Kolotoimikunta varmistaa, että partiolaisille on tarjolla tiloja myös tulevaisuudessa pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun väestö, mukaan lukien lasten ja nuorten määrä, tulee kasvamaan seuraavien vuosikymmenten ajan. Tämä tulee toivottavasti näkymään myös partiotoiminnan kasvuna, sillä Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tavoite on tarjota mahdollisuus partioharrastukseen kaikille halukkaille.   

Kolotoimikunta on Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa oleva toimikunta, jonka tarkoituksena on pyrkiä varmistamaan pitkällä tähtäimellä, että partiolaisille riittää tilaa toimia ja harrastaa myös jatkossa. Toimikuntana muistutamme päättäjiä, rakennuttajia ja yhteiskunnan muita vaikuttajia siitä, miksi erilaisia harrastustiloja tarvitaan nyt ja jatkossa kaikkialla pääkaupunkiseudulla.  

Miksi partiolaiset tarvitsevat tiloja? 

Partiolaisten kokoustila, eli kolo on lippukunnan tukikohta, jossa eri-ikäkausien ryhmät kokoustavat viikoittain tehden partio-ohjelmaan kuuluvia aktiviteetteja. Viikkotoiminnan lisäksi koloilla voidaan pitää lippukunnan hallituksen tai johtajistojen kokouksia, suunnitella retkiä ja muuta toimintaa, huoltaa ja korjata varusteita ja tehdä monta muuta asiaa, jotka mahdollistavat partion harrastamisen.  

Lippukunnan viikkotoiminta sisältää eri-ikäisten lasten ja nuorten ryhmät jotka useimmiten kokoontuvat kerran viikossa. Jos näitä ryhmiä on lippukunnassa esimerkiksi kuusi kappaletta, tarkoittaa se sitä, että tarvitaan kuusi eri kokoontumisaikaa viikossa. Partiotoiminnalle ei riitä siis yksi vuoro viikossa, se tarvitsee enemmän. Varsinkin isot lippukunnat, joissa  ryhmiä on vieläkin enemmän saattavat omata useamman tilan, tai pitää kolon ryhmien lisäksi satelliittiryhmää vaikka lähikoululla tai nuorisotilalla.

Koloille myös usein kerätään muistoja ja mikäli se on mahdollista, se sisustetaan lippukunnan näköiseksi. Tämä vahvistaa lippukuntahenkeä ja yhteisöllisyyttä. Jos kololla on mahdollisuus säilyttää lippukunnan irtaimistoa, voidaan siellä tehdä myös varusteiden huoltoa, ja opettaa esimerkiksi sen kautta nuorimmille partiolaisille, miten lippukunnan välineistä pidetään huolta.  

Unelmien kolo 

Kaiken tämän perusteella saattaa kuulostaa siltä, että kolon tiloilta vaaditaan paljon. Näin ei kuitenkaan oleKeräsimme partiolaisten syyskuun 2019 lippukuntaseminaarissa tietoa siitä, mitkä ovat lippukuntien mielestä tärkeimpiä kolon ominaisuuksia. Näitä olivat muun muassa: 

 • Mahdollisuus kokoustaa säännöllisestipyörittää useita eri-ikäisten ryhmiä viikossa 
 • Vessavarsinkin pienten lasten kanssa tämä on hyvä olla 
 • Ilmainen/kohtuuhintainenlippukuntien toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön ja pieniin avustuksiin 
 • Sähkö 
 • Kolotilojen pitäisi olla suhteellisen lähellä lippukunnan jäseniä eli samalla asuinalueellaPartio aloitetaan yleensä jo 7-vuotiaana, jolloin harrastusmatka ei voi olla liian pitkä 

Näillä ominaisuuksilla pääsee jo pitkälleParhaimmillaan kolotilat sisältävät tai mahdollistavat vielä esimerkiksi seuraavat asiat 

 • Varastotilat lippukunnan tavaroille. Varastoa lähtökohtaisesti tarvitaan ainamutta se voi tarvittaessa sijaita jossain muuallakin kuin kololla. 
 • Puistoa tai metsää lähettyvillä 
 • Mahdollisuus sisustaa koloa oman näköiseksi  
 • Keittiö
 • Tilat useammalle kuin yhdelle ryhmälle kokoustaa samaan aikaan
 • “Oma” tilajossa ei ole muuta käyttöä (ryhmät voivat jättää omia tavaroitaan kololle)  
 • Mahdollisuus yöpyä ja tarvittaessa käyttää myös viikonloppuisin 

Kysymme asukkailta ja isännöitsijöiltä 

Jotta uudet jäsenet mahtuvat mukaan, nykyisten lippukuntien pitää kasvaa ja uusia lippukuntia pitää perustaa. Tätä varten tarvitaan uusia kokoustiloja, joita partiolaiset kutsuvat koloiksi.  Lähetämme helmi-maaliskuussa 2020 kyselyn Länsi-Pasilan alueelta valikoiduille taloyhtiöille, isännöitsijöille ja asukkaille. Näiden kyselyiden tarkoituksena on kartoittaa mahdollisia vapaita tiloja, joissa partiolaiset voisivat toimia ja myös kerätä tietoa alueen asukkaiden mielikuvista partiotoimintaa kohtaan. 

Tämän blogikirjoituksen kirjoitti Pääkaupunkiseudun Partiolaisten kolotoimikunta. Mikäli sinua kiinnostaa kolotoimikunta, voit olla yhteydessä puheenjohtaja Sara Veltheimiin (sara.veltheim(at)partio.fi). 

Partio on maailman suurin nuorisoliike, johon kuuluu noin 45 miljoonaa partiolaista yli 200 maassa. Suomessa partiotoiminnassa on vuosittain mukana noin 65 000 partiolaista. Partiossa opetellaan monenlaisia taitoja retkeilystä ryhmässä toimimiseen ja elokuvan teosta yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen. Pääkaupunkiseudulla partiossa on noin 12 000 jäsentä, jotka toimivat noin 120 lippukunnassa eli paikallisyhdistyksessä. Lähes jokaisessa kaupunginosassa pääkaupunkiseudulla on oma lippukunta. 

Lippukuntiin kuuluu eri ikäisiä partiolaisia ja niissä toteutetaan partion viikkotoimintaa, johon kuuluvat säännölliset kokoukset, retket ja leirit. Lippukunnilla on oma lippu, partiohuivi ja muita tunnuksia sekä perinteitä, kuten oma huuto. Tietyn alueen lippukunnat muodostavat partiopiirin, joka toimii lippukuntien ylempänä hallintoelimenä. Piirin eli Pääkaupunkiseudun Partiolaisten tehtävä on tukea ja ohjata oman alueensa lippukuntia. Lisätietoa partiosta löydät täältä. 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *