Kevät 2020: pestijohtajan pestiviesti

Tervehdys pestijohtaja!

Ihanaa alkanutta vuotta ja mukavaa partiovuotta 2020! Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta siitä, kun partiotoiminta rantautui Suomeen. Partion kevätkausi on pyörähtänyt käyntiin ja suunnitelmat lippukunnissa on jo varmasti pitkällä.

Kokosimme tähän kirjeeseen sinun pestiisi tärkeitä ja ajankohtaisia asioita. Pestijohtajana olet avainasemassa varmistamassa, että lippukunnassasi viihdytään, pestit ovat passelin kokoisia, yhdessä tekeminen sujuu ilman kupruja, johtajat voivat hyvin ja käyvät pesteihinsä liittyvät koulutukset. Muistathan huolehtia myös itsestäsi ja omasta osaamisestasi!

Ohjelmapainotus 2020: johtajuus 

Vuoden 2020 ohjelmapainotuksen nimi on Minäkin johdan! Johtajuus-ohjelmapainotus tuo esiin kaikkea sitä johtajuusosaamista, jota partiossa kerrytetään jo sudenpennusta alkaen. Miten ohjelmapainotus näkyy teidän lippukunnassanne? 

Ohjelmapainotus tukee hyvin pestijohtajan pestiä. Tehdään lippukunnassa näkyväksi kaikki se johtaminen ja osaaminen, mitä partiossa on! Tutustu tarkemmin ohjelmapainotukseen https://partio-ohjelma.fi/ohjelmapainotus.

Maksuton Talvisemma pestiäsi tukemassa  

Arabian Arcadassa 25.1. järjestettävässä seminaarissa on tarjolla jokaiselle lippukunnan aikuiselle vuoden alkuun päivän verran asiaa itsensä johtamisesta, hyvinvoinnista, muiden huomioisesta ja tukemisesta.

Työkaluja suoraan sinulle pestijohtajana ja kaikille toimijoille lippukunnassanne. Puhujia ja työpajoja on valittavana mm. kiireessä pärjäämiseen, unelmien tavoitteluun, nuoren mielen tukemiseen ja itsetuntemukseen. Ilmoittaudu nopsasti, 12.1. mennessä jos et ole jo mukana: www.päpa.fi/talvisemma20.

Tarkista pestit Kuksassa kuntoon   

Onhan kaikkien pestit vielä voimassa? Onko pesteihin tullut muutoksia? Oikeat pestit ovat tärkeitä partio CV:n lisäksi viestinnässä. Jotta oikea tieto tavoittaa oikean ihmisen, on todella tärkeää, että pestit pidetään Kuksassa ajan tasalla.  

Onko lippukunnassa aloittanut uusia tyyppejä? (sopikaa lippukunnassa kuka koppaa nämä)  

Kun uusi vuosi ja uudet pestit starttaavat, on Kuksan muutosten lisäksi huolehdittava pestien mukaisesta pestaamisesta. Sopikaa lippukunnassa, kuka hoitaa uusien pestien pestaamisen ja mahdolliset välipestikeskustelut. Pestaus kuuluu olennaisena osana partiopestissä toimimiseen. Pestaamisen tapoja on monia, mutta tärkeintä on, että uuteen pestiin astuva tuntee itsensä pestatuksi ja tietää, että häntä tuetaan pestissä. Katso pestijohtajan vinkkejä muun muassa pestaamiseen piirin sivuilta 

Muista myös, että vuoden alussa on hyvä hetki suunnitella johtajiston huoltoa, vaikka kevätretkellä, koulutuksella tai yhteisellä brunssilla. Tämä on myös hyvä keino ottaa mukaan uudet johtajat ja luoda johtajistoon hyvää yhteishenkeä. Johtajahuolto voi olla johtokolmikon yhteinen projekti tai sen voi järjestää vaikka lippukunnan aikuisvartio. Tärkeää on kuitenkin hetkeksi pysähtyä tutustumaan, vaihtamaan kuulumisia ja huolehtimaan myös johtajien hyvinvoinnista lippukunnassa. Reseptejä ja inspiraatiota johtajahuoltoon voit kurkistaa täältä.

Olethan bongannut jo päivittyneet työkalut ja vinkit pestijohtajalle pejon omalta sivulta! 

Olemme koonneet olennaisia palikoita arjen pyörittämiseksi sinulle. Näistä kolme osoitetta antaa avaimet ihan tosi moneen hommaan lippukunnassa. Linkin alla on vain muutama poiminta siitä mitä sivuilla on tarjolla, joten poraa itsesi perille saakka: 

www.päpa.fi/pestijohtaja 

 • Apuja pestaamiseen ja perehdyttämiseen 
 • Miten saada opintopisteet Lippukunnan ROK-kurssista!
 • Lippukunnan koulutussuunnittelu  

www.päpa.fi/koulutus 

 • Kaikki Pj-kurssien ohjaamiseen lippukunnassa 
 • Vinkit jatkokouluttautumiseen
 • Tilauskoulutukset lippukunnan tukena 

www.päpa.fi/ilmoportaat 

 • Kaikki olennainen alla olevaan, eli ilmoportaisiin liittyen 

Helmikuun ilmoportaat 

Lippukunnan kannattaa huolehtia jäsentensä kouluttautumisesta ja pitää ikäkausien ohjelma monipuolisena hyödyntämällä kattavasti piirin tarjontaa. Ilmoittautuminen koulutuksiin ja tapahtumiin tehdään pääsääntöisesti kolmessa portaassa: seuraava ilmoittautumisporras sulkeutuu 29.2., ja silloin ilmoittaudutaan seuraaviin tapahtumiin ja koulutuksiin: 

Maaliskuu 

 • 4.3. Piirin koulutusilta 1. (valittavana useita parin tunnin koulutuksia) 
 • 7.–8.3. Oman elämäsi MacGyver: Tunteet ja vuorovaikutus 
 • 11.3. Piirin koulutusilta 2. 
 • 18.3. Piirin koulutusilta 3. 
 • 20.3. SGW (Samoajat Gone Wild) 
 • 21.3. Tarpojien Taitopäivä 
 • 25.3. Organisaatiossa toimiminen 2.osa 
 • 27.–29.3. EA-mammutti 

Huhtikuu 

 • 3.–5.4. Erätaito II (kaupunki-ilta 30.3.) 
 • 4.4. Järjestyksenvalvojan kertauskoulutus 
 • 8.4. Valtakirjat kuntoon -ilta ja Pj-valtakirjojen DL juhlaillalliselle! 
 • 9.–13.4. Pj-peruskurssi 2-2020 (ennakkoilta 25.3.) 
 • 9.–13.4. Pj-peruskurssi 3-2020 metsä (kaupunki-illat 18.3. ja 25.3.
 • 15.4. Organisaatiossa toimiminen 3.osa 
 • 15.4. Sisujohtajien ja partiokamujen kevätkauden päätös 
 • 16.4. Johtokolmikkoperehdytys 
 • 17.–19.4. Erätaito I (kaupunki-ilta 15.4.) 

Toukokuu 

 • 13.5. EA-kertauskurssi maastossa 
 • 15.-17.5. Leikkikurssi 1/2020 
 • 15.–17.5. Kalliokiipeilykurssi (teoriailta 3.5.) 
 • 19.5. Organisaatiossa toimiminen 4.osa 
 • 20.–24.5. Pj-peruskurssi 4-2020 (ennakkoilta 6.5.) 

Kesä-Elokuu 

 • 3.6. Boulderointia ulkona 
 • 21.–23.8. Draamakurssi 
 • 28.–30.8. Erätaito I (kaupunki-ilta 24.8.) 

Kuhunkin portaaseen sijoittuvat tapahtumat ja kurssit löydät osoitteesta www.päpa.fi/ilmoporras. Samasta osoitteesta löydät ne edellisen ilmoportaan kurssit, joille on vielä tilaa. 

Huomaathan, että piirin peruutuskäytännöt ovat edelleen samat, eli ilmoittautumisen voi perua maksutta ilman lääkärin todistusta ilmoittautumispäivään asti Kuksassa tai neljä viikkoa ennen tapahtumaa papa.toimisto@partio.fi / 09 8865 1200. 

Kevään 2020 Partioviikko on täynnä toimintaa! 

Partioviikko 19.-26.4.2020 on partiolaisten oma viikko täynnä tapahtumia eri ikäisille. Viikon aikana tuodaan partiota esiin monin tavoin ja pyydetään erityisesti uudet aikuiset mukaan! Perinteisten tapahtumien kuten SuperSupen, Törmän, partiojohtajien juhlaillallisen ja 8. nopeimman partiotaitokisan lisäksi sunnuntaina 26.4. järjestetään uusi Perheiden Partiopäivä, jonne kutsutaan kaikki perheet mukaan tutustumaan partioon. Yrjönpäivänä aikuiset kohtaavat jälleen modernissa Afterworkissa. Kaikki tiedot viikon tapahtumista ja kampanjoista löydät osoitteesta www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/partioviikko. 

Perhepartiosta uusia aikuisia lippukuntaan? 

Onko teidän lippukunnassanne käynnistynyt jo perhepartiotoiminta? Perhepartiolle on nyt kova kysyntä, joten ryhmän aloittamista omassa lippukunnassa kannattaa harkita, jos sellaista ei vielä olePerhepartiotoiminta tarjoaa loistavan mahdollisuuden tehdä partiotoimintaa tutuksi myös sellaisille perheille, joilla ei aiempaa kosketusta partioon ole ollut. Tarjotkaa matalan kynnyksen mahdollisuutta tulla tutustumaan toimintaan! Uudet perhepartion ohjaajat saavat juonesta kiinni, kun osallistuvat perhepartion ohjaajan -koulutukseen 8.2.: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/tapahtumat/perhepartio-ohjaajakoulutus.

Suunnitelkaa lippukunnassa, miten perhepartion aikuiset tutustuvat muuhun johtajistoon ja mikä heidän roolinsa on, kun lapsi jatkaa sudenpentuihin.  

Vahvistusta luotsaamiseen 

Luotsivihjarit on erityisesti tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaluotseille, sekä näiden ikäkausien ikäkausivastaaville ja lippukuntien ohjelmajohtajille suunnattu videosarja, jossa tarjotaan helposti lähestyttävästi käytännön vinkkejä tarpojien, samoajien ja vaeltajien toimintaan.

Vihjarit ilmestyvät Partio Kuuluu Kaikille YouTube -kanavalle 25.2., 14.4., 6.10. ja 8.12. Myös aikaisemmat jaksot Miten puhua seksistä ja seksuaalisuudesta sekä Ruokaa luonnosta ovat kanavalla katsottavissa. 

Turvallinen toiminta partiossa 

Onhan teillä lippukunnassa merkattuna Kuksaan turva-aikuisen pesti jollekin? Entä onko kaikki lippukunnan täysi-ikäiset sekä ryhmänjohtajat iästä riippumatta tehneet Turvallisesti yhdessä -verkkokurssin (lisätietoja: www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/toiminnan-turvallisuus/turvallisesti-yhdessa). Verkkokoulutus vanhenee viidessä vuodessa, jonka jälkeen se pitää uusia. 

Liity päpalaisten johtokolmikoiden WhatsApp-ryhmään 

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja–tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestiä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/johtokolmikkoWA. 

KESÄ 2020 ON ALUELEIRIKESÄ

Kesällä 2020 leireillään muun muassa Väiskillä, Muiskulla ja Helsingin alueleireillä.

Espoon Partiotuen perinteikäs kesäleiri Väiski järjestetään Hangon Syndalenissa 29.7.5.8.2020. Luvassa on villiä meininkiä, rentouttavia iltahetkiä ja suurleiripölyn haistelua noin 2200 espoolaisen partiolaisen kanssa.  

Lippukunnat ovat osa Väiskin leiriorganisaatiota ja pesti savussa on kaikkea muuta kuin tylsä ja työläs! Muut avoimet pestit löytyvät Väiskin nettisivuilta www.väiski.fi/tekijaksi. 

Merkkaa Väiskin leiriajat jo nyt kalenteriisi ja kerro muillekin lippukunnassasi!  

29.7.–5.8.2020 varsinainen leiriaika 
29.7.–2.8.2020 seikkailijoiden leiriaika 
30.7.–2.8.2020 sudenpentujen leiriaika  

Ilmoittautuminen Väiskille alkaa 1.2.2020. Pysy kuulolla! Lisää tietoa nettisivuilla www.väiski.fi. Seuraa meitä instagramissa @vaiskiept ja Facebookissa @Väiski.

Vantaan alueleiri Muisku 20 tulee entistä isompana ja mahtavampana! Se kokoaa koko Vantaan alueen lippukunnat viettämään partiokesän huikeinta viikkoa yhdessä. Leiri järjestetään Palotarus-leirialueella Padasjoella 28.7.-4.8.2020. Sudenpentujen leiriaika on 28.7.-1.8. Leiri on jännittävä seikkailu kaiken ikäisille partiolaisille. Muisku 20 tulee olemaan kaikkien aikojen suurin Vantaan alueleiri! 

Lue lisää: www.muisku20.fi ja laita seurantaan Instagramissa @muisku20.

Helsinkiläiset alueleirit 

Etelä-Helsingin Kettu, Keski-Helsingin Kööri, Länsi-Helsingin Nimbus, Pohjois-Helsingin Avara ja Itä-Helsingin Galaksi kutsuvat satoja alueensa partiolaisia yhteiselle alueleirille tulevana kesänä. Tarkemmat leirisuunnitelmat, leirin ajankohta, ilmoittautumisohjeet yms. saa oman alueen leirinjohtajilta.   

Vantaalla tapahtuu 

Johtokolmikkoretki 7.8.2.2020 

Vantaan aluetiimi Valtti järjestää vantaalaisten lippukuntien johtokolmikoille johtajahuoltoretken mukavissa puitteissa Korvenkolkalla. Johtokolmikkoretki tarjoaa mukavaa tekemistä, hyvää seuraa, maistuvaa ruokaa, hetken hengähdystä ja uutta inspiraatiota omaan lpk-pestiin. Ja kun olet partion parissa karistanut viikon työstressin harteiltasi, on sulla vielä suurin osa viikonloppua edessä. Retken yhteydessä järjestetään lauantaina vuoden ensimmäinen aluetapaaminen. Tervetuloa koko johtokolmikon voimin!Ilmoittaudu mukaan retkelle 26.1. mennessä: kuksaan.fi/32151. 

Kevään 2020 ROK 

Ryhmänohjaajakoulutus eli ROK, on hyvä tapa varmistaa, että teiltä löytyy myös tulevaisuudessa osaavia ja innokkaita johtajia lippukunnasta. Varmistakaa, että teillä on myös tulevaisuudessa johtajia. Kevään kurssi pidetään kahtena viikonloppuna maaliskuussa ja näiden lisäksi kurssiin kuuluu alku- ja lopputapaaminen. Kannusta ja innosta lippukuntasi samoajat kevään kurssille. Lisätietoja: partiokannus.fi/tapahtumat 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *