Pidä mieli avarana – Täältä tulee Mavarana!

Mastonvartijoiden sisupartioryhmä Mavarana on paikka ihan jokaiselle. Sisupartiolaisten tunnuksesta nimensä saaneessa ryhmässämme on niin 14- kuin 26-vuotiaitakin partiolaisia, mutta suuri ikähaarukka ei menoa jarruta! Viikkotoiminnassa sovellamme tarpojaohjelmaa sekä ryhmäläistemme eri mielenkiinnonkohteita ja elämänkokemusta. Sisupartiotoiminta rikastuttaa johtajan, sisupartiolaisen ja lippukunnan elämää seuraavin tavoin:

Johtajana pääsee jatkuvasti soveltamaan ja kehittämään itseään

Sisupartiotoiminnassa partio-ohjelmaa täytyy soveltaa hyvin paljon, jotta viikkokouksien ja retkien ohjelma on sisupartiolaisille sopivalla tasolla. Erot taitotasoissa ryhmän sisällä ovat suuret ja erityistarpeista johtuen kaikki ohjelma ei ole aina suoraan toteutettavissa siinä muodossa kuin  se partio-ohjelmaan on kirjattu. Johtajana partio-ohjelmaa pääsee soveltamaan aivan erityisellä tavalla. Sisupartio haastaa kehittämään uusia toimintatapoja ja menemään sieltä, missä aita ei ole matalin.

Johtajalle todella palkitsevaa

Sisupartiolaiset kunnioittavat ja kuuntelevat johtajia. He kysyvät meidän kuulumisiamme ja ovat innostuneita heitä varten suunnitellusta ohjelmasta. Johtaminen tuntuu todella merkitykselliseltä, kun kohderyhmä on aidosti kiinnostunut siitä, mitä me heitä varten teemme.

Tarjoaa tärkeän harrastusmahdollisuuden

Viikottaiset kokoukset tuntuvat ainakin meidän ryhmällemme olevan viikon kohokohta. Kokouksia odotetaan useita päiviä ja ne tuovat sisupartiolaisen arkeen kaivattua vaihtelua. Lähialueella ei välttämättä ole monia järjestöjä, jotka tarjoaisivat harrastusmahdollisuuksia ryhmämme jäsenille. Partion monipuolinen ohjelma mahdollistaa sisupartiolaisille korvaamattoman harrastuksen!

Ainutlaatuista yhteenkuuluvuuden tunnetta

Kokouksissamme jokainen saa kokea olevansa osa ryhmää. Sisupartiolaiset ottavat toisensa todella hyvin huomioon ja osoittavat, että ovat kiinnostuneita toistensa mielipiteistä. Kokouksiimme saa tulla juuri sellaisena ja siinä mielentilassa kuin on. Ryhmän jäsenet kohtaavat toisensa avoimesti ja ryhmä tarjoaa sisupartiolaisille tärkeää yhteisöllisyyttä.

Vahvoja ystävyyssuhteita

Jokaisessa kokouksessamme vallitseva avoimuus ja läheisyys ovat luoneet vahvoja ystävyyssuhteita sisupartiolaisten välille. Ryhmäläisemme eivät ole ystäviä vain partiossa, vaan he kokevat myös partion ulkopuolisen elämän ylä- ja alamäet yhdessä. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen ja ovat valmiina tarjoamaan olkapäänsä toisilleen.

Lippukunnassa opitaan moninaisuutta

Mavassa sisupartiolaiset ovat toiminnassa muiden mukana lippukunnan yhteisillä retkillä ja leireillä. Sisupartiolaiset jakavat tarinaansa avoimesti koko lippukunnalle ja näin muut lippukuntalaiset kohtaavat moninaisuutta partioarjessaan. Tämä lippukunnan sisäinen yhtenäisyys on meille tärkeää ja esimerkiksi vuosi sitten keväällä Mavarana järjesti päivän mittaisen partiotaitokilpailun lippukunnan sudenpennuille. Sisupartion näkyvyys lippukunnan arjessa opettaa, että moninaisuus on arvokasta ja haastaa lippukunnan ottamaan huomioon jäsentensä erilaiset tarpeet.

Pidetään jatkossakin kiinni siitä, että partio kuuluu kaikille!

Mastonvartijoissa on järjestetty jo useita vuosia sisupartiotoimintaa, joka on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville autismin kirjon nuorille ja nuorille aikuisille. Keväällä 2019 lippukunnassa toimi kaksi sisuvartiota; alle 18-vuotiaiden vartio sekä 18-vuotiaiden ja sitä vanhempien vartio. Syksyllä 2019 sisuvartiot päätettiin yhdistää jälleen yhdeksi vartioksi, sillä suurempi ryhmäkoko koettiin toimivammaksi. Mastonvartijoiden, Espoon Autismi- ja Aspergeryhdistyksen sekä Espoonlahden seurakunnan yhteistyössä järjestämä sisuvartio Mavarana kokoontuu viikoittain Hanikan virkistyskeskuksessa.

Kuva: Susanna Mikander