerille ja jäsenrekisterinhoitajalle. Kyselyyn tulee vastata tammikuun aikana. Vuosiselosteen pohjalta koottu LPK-viisari lippukunnan toiminnasta ja toiminnan kehittymisestä ilmestyy viikolla 12.
  • Kaupunkien avustusten valmistelu: Kaikkien pääkaupunkiseudun kaupunkien tarjoamat toiminta-avustukset tmv. haetaan kevään aikana. Varmista oman kaupunkisi avustuksen haku-DL ja ala jo nyt hyvissä ajoin kasaamaan toiminnan lukuja.
 • Ryhmät täyteen! Tai jopa uusi ryhmä?
  • Tsekkaa ohjelma- ja pestijohtajan kanssa mikä lippukunnan viikkoryhmien tilanne on. Onko jossakin ryhmässä tilaa, koska syksyn aikana on muutama lopettanut? Täyttäkää vajaat ryhmät Kuksan jonossa olevista tai ryhmäläisten kavereista (esim. Ystävänpäivänä kaverikokous). Isommalla porukalla tekeminen on mielekkäämpää! HUOM! Akelan ja sammon vastaavassa pestikirjeessä on vinkkejä uusien jäsenten ryhmäyttämiseen.
  • Jos mukaan tulijoita on paljon, rekrytkää pienellä vaivalla pari johtajaa ja aloittakaa uusi ryhmä maaliskuussa! Uusia johtajia voi kysellä mm. lasten huoltajista, toiminnasta vähän aikaa taukoa pitäneistä johtajista (kurkkaa Kuksaan!), tarjota uutta harrastusta alueen FB-ryhmässä niin aikuiselle kuin nuorellekin tai vaikkapa pyytää johtajia tuomaan kaverin mukaan toimintaan.
 • Tsekkaa milloin alueesi lippukuntien johtokolmikot kokoontuvat aluetapaamiseen vaihtamaan kuulumisia, suunnittelemaan yhteistä toimintaa alueella ja jakamaan ideoita puolin ja toisin. Kunkin alueen aluetiimin valmentajat osaavat kertoa aluetapaamisen ajankohdasta ja alueen muistakin suunnitelmista, jos haluat tietää jotain jo ennen aluetapaamista.
  • Jos et tiedä kuka sun alueen valmentaja on, kysy edeltäjältäsi tai naapurilippukunnasta, huhuile alueen FB-ryhmässä tai soita piirin toimistolle.
 • Muista toiminnan turvallisuus! Onhan teillä lippukunnassa merkattuna Kuksaan turva-aikuisen pesti jollekin? Jos ei, niin tiedäthän, että se kuuluu lippukunnanjohtajan hommiin? Tämän lisäksi tammikuussa on hyvä tarkistaa, että lippukunnan kaikki täysi-ikäiset sekä ryhmänjohtajat iästä riippumatta ovat tehneet Turvallisesti yhdessä -verkkokurssin (lisätietoja: www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/toiminnan-turvallisuus/turvallisesti-yhdessa/). Verkkokoulutus vanhenee viidessä vuodessa, jonka jälkeen se pitää uusia.
 • Liity päpalaisten johtokolmikoiden WA-ryhmään: PäPan eri WhatsApp-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja–tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestiä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/johtokolmikkoWA.

Muutama tärppi LPKJ:n kalenteriin

PäPan toimintakalenteri on toimitettu lippukuntiin vuoden 2019 lopussa Lippukuntapostissa ja se löytyy myös sähköisenä Issuusta: https://issuu.com/heppu/docs/toimkale2020.

Tässä kuitenkin nyt muutama nosto lippukunnanjohtajan omaan kalenteriin. Pidäthän huolta, että samat nostot tulevat myös sun lippukunnan muiden johtokolmikkolaisten tietoon, kiitos!

Maksuton Talvisemma pestiäsi tukemassa

25.1. on tarjolla Arabian Arcadassa jokaiselle lippukunnan aikuiselle vuoden alkuun päivän verran asiaa itsensä johtamisesta, hyvinvoinnista, muiden huomioisesta ja tukemisesta. Työkaluja suoraan sinulle pestijohtajana ja kaikille toimijoille lippukunnassanne. Puhujia ja työpajoja on valittavana mm. kiireessä pärjäämiseen, unelmien tavoitteluun, nuoren mielen tukemiseen ja itsetuntemukseen. Ilmoittaudu nopsasti, 12.1. mennessä jos et ole jo mukana: www.päpa.fi/talvisemma20.

Talvisemman jälkeen vuosi täyttyy näillä

 • Yhden illan johtokolmikko-perehdytyksiä aivan uuni tuoreille johtokolmikkolaisille on tarjolla 29.1., 16.4. ja 3.11. Tule yhtenä iltana kuulemaan perusjutut pestistäsi ja piirin palveluista.
 • LPK-kurssi järjestetään kahdesti vuodessa: 28.2.–1.3. ja 23.–25.10. Jos kurssi on vielä käymättä, valitse sinulle paremmin sopiva viikonloppu ja ilmoittaudu mukaan kouluttautumaan pestiisi!
 • Supersemma 25.–27.9. on johtokolmikkolaisen ehkä vuoden tärkein viikonloppu kouluttautuen, verkostoituen, ideoita jakaen ja saaden sekä mukavasta johtajahuollosta nauttien. Lisätietoa luvassa kevään aikana.
 • Johtokolmikon kiitosilta vietetään tänä vuonna 2.12.
 • Kiitosillan lisäksi omaan kalenteriin voi etsiä mukavaa tekemistä esimerkiksi huhtikuun Partioviikon Afterworkistä tai Maailman 8. nopeimmista pt-kisoista
 • Eikä yhtään huono idea vähintään 22-vuotiaalle lippukunnanjohtajalle ole Ko-Gi -kurssi! Tsekkaa lisätietoja: www.partio.fi/lippukunnille/pestien-tuki/koulutus/jatkotaso/partiojohtajajatkokoulutus-ko-gi.

Ilmoittautumislinkit ja lisätietoa löytyy PäPan nettisivuilta: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/tapahtumat.

Vuoden 2020 ohjelmateemana on johtajuus

Vuoden 2020 ohjelmapainotuksen nimi on Minäkin johdan! Johtajuus-ohjelmapainotus tuo esiin kaikkea sitä johtajuusosaamista, jota partiossa kerrytetään jo sudenpennusta alkaen. Tavoitteena on, että vuoden mittaan jokainen partiolainen tunnistaa partiossa oppimiaan johtamiseen liittyviä taitoja ja osaa kertoa niistä myös muille. Tavoitteena on myös, että jokainen meistä partiossa mukana olevista aikuisista ymmärtää, mitä ja miten johtamistaitoja partiossa opitaan.

Ohjelmapainotus rakentuu vuosikellon ympärille: kunkin toimintakauden kuukauden kohdalle on koottu yksi tai useampi aktiviteetti, jotka nostavat esille johtamistaitojen eri puolia. Aktiviteetit nousevat suoraan partio-ohjelmasta, esimerkiksi tammikuussa sudenpennut suunnittelevat lauman toimintaa yhdessä ja ottavat käyttöön nokkapennun pestin.

Eri ikäkausille sopivien aktiviteettien lisäksi painotus esittelee erilaisia aikuisille suunnattuja materiaaleja ja työkaluja. Lisäksi painotus vinkkaa kuhunkin kuukauteen yhden johtamiseen liittyvän leikin ja iltahiljentymistarinan. Tarkemmat ohjelmapainotuksen materiaalit löytyvät: https://partio-ohjelma.fi/ohjelmapainotus.

Miettikää koko johtajiston voimin jo nyt vuoden alussa, että miten teidän lippukunnassanne ohjelmapainotus näkyy viikkoryhmien toiminnassa, johtajistossa ja ehkäpä myös ulospäin tehtävässä viestinnässä (lpk:n somessa, nettisivuilla, sidosryhmille jne.). Koko vuosi aikaa tehdä partiolaisista parempia johtajia! 😉

Haaveiden Lippukunta -päivä 13.1.2020

Onko sun lippukunnalla jo pitkäntähtäimen suunnitelma Haaveiden Lippukunta? Entä oletko jo kuullut Haaveiden Lippukunta -päivästä? Toivottavasti, sillä ensimmäinen HaLi-päivä on jo ensi viikolla, maanantaina 13.1.!

HaLi-päivänä piirin somekanavissa tarjotaan lippukunnille päivän mittaan vinkkejä pitkän tähtäimen suunnitteluun ja illalla on tarjolla vertaistukea ja koulutusta HaLi-skypessä 13.1. klo 18 alkaen: bit.ly/haliskype Tervetuloa linjoille vaikka koko johtokolmikon voimin!

Olipa lippukunnan HaLi missä vaiheessa tahansa, HaLi-päivä on myös oivallinen lippukunnan oman HaLin aloittamiselle tai päivittämiselle. Apua HaLi-työpajaan kannattaa pyytää omalta valmentajalta!

Lisää tietoa HaLista ja ohjeet suunnitelman tekemiseen löydät näistä kahdesta linkistä:

Yhdessä kohti haaveiden lippukuntaa

Kevään 2020 Partioviikko on täynnä toimintaa!

Partioviikko 19.–26.4.2020 on partiolaisten oma viikko täynnä tapahtumia eri ikäisille. Viikon aikana tuodaan partiota esiin monin tavoin ja pyydetään erityisesti uudet aikuiset mukaan! Mitä pieniä tehtäviä sinun lippukunnassasi on, johon kaipaisitte apukäsiä? Tuomme esiin viikolla lippukuntien pieniä vapaaehtoispestejä. Ole siis kuulolla, jos lisäkäsistä olisi apua teille.

Perinteisten tapahtumien kuten SuperSupen, Törmän, partiojohtajien juhlaillallisen ja 8. nopeimman partiotaitokisan lisäksi sunnuntaina 26.4. järjestetään uusi Perheiden Partiopäivä, jonne kutsutaan kaikki perheet mukaan tutustumaan partioon. Yrjönpäivänä aikuiset kohtaavat jälleen modernissa Afterworkissa.

Kaikki tiedot viikon tapahtumista ja kampanjoista löydät osoitteesta www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/partioviikko.

Tulevana kesänä leireillään muun muassa Väiskillä, Muiskulla ja alueleireillä

Viime vuonna oli lippukuntaleirikesä, joten tänä kesänä järjestetään isosti muun muassa Väiski (espoolaisille) ja Muisku (vantaalaisille) sekä useat helsinkiläiset alueet pitävät oman alueleirin. Toki kesään mahtuu ihan yhtä tärkeitä lippukuntaleirejäkin <3

Kaikille leirille meneville vinkki vitonen leirin valmisteluihin: Houkuttele lippukuntasi pestittömät aikuiset kesäleirille

Lähetimme syksyllä lippukunnanjohtajille ja pestijohtajille kirjeenä listat niistä lippukunnan yli 22-vuotiaista jäsenistä, joilla ei ole pestiä Kuksassa. Tarjotkaa näille aikuisille mahdollisuutta tulla jeesimään kesäleirille, yhdeksi yöksi tai koko viikoksi. Ties vaikka partiokärpänen taas puraisisi ja saisitte heitä jatkossa useamminkin houkuteltua mukaan toimintaanne!

Espoon Partiotuen perinteikäs kesäleiri Väiski järjestetään Hangon Syndalenissa ensi kesänä. Luvassa on villiä meininkiä, rentouttavia iltahetkiä ja suurleiripölyn haistelua noin 2200 espoolaisen partiolaisen kanssa. Lippukunnat ovat osa Väiskin leiriorganisaatiota ja Väiskistä tulee osallistujiensa näköinen. Väiski tehdään yhdessä!

Merkkaa Väiskin leiriajat jo nyt kalenteriisi ja kerro muillekin lippukunnassasi!

 • 29.7.–5.8.2020 varsinainen leiriaika
 • 29.7.–2.8.2020 seikkailijoiden leiriaika
 • 30.7.–2.8.2020 sudenpentujen leiriaika

Ilmoittautuminen Väiskille alkaa 1.2.2020. Pysy kuulolla! Lisää tietoa nettisivuilla www.väiski.fi. Seuraa meitä instagramissa @vaiskiept ja Facebookissa @Väiski.

 

Muisku’20 on Partiokannuksen ja koko Vantaan alueen partiolaisten yhteinen kesäleiri. Leiri järjestetään Palotarus-leirialueella Padasjoella 28.7.–4.8.2020. Sudenpentujen leiriaika on 28.7.–1.8.2020. Lue lisää: www.muisku20.fi ja laita seurantaan Instagramissa @muisku20.

Helsinkiläiset alueleirit

Etelä-Helsingin Kettu, Keski-Helsingin Kööri, Länsi-Helsingin Nimbus, Pohjois-Helsingin Avara ja Itä-Helsingin Galaksi kutsuvat satoja alueensa partiolaisia yhteiselle alueleirille tulevana kesänä. Tarkemmat leirisuunnitelmat, leirin ajankohta, ilmoittautumisohjeet yms. saa oman alueen leirinjohtajilta.

Vantaalaiset, höristäkää korvanne!

Johtokolmikkoretki 7.–8.2.2020

Vantaan aluetiimi Valtti järjestää vantaalaisten lippukuntien johtokolmikoille johtajahuoltoretken mukavissa puitteissa Korvenkolkalla Nuuksiossa. Johtokolmikkoretki tarjoaa mukavaa tekemistä, hyvää seuraa, maistuvaa ruokaa, hetken hengähdystä ja uutta inspiraatiota omaan lpk-pestiin. Ja kun olet partion parissa karistanut viikon työstressin harteiltasi, on sulla vielä suurin osa viikonloppua edessä. Retken yhteydessä järjestetään lauantaina vuoden ensimmäinen aluetapaaminen. Tervetuloa koko johtokolmikon voimin! Ilmoittaudu mukaan retkelle 26.1. mennessä: kuksaan.fi/32151.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *