Exit-kyselyn vastauksista vinkkejä oman toiminnan kehittämiseen

Partio on hyvä harrastus. Meidän useimpien mielestä jopa paras! Osa kuitenkin eroaa partiosta. Miksi?

Partiossa on ryhdytty keväästä 2019 alkaen keräämään säännöllisesti tietoa siitä, miksi harrastuksesta erotaan. Jokaiselle partiosta eronneelle (alle 16-vuotiailla huoltajille) lähetetään Exit-kysely, ja kyselyyn saatujen vastausten perusteella on tarkoitus ymmärtää paremmin niitä syitä, miksi partiosta erotaan.

Lippukunnan johtokolmikolle lähetetään kyselyn vastaukset kerran kuukaudessa, jos vastauksia on tullut yksikin. Huomaattehan, että palaute tulee johtokolmikolle luottamuksella! Jos palaute sisältää tunnistettavia tietoja, kohdelkaa vastauksia erityisellä huolellisuudella, älkääkö jakako niitä muille kuin asianosaisille.

Vastaukset kannattaa ilman muuta joka kerralla käydä huolella läpi, ja jos eroamissyyt ovat samankaltaisia kerrasta toiseen tai sieltä nousee esille jokin huolestuttava syy, on syytä selvittää asiaa tarkemmin.

Tällä hetkellä suurimmat syyt partiosta eroamiselle ovat ajanpuute, toinen harrastus menee partion kanssa päällekkäin, kaverit lopettivat partion harrastamisen tai ryhmästä ei löydy kaveria.

Kyselyn vastauksien perusteella voisimmekin jokaisessa lippukunnassa muutamalla yksinkertaisella teolla varmistaa sen, että lopettaneita olisi vähemmän.

Alla vinkkejä siihen, miten pienellä, mutta tärkeällä panostuksella partiossa viihdyttäisiin paremmin, ja harrastaminen olisi yhä useammalle mieluista. Tehdään yhdessä parempaan partiota pääkaupunkiseudulla!

Näin panostatte lippukunnassa parilla jutulla helposti, mutta vaikutukset ovat merkittäviä:

1. Partiossa puututaan kiusaamiseen AINA

• Lippukunnassa panostetaan ryhmäytymiseen, jotta jokainen lapsi, nuori ja aikuinen tuntevat olonsa tervetulleeksi ja saavat olla erilaisissa toimintaryhmissä oma itsensä.
  • Kukaan ei lopeta partiosta, koska ei ollut kaveria!
  • Lippukunnassa tunnistetaan kiusaaminen ja tiedetään, miten siihen puututaan
  • Kaikki ryhmänjohtajat tuntevat Mukavasti yhdessä -ohjeen (www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/toiminnan-turvallisuus/mukavasti-yhdessa)
  •  Jos tilanne on hankala, lippukunnan turva-aikuinen voi auttaa tai apua pyydetään esimerkiksi toimistolta lippukuntakoordinaattorilta.

2. Lippukunnan viestintä koteihin on toimivaa

• Partiopäivä ja kellonaika ilmoitetaan huoltajille hyvissä ajoin, jotta muut harrastukset eivät ole este partion harrastamiselle. Partiopäivää pyritään pitämään samana aina uuden toimintakauden alkaessa, ja jos sitä muutetaan, siitä ilmoitetaan ajoissa!
  • Retkistä ja muista erikoiskokouksista viestitään huoltajille hyvissä ajoin.
  • Huoltajat tietävät, mitä partiossa tehdään. Partio on monipuolinen harrastus. Sudenpentujen vanhemmille kerrotaan, että partio-ohjelmaan kuuluu myös leikki. Leikin kautta opetellaan uusia asioita ja se on menetelmä asian oppimiseen, eli partiossa ei “pelkästään leikitä” tai “pelkästään askarrella”.
  • Huoltajille kerrotaan ryhmän toimintasuunnitelmasta,
  • Kerrotaan, mitä jälkiä/ilmansuuntaa/tarppoa on tarkoitus tehdä ja mitä se tarkoittaa toiminnassa.
  • Lippukunnan nettisivuja päivitetään ja somekanavissa näkyy kivaa partiomeininkiä säännöllisesti.

Seuraavat panostukset vievät vähän enemmän aikaa, mutta vaikutukset lippukunnan toimintaan ovat taatusti hyviä!

1. Lippukunnassa on aikuisia ja sitoutuneita luotseja

Lippukunnassa on johtokolmikko, jonka työnjako on selkeä ja jokainen hoitaa oman tonttinsa. Jos omat hommat eivät hoidukaan, pyydetään rehellisesti ja rohkeasti apua!

• Partio-ohjelma on laadukasta ja lippukunnassa toimii jokainen ikäkausi. Tekemisen pitää olla mielekästä!
  • Osaavat luotsit tukevat tarpoja-, samoaja- ja vaeltajaikäkautta.
  • Luotsit käyvät luotsikoulutuksen.

2. Mukana olevat johtajat osallistuvat koulutuksiin ja opettelevat uusia menetelmiä

• Lippukuntakurssi johtokolmikolle
  • Akela- sampo –kurssit
  • Luotsikurssi
  • ROK
  • PJ-PK
  • Taitokoulutukset: Leikki, Ea, Erä
  • Täsmäkoulutukset (myös tilauskoulutuksina!): Ryhmän hallinta jne.
    Lue lisää ja kouluttaudu jo keväällä: päpa.fi/tapahtumat