Lippukuntavierailut osa 3: Länsi-Helsingin sisukkaat <3

Länsi-Helsingin lippukunnissa vierailtiin viileinä loppuvuoden päivinä. Alueella tapasimme monta pientä ja sisukasta sekä isoiksi vakiintuneita lippukuntia.

Länsi-Helsingin alueella partiota pyörittää 11 lippukuntaa: Haagan Eräveikot, Haagan Sirkut, Helsingin Metsänkävijät, Huipunvaltaajat, Jeanne d’Arc, Kirisiskot, Mustat Veljet, Navigatores, Suosirrit, Susiveikot ja Vuoren Valppaat. Näistä yhdestätoista pääsimme tapaamaan kymmentä.

Lippukuntavierailujen aikaan alueella valmistauduttiin kovaa vauhtia alueleiri Nimbukseen. Alueella on totuttu tekemään yhteistyötä: lippukunnat ovat puuhanneet yhdessä pareittain, porukoissa ja koko alueen voimin. Esimerkiksi ROK on jo pitkään järjestetty koko alueen voimin. Yhteistyöstä ei ole luovuttu, vaikka haasteitakin on ollut.

Erityisen tiivistä yhteistyötä tekevät Kirisiskot ja Mustat Veljet. Lippukunnilla on yhteinen lippukunnanjohtaja ja ohjelmajohtaja. Kirisiskot on kasvanut huimaa tahtia: viiden vuoden aikana mukaan on tullut 50 uutta jäsentä. Myös Mustat Veljet on kasvattanut jäsenmääräänsä huimat 40 prosenttia neljässä vuodessa! Kasvu on aiheuttanut myös haasteita ja johtajistot ovat joutuneet venymään. Apuun ollaan onneksi saatu Kirisiskoissa uusia nuoria johtajia ja Mustissa Veljissä uusia aikuisia.

Monen ikäistä väkeä löytyy myös Jeanne d’Arcin johtajistosta. Lippukuntavierailun aikana JDA:n johtajiston kesken syntyi loistavaa keskustelua, ja piiri sai arvokkaita kehitysehdotuksia kämppiin, Kuksaan ja vaikka mihin muuhun liittyen.

Vuoren Valppaat puolestaan esittivät hyviä ideoita ikäkausiohjelmiin ja viestintään liittyen. Tästä porukasta ei huumoria puuttunut, vaan vierailu oli naurun täyteinen. Vierailulla olleeseen porukkaan tekivät vaikutuksen myös lippukunnan hulppeat varastotilat.

Myös Haagan Eräveikkojen luona vierailijoille välittyi kuva huumorintajuisesta ja sisukkaasta johtajistosta, joka määrätietoisesti kehittää lippukunnan toimintaa. Johtajat haluavat kehittää myös itseään ja ovatkin aktiivisesti kouluttautuneet monenmoisilla kursseilla.

Haagan Sirkkujen johtajisto pursusi iloa ja intoa. Tapahtumia suunnitellaan luovalla otteella, mutta tarvittaessa huonoista jutuista uskalletaan myös luopua. Lippukunnassa vallitsee upea me-henki ja laadukkaasta toiminnasta on saatu kiitosta lasten kotiväkeä myöten.

Laadukasta toimintaa järjestetään myös Helsingin Metsänkävijöissä. Tällä lippukuntavierailulla kiitosta saivat etenkin lippukunnan vartiot, jotka painavat hommia parhaan partion eteen. HeMeläiset retkeilevät ja kisaavat aktiivisesti ja kaikissa ikäkausissa toteutetaan vertaisjohtajuutta.

Huipunvaltaajat on pieni ja sisukas lippukunta Malminkartanosta. Johtajisto on suvaitsevainen ja yhteen hiileen puhaltava porukka. Lippukunta on myös päässyt vastikään palaamaan omiin tiloihinsa. Huipunvaltaajien luona vierailleiden mieleen jäivät myös huikean herkulliset kokouseväät.

Suosirrien lippukuntavierailulla eväspopcornit meinasivat palaa pohjaan, mutta muuten vierailu sujui mallikkaasti. Suosirrien johtajisto oli ihana, lämminhenkinen ja nuori porukka. Lippukunta on kärvistellyt viime aikoina väliaikaisella kololla, mutta onneksi omiin tiloihin päästään palaamaan pian.

Hankalia tilanteita ja kehittämisprojekteja on riittänyt myös Susiveikoissa. Haasteista huolimatta lippukunta on porskuttanut hyvinvoivana eteenpäin ja juhlinutkin: viime vuonna lippukunta vietti 40-vuotisjuhliaan. Susiveikoilla on vahva kiittämisen kulttuuri ja arjen kiitosten lisäksi lippukunnassa jaetaan aktiivisesti ansiomerkkejä.

Oli hienoa tutustua teihin Länsi-Helsinki! Kiitos hyvistä ideoistanne ja luottamuksestanne.

Huhtikuussa 2019 piirihallitus, piirineuvosto ja toimiston työntekijät aloittivat suuren ja tärkeän lippukuntavierailukiertueen. Tavoitteena oli tulevan vuoden aikana tavata kaikki Pääkaupunkiseudun Partiolaisten 112 aktiivisesti toimivaa lippukuntaa ja kuulla näiden kuulumisia sekä palautetta piirin palveluista. Meitä ovat ihastuttaneet lippukuntien mahtava asenne sekä kulttuurin ja perinteiden iloinen kirjo. Jokaisella lippukunnalla on omat vahvuutensa ja parhaat puolensa. Tässä blogisarjassa kerromme, mitä meille jäi vierailuilta mieleen.

Lue blogisarjan muut osat:

Lippukuntavierailut osa 1: ilon kautta Itä-Helsingissä
Lippukuntavierailut osa 2: Espoon Ellissä kehitetään rohkeasti