Kevät 2020: ohjelmajohtajan pestiviesti

Hyvää alkanutta vuotta ohjelmajohtaja!

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun partiotoiminta alkoi Suomessa! Tämäkin partiovuosi on pullollaan kaikkea hyvää, hauskaa ja hyödyllistä. Ohjelmajohtajana olet tärkeässä roolissa vaikuttamassa siihen, millaista toimintaa lippukunnassasi on ja että se on mielekästä kaikille ikäkausille.

Piirin tapahtumat, kisat ja koulutukset täydentävät mukavasti lippukunnan itse tuottamaa toimintaa, tukevat ja helpottavat ryhmien johtajia ja keventävät lippukunnan tekijöiden arkea.

Olemme koonneet sinulle alkaneen kevään olennaisimmat – poimi omaa lippukuntaasi hyödyttävät talteen, vinkkaa eteenpäin lippukunnassasi ja osallistu itsekin pestiäsi tukeviin koulutuksiin tai tapahtumiin.

Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä päpalaisten johtokolmikoiden WhatsApp-ryhmään! PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan säännöllisesti ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestiä. Tervetuloa mukaan: bit.ly/johtokolmikkoWA.

Maksuton Talvisemma pestiäsi tukemassa

Helsingin Arabianrannassa 25.1. pidettävän Talvisemman teemat tarjoavat tänä vuonna ajatuksia hyvinvointiin, jaksamiseen ja mielenterveyteen. Talvisemma on lippukuntien aikuisille vapaaehtoisille ilmainen päivän mittainen tapahtuma, missä kuulet vierailevia puhujia ja pääset valitsemaan useista työpajoista. Tapahtuma sopii loistavasti niin vaeltajille kuin eri ikäkausien aikuisille johtajille, kuten luotseille ja ikäkausivastaaville! www.päpa.fi/talvisemma20 Ilmoittaudu mukaan viimeistään 12.1.

Ohjelmapainotus 2020

Vuoden 2020 ohjelmapainotuksen nimi on Minäkin johdan! Johtajuus-ohjelmapainotus tuo esiin kaikkea sitä johtajuusosaamista, jota partiossa kerrytetään jo sudenpennusta alkaen. Ohjelmapainotus rakentuu vuosikellon ympärille: kunkin toimintakauden kuukauden kohdalle on koottu yksi tai useampi aktiviteetti, jotka nostavat esille johtamistaitojen eri puolia. Aktiviteetit nousevat partio-ohjelmasta, esimerkiksi tammikuussa sudenpennut suunnittelevat lauman toimintaa yhdessä ja ottavat käyttöön nokkapennun pestin.

Eri ikäkausille sopivien aktiviteettien lisäksi painotus esittelee erilaisia aikuisille suunnattuja materiaaleja ja työkaluja. Lisäksi painotus vinkkaa kuhunkin kuukauteen yhden johtamiseen liittyvän leikin ja iltahiljentymistarinan.

Ohjelmapainotukseen liittyvät materiaalit löydät osoitteesta www.partio-ohjelma.fi. Miten ohjelmapainotus näkyy teidän lippukunnassanne?

Kevään koulutusilloista Partioasemalla 11.3. on tarjolla vinkkejä ohjelmapainotuksen toteuttamiseen. Tsekkaa kolmen koulutusillan tarkempi ohjelma www.päpa.fi/tapahtumat

Kevään tapahtumiin ilmoittaudutaan viimeistään 29.2.

Lippukunnan kannattaa huolehtia jäsentensä kouluttautumisesta ja pitää ikäkausien ohjelma monipuolisena hyödyntämällä kattavasti piirin tarjontaa. Kannusta siis ryhmänjohtajia sisällyttämään kevään toimintasuunnitelmiinsa kisat ja tapahtumat.

Ilmoittautuminen koulutuksiin ja tapahtumiin tehdään pääsääntöisesti kolmessa ilmoittautumisportaassa: seuraava ilmoittautumisporras sulkeutuu 29.2., ja silloin ilmoittaudutaan seuraaviin tapahtumiin ja koulutuksiin:

• 4.3. Piirin koulutusilta 1.
• 7.–8.3. Oman elämäsi MacGyver: Tunteet ja vuorovaikutus
• 11.3. Piirin koulutusilta 2.
• 18.3. Piirin koulutusilta 3.
• 20.3. SGW (Samoajat Gone Wild)
• 21.3. Tarpojien Taitopäivä
• 25.3. Organisaatiossa toimiminen 2.osa
• 27.–29.3. EA-mammutti

• 3.–5.4. Erätaito II (kaupunki-ilta 30.3.)
• 4.4. Järjestyksenvalvojan kertauskoulutus
• 8.4. Valtakirjat kuntoon -ilta ja Pj-valtakirjojen DL juhlaillalliselle!
• 9.–13.4. Pj-peruskurssi 2-2020 (ennakkoilta 25.3.)
• 9.–13.4. Pj-peruskurssi 3-2020 metsä (kaupunki-illat 18.3. ja 25.3.)
• 15.4. Organisaatiossa toimiminen 3.osa
• 15.4. Sisujohtajien ja partiokamujen kevätkauden päätös
• 16.4. Johtokolmikkoperehdytys
• 17.–19.4. Erätaito I (kaupunki-ilta 15.4.)

• 6.5. Organisaatiossa toimiminen 4.osa
• 13.5. EA-kertauskurssi maastossa
• 15.–17.5. Leikkikurssi 1/2020
• 15.–17.5. Kalliokiipeilykurssi (teoriailta 3.5.)
• 19.5. Organisaatiossa toimiminen 5.osa
• 20.–24.5. Pj-peruskurssi 4-2020 (ennakkoilta 6.5.)
• 3.6. Boulderointia ulkona

• 21.–23.8. Draamakurssi
• 28.–30.8. Erätaito I (kaupunki-ilta 24.8.)

Kuhunkin portaaseen sijoittuvat tapahtumat ja kurssit löydät osoitteesta www.päpa.fi/ilmoporras. Tarkista samasta osoitteesta myös, millä edellisen ilmoittautumisportaan kursseista on vielä tilaa!

Huomaathan, että piirin peruutuskäytännöt ovat edelleen samat, eli ilmoittautumisen voi perua maksutta ilman lääkärintodistusta ilmoittautumispäivään asti Kuksassa tai neljä viikkoa ennen tapahtumaa papa.toimisto(ät)partio.fi / 09 8865 1200.

Kevään kisakalenteri

Keväällä on tarjolla partiotaitokilpailuelämyksiä kaikentasoisille kisaajille! Kannusta seikkailijat, tarpojat, samoajat, vaeltajat ja aikuiset osallistumaan. Kisat tarjoavat loistavan paikan pistää oma osaaminen testiin sekä oppia uutta – johtajaikäisille partiotaitokilpailut ovat kisaamisen ohessa mitä parhainta johtajahuoltoa valmiilla ohjelmalla!

8.2. Hankikanto – piirin talvikisat päivätoteutuksena
14.–15.3. Riekon Kiepaus II – Talvi-SM-kisat
25.4. Törmä – piirin kevätmestaruuksien päiväsarjat
9.5. Espoon Vihree – polkupyöräkisa
16.5. Tervaus 2020 – Kevät-SM-kisat
16.–17.5. Valppaana 2020 – piirin kevätmestaruuksien yösarjat

Kisojen sarjat, ilmoittautumisajat ja muut lisätiedot löydät piirin tapahtumakalenterista, www.päpa.fi/tapahtumat.

Kevään 2020 Partioviikko on täynnä toimintaa!

Partioviikko 19.–26.4.2020 on partiolaisten oma viikko täynnä tapahtumia eri ikäisille. Viikon aikana tuodaan partiota esiin monin tavoin ja pyydetään erityisesti uudet aikuiset mukaan! Perinteisten tapahtumien kuten SuperSupen, Törmän, Partiojohtajien juhlaillallisen ja 8. nopeimman partiotaitokisan lisäksi sunnuntaina 26.4. järjestetään uusi Perheiden Partiopäivä, jonne kutsutaan kaikki perheet mukaan tutustumaan partioon. Yrjönpäivänä aikuiset kohtaavat jälleen modernissa Afterworkissa. Kaikki tiedot viikon tapahtumista ja kampanjoista löydät osoitteesta www.päpa.fi/partioviikko

Vinkkejä tarpojien, samoajien ja vaeltajien toimintaan

Luotsivihjarit on erityisesti tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaluotseille, sekä näiden ikäkausien ikäkausivastaaville ja lippukuntien ohjelmajohtajille suunnattu videosarja, jossa tarjotaan helposti lähestyttävästi käytännön vinkkejä tarpojien, samoajien ja vaeltajien toimintaan. Vihjarit ilmestyvät Partio Kuuluu Kaikille -YouTube-kanavalle 25.2., 14.4., 6.10. ja 8.12. Myös aikaisemmat jaksot Miten puhua seksistä ja seksuaalisuudesta sekä Ruokaa luonnosta ovat kanavalla katsottavissa.

Seikkailijaohjelman päivitys

Seikkailijaohjelmaa on päivitetty vastaamaan paremmin lippukuntien tarpeita. Toiveita ohjelmaan kerättiin suoraan seikkailijoilta, tarpojilta ja sammoilta kyselyiden pohjalta. Uudet materiaalit löytyvät kevään aikana osoitteesta www.partio-ohjelma.fi, ja seikkailijoiden uudet haastemerkit tulevat myyntiin keväällä. Lippukunnat voivat siirtyä uudistetun ohjelman käyttöön syksyn 2020 aikana.

Joko teillä on perhepartioryhmä?

Perhepartio on toimintamuoto, joka mahdollistaa yhteistä toimintaa koko perheelle partion arvojen mukaisesti. Perhepartio-ohjelma koostuu kuudesta aktiviteettikokonaisuudesta, jotka ovat arjen taidot, retkeilytaidot, kädentaidot, ulkoilutaidot, luontotaidot sekä lippukunnan toimintaan tutustuminen.

Perhepartio-ohjaajan koulutus järjestetään seuraavan kerran 8.2. Koulutukseen on jälki-ilmoittautuminen käynnissä 26.1. saakka tai niin kauan kuin paikkoja on vielä jäljellä.

 

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ovat mukana SATAKOLKYT-kampanjassa, jonka tavoitteena on saada Helsingin 130 km Itämeren rantaviivaa siivottua roskista talkoovoimin.

Haastekilpailu lippukunnille: Mistä löytyvät ahkerimmat rannan siivoajat?

Kilpailuaika 1.4.31.5.2020. Palkitsemme lippukuntia kolmessa kategoriassa ja voittajille luvassa retkeilyvälineitä!

– Eniten osallistuneita jäseniä (suhteessa lippukunnan kokoon)
– Eniten kerättyjä roskia (suhteessa lippukunnan kokoon)
– Paras somepostaus roskaretkestä

Osallistuminen on helppoa:
1. Klikatkaa sivulle www.satakolkyt.fi ja valitkaa kartalta pala rantaviivaa siivottavaksi.
2. Hakekaa roskapihdit ja -pussit lainaan kirjastosta.
3. Viettäkää kiva rantaretki ja siivotkaa samalla ranta roskista.
4. Roskat voi jättää kartalla näkyviin jäteastioihin rannalla.
5. Ilmoittakaa ranta siivotuksi kartalle ja saatte lippukuntanne ja ryhmänne nimen näkyviin kartalle.

Pelkkää roskien keräämistä? Ei suinkaan! Kun kerran lähdetään rannalle, siellä on kiva tehdä muutakin. Sivulta www.satakolkyt.fi löydät vinkkivihon rantaretkeilyyn lasten kanssa. Vihko on täynnä Itämeri-aiheisia leikkejä ja tehtäviä, jotka sopivat erityisesti sudenpennuille ja seikkailijoille.

Espoossa tapahtuu

Espoon Partiotuen perinteikäs kesäleiri Väiski järjestetään Hangon Syndalenissa ensi kesänä. Luvassa on villiä meininkiä, rentouttavia iltahetkiä ja suurleiripölyn haistelua noin 2200 espoolaisen partiolaisen kanssa. Suurleireillä päästään toteuttamaan partio-ohjelmaa ihan uudella tavalla!

Merkkaa Väiskin leiriajat jo nyt kalenteriisi ja kerro muillekin lippukunnassasi!
29.7.–5.8.2020 varsinainen leiriaika
29.7.–2.8.2020 seikkailijoiden leiriaika
30.7.–2.8.2020 sudenpentujen leiriaika

Ilmoittautuminen Väiskille alkaa 1.2.2020. Pysy kuulolla! Lisää tietoa nettisivuilla www.väiski.fi.
Seuraa meitä Instagramissa @vaiskiept ja Facebookissa @Väiski.

Vantaalla tapahtuu

Johtokolmikkoretki 7.–8.2.2020

Vantaan aluetiimi Valtti järjestää vantaalaisten lippukuntien johtokolmikoille johtajahuoltoretken mukavissa puitteissa Nuuksion Korvenkolkalla. Johtokolmikkoretki tarjoaa mukavaa tekemistä, hyvää seuraa, maistuvaa ruokaa, hetken hengähdystä ja uutta inspiraatiota omaan lpk-pestiin. Ja kun olet partion parissa karistanut viikon työstressin harteiltasi, on sulla vielä suurin osa viikonloppua edessä. Retken yhteydessä järjestetään lauantaina vuoden ensimmäinen aluetapaaminen. Tervetuloa koko johtokolmikon voimin!
Ilmoittaudu mukaan retkelle 26.1. mennessä: kuksaan.fi/32151

Tsekkaa Vantaan muut kevään koulutukset ja tapahtumat:
partiokannus.fi/tapahtumat

Muisku’20 on Partiokannuksen ja koko Vantaan alueen partiolaisten yhteinen kesäleiri. Leiri järjestetään Palotarus-leirialueella Padasjoella 28.7.-4.8.2020. Sudenpentujen leiriaika on 28.7.-1.8.
Lue lisää: www.muisku20.fi ja laita seurantaan Instagramissa @muisku20

Helsingissä tapahtuu

Helsinkiläiset alueleirit. Etelä-Helsingin Kettu, Keski-Helsingin Kööri, Länsi-Helsingin Nimbus, Pohjois-Helsingin Avara ja Itä-Helsingin Galaksi kutsuvat satoja alueidensa partiolaisia yhteisille alueleireille tulevana kesänä. Tarkemmat leirisuunnitelmat, leirin ajankohta, ilmoittautumisohjeet yms. saa oman alueen leirinjohtajilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *