Ensiapua mielelle

Partiolaiset ovat tunnettuja ensiaputaidoistaan, ja johtajaikäiseltä odotetaan ensiavun tuntemista. Kukapa ei olisi harjoitellut joskus nyrjähtäneen nilkan ensiapua tai soittamista hätänumeroon.

Yhtä lailla kuin partiossa kohtaa viiltohaavan sormessa, voi eteen tulla tilanne, jossa ensiapua tarvitsee ensisijaisesti mieli. Ilahduin kovasti, kun huomasin PäPan järjestävän Mielen ensiapu-kurssin ensimmäistä kertaa, ja ilmoittauduin heti mukaan!

Kurssi oli sisällöltään samanlainen kuin Mieli ry:n muutkin Nuoren mielen ensiapu -koulutukset, toteutustapa vain oli muokattu partiotoimintaan paremmin soveltuvaksi ja kouluttaja oli huomioinut kohderyhmän eli meidät partioaikuiset koulutuspakettia suunnitellessaan.

Kurssi oli viikonlopun kestävä päiväkurssi, jossa ensimmäinen päivä keskittyi teorian haltuunottamiseen. Toisena päivänä tutustuttiin kurssikirjaan (erinomainen teos, suosittelen!) ja keskusteltiin yhdessä. Aiheet keskittyivät nimenomaan ensiavun antamiseen: miten kohdata nuori, jolla on selkeästi jokin hätänä ja miten ottaa asia puheeksi nuoren kanssa?

Kurssin aikana kävimme monta hyvää keskustelua siitä, miten tilanteisiin ei ole yhtä toimivaa kikkaa, vaan kohtaaminen riippuu tilanteesta ja nuoresta itsestään. Tärkeintä on ottaa oma huoli puheeksi ja tarvittaessa ohjata nuori oikean avun äärelle – auttavia tahoja on monta.

Kurssin jälkeen jäin itse pohtimaan vuorovaikutuksen merkitystä: Mitä tapoja on rakentaa luottamusta ryhmään, jota tapaa kerran viikossa ja mahdollisesti retkillä ja leireillä? Miten kohdata oman ryhmän lapsi yksilönä, kun nuoremmilla ikäkausilla laumaillat voivat olla hektisiäkin?

Mikäli kunnon luottamussuhdetta ei lapseen tai nuoreen ole muodostunut, voi puheeksi ottaminen olla hankalaa, tai hyödytöntä. Tästä syystä luottamussuhteen rakentamiseen kannattaa ”hyvän sään aikana” panostaa. Ja toisaalta olla itselleen armollinen, välttämättä sellainen suhde ei kovin nopeasti synny. Näissä tilanteissa on kuitenkin tärkeää yrittää löytää se joku toinen (läheisempi) aikuinen tai ulkopuolinen auttava taho, jonka kanssa lapsen tai nuoren tilannetta sitten lähteä selvittämään.

Mielen ensiavun neljä pointtia:

• tarjoa apua, kerro että aina voi tulla juttelemaan mistä vain
  • jos huolestut lapsen tai nuoren puheista, ota asia puheeksi tämän itsensä kanssa
  • tutustu oman paikkakuntasi avuntarjoajiin: netistä löytyy useita matalan kynnyksen tahoja, joihin voi mennä käymään paikan päälle, soittaa tai chattailla.
  • ole tarvittaessa yhteydessä piiritoimistoon, oman kaupunkisi lippukuntakoordinaattori jeesii

Nuoren mielen ensiapu -koulutus järjestetään tulevalla toimintakaudella uudestaan. Suomen Partiolaisten nettisivuille on koottu kattava paketti mielen hyvinvointiin liittyvää asiaa, kannattaa tutustua! www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/toiminnan-turvallisuus/mielen-hyvinvointi-partiossa