Piirineuvoston kevätkokouksessa tarkastellaan vuotta 2020 ja käännetään katse jo vuoteen 2021

Piirineuvoston vuoden 2020 ensimmäinen ja kevään ainoa kokous pidetään lauantaina 21.3. Kiljavan Kassulla. Neuvokset kokoontuvat paikalle jo perjantai-iltana, jolloin pidettävässä iltakoulussa on aiheena piirin vuoden 2021 toiminnansuunnittelun suuret linjat. Iltakoulu on alustusta seuraavan päivän kokouksen lähetekeskusteluun ja mahdollistaa aiheeseen perehtymisen laajemmin, kuin mitä kokouspäivään mahtuisi. Samasta syystä neuvokset perehtyvät vuoden 2019 tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen jo kokousviikon maanantaina 16.3. Partioasemalla pidettävässä Tilinpäätös- ja toimintakertomusillassa.

Tämä on ensimmäinen piirineuvoston kokous, joka käydään viime syksyn piirin kokouksessa hyväksytyillä säännöillä. Ne mahdollistavat sen, että alueen varsinaisen piirineuvoksen ja tämän henkilökohtaisen varajäsenen ollessa estyneitä, voi alueen toinen varajäsen käyttää vapautunutta ääntä kokouksessa, mikä parantaa alueen kuuluvuutta ja vaikuttavuutta kokouksissa.

Perinteiseen tapaan piirineuvoston kokous alkaa yleisten kokousjärjestelyjen jälkeen piirihallituksen raportilla toiminnastaan sekä piirihallituksen ja partioneuvosten raportilla toiminnasta ja vaikuttamistyöstä Suomen Partiolaisissa. Tuon puolentoista tunnin aikana piirineuvokset saavat kattavan kuvauksen toiminnasta piirin sisällä sekä vaikuttamistyöstä SP:n eri kanavissa kuten partioneuvostossa, hallitusohjelmaprojekteissa ja valiokunnissa. Vuoden ensimmäiseen kokoukseen kuuluu myös piirin toimintaa ohjaavien sääntöjen ja ohjeiden hyväksyminen vuodelle 2020.

Piirin toiminnan päätarkoitus on auttaa ja tukea lippukuntia, ja lounastauon molemmin puolin kokouksen asialistalla ovat lippukuntien kuulumiset. Aluksi piirineuvosto saa hallitukselta tilannekatsauksen viime keväänä alkaneista lippukuntavierailuista, joissa piirihallituksen, -neuvoston ja -toimiston jäsenet vierailevat alueittain kaikissa piirin lippukunnissa. Vierailujen suurin tavoite on selvittää, mitä piiri voisi tehdä paremmin tukeakseen jäsenlippukuntiaan, mutta myös kuulla mitkä piirin nykyisistä toiminnoista ovat nykyisellään toimivia ja kuulla miten lippukunnissa menee sekä tuoda piiriä lähemmäs lippukuntia ja niiden toimijoita.

Kokouksessa on myös varattu oma kohta lippukuntakuulumisille, joissa alueen piirineuvokset pystyvät tuomaan piirihallituksen ja -toimiston tietoon niin haasteita kuin onnistumisia alueella ja sen lippukunnissa. Näin piiri voi parhaansa mukaa tarjota apua haasteissa ja auttaa jakamaan onnistumisia eteenpäin osana lippukuntien tukemista.

Lounaan jälkeen kokouksessa hypätään hallinnon paperiseen ja Excel-taulukoita vilisevään päätyyn, kun asialistalla ovat vuoden 2019 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen. Kokouksessa näiden käsittelylle on varattuna aikaa 45 minuuttia, sillä piirineuvosto on perehtynyt aiheisiin jo kokousviikon maanantaina Tilinpäätös- ja toimintakertomusillassa.

Vuodesta 2019 siirrytään seuraavaksi vuoteen 2021 kun piirineuvosto käy lähetekeskustelun vuoden 2021 toiminnansuunnittelusta. Muutoksena aikaisempaan, pääsee piirineuvosto osana käsittelyä priorisoimaan toiminnanalojen miettimiä mahdollisia toimenpiteitä vuodelle 2021 ja näin konkreettisesti vaikuttamaan piirin toiminnan painotuksiin. Lähetekeskusteluun on varattu aikaa kokouksessa vain puoli tuntia, minkä mahdollistaa edellisen illan iltakoulussa käyty asian käsittely. Piirineuvosto vaikutustyö onkin myös paljon muuta, kuin 3-4 kertaa vuodessa kokoustaminen. Ennen ansaittua kahvitaukoa piirineuvosto myös hyväksyy vuoden 2021 piirin jäsenmaksut.

Kokouksen viimeisen kolmanneksen aloittaa vuoden 2020 edunvalvonnan tavoitteet sekä lippukuntaprojektit. Edunvalvonnan tavoitteissa piirihallitus tuo neuvostolle tiedoksi vuoden 2020 edunvalvonnan painopisteet ja tavoitteet. Lippukuntaprojekteissa Taimi-toimikunta ja lippukuntatuki esittelevät vuoden 2020 alueet ja/tai lippukunnat, joille projektiluontoisesti kohdistetaan erityistä tukea kasvuun.

Kokouksessa päästään myös tekemään henkilövalintoja, sillä toimintaohjesäännön mukaan kevään piirineuvoston kokous nimittää piirin viisijäsenisen vaalitoimikunnan. Vaalitoimikunnan tehtävänä on etsiä ehdokkaita piirin puheenjohtajiksi, piirineuvoston puheenjohtajaksi sekä jäseniksi partioneuvostoon, piirineuvostoon että piirihallitukseen. Näistä kaikki, paitsi piirihallituksen jäsenet, valitaan piirin kokouksessa, ja piirihallitus piirineuvoston vuoden ja samalla toimikauden viimeisessä kokouksessa.

Kokouksen viimeisenä päätösasiana on piirin kisajärjestelyvuorojen päivittäminen vuosille 2021-2038. Piirihallitus hyväksyi helmikuun kokouksessaan piirin uudet kisasäännöt, joissa yksi muutoksista oli piirin kevään yökisoista luopuminen ja samoaja- ja vaeltajasarjojen piirinmestaruuksien ratkaisemisen siirtäminen syksylle Espoon Punaseen. Kevätkisojen poisjäännin myötä myös piirin kisajärjestelyvuorot tulee uusia vastaamaan nykyisiä kisasääntöjä. Kisasäännöt vahvistaa piirihallitus, mutta järjestelyvuorot piirineuvosto.

Seuraavan kerran piirineuvosto kokoustaa syksyllä, kun vuoden toinen kokous pidetään lauantaina 12.9.2020 Kiljavan Kassulla.

Kuvat: Iiro Lehtiniemi