Syksy 2020: lippukunnanjohtajan pestikirje

Hyvää alkavaa partiosyksyä lippukunnanjohtaja!

Olemme koonneet tähän kirjeeseen sinulle pestiäsi ajatellen syksyn tärkeimmät partioasiat -ja tapahtumat. Kirje on pitkä ja kaikkea ei tarvitse missään nimessä kahlata kerralla läpi, vaan voit syksyn aikana palata asioihin sitä mukaa, kun ne tulevat vastaan.

Partiosyksy käynnistyy kovaa vauhtia ja samaan aikaan koronan toinen aalto näyttäisi olevan tulossa. Keväällä opimme jo paljon ja toivottavasti olemme nyt vielä ketterämpiä. Keväällä meille varmistui se, että harrastukset, kaverit ja yhdessä tekeminen on lapsille ja nuorille erityisen tärkeää. Tarjotaan näitä elämyksiä ja kokemuksia turvallisesti myös tänä syksynä.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että viikkokokoukset voivat alkaa, mutta niissä tulee ottaa huomioon uusia toimintatapoja. Olemme koonneet syksyn aloitusta helpottavia vinkkejä koronan osalta PäPan nettisivuille: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/turvallinen-partiotoiminta.

Pyrimme päivittämään sivuja sitä mukaan, kun ohjeet muuttuvat tai tarkentuvat. Suomen Partiolaisten ajantasainen koronaan liittyvä ohjeistus löytyy osoitteesta: www.partio.fi/korona.

On tärkeä pohtia omassa lippukunnassa toimivat ja turvalliset käytännöt. Näitä on muun muassa ulkokokoukset, käsienpesu ja -desinfiointi säännöllisesti, turvavälit, sisaruspiirille uusi vaihtoehto ja uudet leikit, joissa pystytään pitämään turvavälit. Sen lisäksi, että lippukunnanjohtajisto tietää teidän tapanne toimia, on tärkeää viestiä asiasta myös vanhemmille!

Turvallista partiosyksyä!

Vinkkejä syksyn aloitukseen

Päivittäkää lippukunnan nettisivut ja sosiaalisen median kanavat ajan tasalle 

Uusien partiolaisten huoltajat etsivät netistä hyvää harrastusta lapsilleen. Siksi on erittäin tärkeää, että lippukuntanne nettisivut ja somekanavat ovat ajan tasalla ja sieltä löytyvät selkeästi keskeiset tiedot:

 • Tärkeät yhteystiedot
 • Partiokolon sijainti
 • Ohjeet siitä, miten pääsee mukaan toimintaan
 • Ryhmien kokousajat ja -paikat
 • Tietoa siitä, mitä partiossa tehdään ja mitä aikuiset voivat partiossa tehdä
 • Ajantasainen tapahtumakalenteri
 • Tietoa siitä, miten teidän lippukunta ottaa huomioon koronan

Kuksa ajan tasalle syksyn aluksi!

Sen lisäksi, että päivitätte Kuksaan syksyn osalta oikeat pesti- ja ryhmien tiedot, pitäkää erityistä huolta, että jokainen uusi partiolainen lisätään Kuksaan heti syksyn alussa! Kuksaan kirjatuilla ja jäsenmaksun maksaneilla partiolaisilla on voimassa partiovakuutus, laskut kulkevat oikealle henkilölle, partiolehdet tulevat kotiin jne. Lippukunnan kannattaa itsekin seurata syksyn aikana jäsenmaksujen tilaa ja muistuttaa maksamattomista jäsenmaksulaskuista.

Varmistakaa, että lippukunta näkyy partio.fi/liity -sivustolla

Partion nettisivujen partiohaussa tehdään näin elokuussa aina tuhansia lippukuntahakuja. Löytyyhän teidän lippukuntanne listalta?

 • Varmistakaa, että lippukuntanne löytyy partio.fi/liity -sivulla ja että tiedot ovat siellä oikein ja ajantasalla.
 • Jos lippukunnassanne on perhepartiotoimintaa, muistakaa täpätä lippukunnan tiedoista perhepartio -vaihtoehto, jolloin se näkyy myös lippukuntahaussa.
 • Tänä syksynä kannattaa käyttää aikaa myös ryhmien kahlaamiseen Kuksassa ja päivittää tiedot oikeiksi (kokoontumisaika, ryhmän alkamis- ja päättymisvuosi, minkä ikäisiä ryhmässä on, mahtuuko ryhmään uusia jäseniä jne.). Partio.fi/liity -sivustoon on lisätty uusi ryhmähakutoiminto.
 • Lisätietoja ja ohjeet päivitykseen löytyvät tästä ohjeesta: www.partio.fi/lippukunnille/lippukunnan-johtaminen/digitaaliset-palvelut/partiorekisteri-kuksa/kuksa-lippukunnan-tiedot-lippukuntahaussa

Tsekatkaa aika ajoin Kuksan jonoa

Jono syntyy juuri näiden lippukuntahakujen kautta tehdyistä jäsenhakemuksista. Olkaa kiinnostuneisiin yhteydessä kahden viikon sisällä (jäsenhakemukset siirtyvät ”vapaaksi riistaksi” tämän jälkeen, jos perhe on merkinnyt hakemukseen, että sen voi vapauttaa)! Jos teidän lippukuntaanne mahtuu väkeä, voitte tutustua vapautuneisiin hakemuksiin Kuksan etusivulla ja selvittää, olisiko teidän lippukunta sopiva partioon jonottajalle.

Osallistukaa kaupunginosa- tai kylätapahtumaan tai järjestäkää oma avoin aloitustempaus 

 • Miettikää missä ja milloin omalla alueellanne on sopiva tapahtuma ja ilmoittautukaa mukaan. Tai sopikaa päivä, jolloin käynnistätte toimintanne omalla avoimella tempauksella. Tai hyödyntäkää Kohtaamisen oma paikallistapahtuma tässä tarkoituksessa!
 • Varatkaa sopivat markkinointimateriaalit piiriltä: päpa.fi/markkinointi
 • Tutustukaa rekrytointitapahtumien reseptivihkoon: partio.emmi.fi/l/xzGPRWGjJh_d
 • Hyödyntäkää materiaalipankista löytyviä materiaaleja: partio.emmi.fi/ (huom! Sivustolle ei tarvitse salasanaa, vaan materiaaleihin pääsee tutustumaan avoimen linkin kautta).
 • Muistakaa ottaa aloitustapahtuman suunnittelussa koronaan liittyvät turvallisuusasiat huomioon. Aloitustapahtuma on järkevintä järjestää ulkona!

Hyödynnä valmiit somekuvat ja julisteet markkinoinnissa

Kutsukaa uudet partiosta kiinnostuneet lapset ja aikuiset mukaan toimintaanne. Kertokaa somessa ja vaikka kolon ikkunassa tai lähikaupan ilmoitustaululla, milloin ja missä toimintaan pääsee tutustumaan. Tämän linkin takaa löydät lippukunnan Facebook-sivulla ja Instagram-tilillä julkaistavaksi tarkoitetut kuvat, lisää kyytiin vain oma saatteesi! Samassa paikassa on myös tulostettava julistepohja. Jos sinulla ei ole tulostinta, voit pyytää tulostusapua toimistolta: jonska.junkkari@partio.fi.

Syksyllä tapahtuu!

Koulutuksia ja muita tapahtumia sinulle ja lippukunnalle:

Muutoksia lauantain 5.9.2020 Kohtaaminen-tapahtumaan

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on päättänyt koronaviruksesta johtuvan epävarman tilanteen takia perua syksyn 2020 suurtapahtuma Kohtaamisen. Tapahtumaan oli elokuun alkuun mennessä ilmoittautunut 3100 henkilöä ja se oli tarkoitus järjestää Helsingin keskustassa.

Lippukunnat saavat kuitenkin mahdollisuuden järjestää samana päivänä oman Kohtaamisensa omalla toiminta-alueellaan valmiin ohjelmarungon ja materiaalin avulla. Lue lisää: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/ajankohtaiset/muutoksia-lauantain-5-9-2020-kohtaaminen-tapahtumaan.

Supersemma syyskuun lopussa 28.29.9.2020

Johtokolmikoiden Lippukuntasemma järjestetään tänä vuonna viime vuodesta tuttuun tapaan yhdessä päpalaisten luottisten Syyssemman kanssa = Syntyy Supersemma! Semma pidetään Kiljavalla ja semma on johtokolmikoille 28.29.9.2020. Ilmoittautuminen on alkanut ja jatkuu aina 31.8. asti Kuksassa: bit.ly/supersemma2020.

Tänä syksynä kaikkea toimintaa värittää edelleen korona ja sen tuomat riskit toiminnalle. Nämä viisi asiaa tekevät Supersemmasta turvallisen:

 1. Semmaan tullaan vain täysin terveenä (koskee niin osallistujia, kuin tekijöitäkin)
 2. Huolehditaan kaikki hyvästä käsihygieniasta ja vältetään kättelyä
 3. Ruokailuja ja muuta ohjelmaa porrastetaan
 4. Yhteiset kokoontumiset ovat ulkona ja muutakin ohjelmaa pidetään entistä enemmän ulkotiloissa
 5. Yöpyjille suositellaan ensisijaisesti telttamajoitusta.

Näiden toimien lisäksi seuraamme koko ajan tiiviisti Suomen hallituksen sekä Suomen partiolaisten ohjeita ja muokkaamme Supersemmaa sen mukaisesti. Kiljavalla järjestettävän Supersemman lisäksi valmistelemme rinnalla koko ajan myös vaihtoehtoista toteustustapaa, joten voit ilmoittautua viikonloppuun turvallisin mielin.

Hoida oma ilmoittautumisesi kuntoon vaikka heti ja houkuttele myös johtokolmikkokaverisi ja lippukuntasi piirin luottispesteissä toimivia ilmoittautumaan elokuun loppuun mennessä.

Lauantaina semmassa on tarjolla yli 30 eri aiheista työpajaa, joista jokainen osallistuja saa valita kaksi mieleisintä. Lippukunnan johtokolmikon kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja ilmoittautua eri työpajoihin. Lippukunnanjohtajan pestiä tukee erityisesti:

 • Ansiomerkit: mitä merkkejä olikaan, miten niitä haetaan?
 • Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
 • Pestipelikortit
 • Lippukunnan vaikutusmahdollisuudet omalla alueellaan
 • Johtokolmikoiden oma aika – tähän voitte ilmoittautua yhdessä koko kolmikko
 • Tiedotusta vai viestintää?
 • Lippukunnanjohtajan korttipakka
 • Sidosryhmäyhteistyö kuntoon ja paremmaksi
 • Lippukunnan toimivat työnjako – Ai sen voi tehdä näinkin!
 • Kiittämisen tukeminen ja edistäminen
 • Johdetaan tiedolla
 • Lippukunnan brändi

Tarkemmat pajakuvaukset ja lisätietoa semmasta: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/tapahtumat/supersemma.

Muistathan, että seuraava ilmoporras sulkeutuu 31.8.2020

Tässä vielä nostona sinulle omaa pestiäsi tukevaa koulutusta

 • 23.25.10. LPK-kurssit – johtokolmikon ja ikäkausivastaavien oma koulutus! Samana viikonloppuna on mahdollisuus ilmoittautua koko johtokolmikon voimin kouluttautumaan. Johtokolmikon työnjako voi hakea lippukunnassa vielä paikkaansa, mutta pestit kannattaa viimeistellä kuntoon ja pyrkiä aidosti jakamaan hommia kolmen kesken. Tuolloin lippukunnassa pestit ovat kohtuullisia kaikille.
 • 3.11.Lippukunnan johtokolmikoiden perehdytys > Tosi hyvä erityisesti juuri pestissä aloittaneille!  
 • 21.11. Koko lippukunnan koulutuspäivä – tämän sisältö kannattaa lukea tarkasti läpi, koska koulutuspäivässä on tarjolla mainioita koulutuksia laidasta laitaan. Valitse pari parasta itsellesi ja ilmoittaudu ajoissa.  Kannattaa napata matkaan myös lippukunnan hallituksessa aloittelevat tyypit.

Syys- ja talvikauden PJ-kurssit:  

 • 7.10.18.11. Partiojohtaja-peruskurssi kaupunki-iltoina (PJ-PK 5-2019) 
 • 14.18.10. Partiojohtaja-peruskurssi syyslomalla (PJ-PK 6-2020) 
 • 13.29.11. Partiojohtaja-peruskurssi (PJ-PK 7-2020) 
 • 2.6.1.2021 Partiojohtaja-peruskurssi (PJ-PK 1-2021) 

Syksyn koulutus- ja ohjelmatarjontaan voit tutustua tarkemmin osoitteessa päpa.fi/tapahtumat.

Turvallisesti yhdessä -asiat!

Turvallisesti yhdessä -ohje on päivittynyt tänä vuonna. Ohjeissa on pieniä muutoksia ja selvennyksiä ja tarkennuksia. Voit tutustua uuteen ohjeeseen täällä: partio.emmi.fi/l/TSCfdVn7XnDJ.

Turva-aikuisen pesti kuntoon Kuksassa ja käyttöön lippukunnassa

Onhan teidän lippukunnassanne nimetty turva-aikuinen ja pesti merkittynä Kuksaan? Jos lippukunta ei nimeä turva-aikuista, kuuluvat tehtävät sinulle lippukunnan hallituksen puheenjohtajana! Turva-aikuinen on lippukunnan nimeämä, vähintään 18-vuotias henkilö, joka tuntee Turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen ja osaa auttaa lippukuntansa muita johtajia ohjeistukseen liittyvissä asioissa. Lippukunnan kaikkien jäsenten on tärkeä tietää, että turva-aikuinen on se henkilö, jolta voi kysyä ja jolle voi kertoa omasta tai muiden kaltoinkohtelusta.

Onhan johtajisto tehnyt Turvallisesti yhdessä -verkkokoulutuksen?

Muistattehan lippukunnassa Turvallisesti yhdessä -verkkokoulutuksen, joka on pakollinen koulutus kaikille täysi-ikäisille partiolaisille ja ryhmänjohtajille. Koulutus suositellaan suoritettavaksi heti. Lippukunnan hallitus vastaa siitä, että edellä mainitut henkilöt suorittavat koulutuksen.

Rikostaustaselvitys yksin ryhmää johtaville

Syksyn tullessa on syytä katsoa oman lippukunnan ryhmänjohtaja kokoonpanot läpi. Onko suunnitelmissa, että joku yli 18-vuotias johtaa ryhmää yksin? Silloin tulee tehdä ko. johtajalle rikostaustaselvitys Turvallisesti yhdessä -ohjeistuksen mukaisesti. Lisätietoja asiasta saatte Turvallisesti yhdessä -ohjeesta (sivulta 15 alkaen): https://partio.emmi.fi/l/TSCfdVn7XnDJ ja toimistolta lippukuntakoordinaattori Laijalta (larissa.olasvuori@partio.fi / 050-5473090).

Muut asiat

Huolehditaan yhdessä siitä, ettei kenenkään harrastaminen ole rahasta kiinni

Yksittäisen partiolaisen partioharrastamisen tukemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Huolehdittehan siitä, että sekä uudet että vanhat jäsenenne ovat tietoisia muun muassa mahdollisuudesta hakea jäsenmaksuvapautusta ja stipendejä. Lisätietoa on koottu piirin nettisivuille: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/taloudellinen-tuki-partiolaiselle.

Liity johtokolmikoiden WhatsApp-ryhmään

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestiä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/johtokolmikkoWA.

Partiolaisten adventtikalenterit

Vaikka eletään vasta elokuuta, partiolaisten adventtikalenterien myynti lähestyy. Kampanja alkaa tuttuun tapaan lokakuun puolessa välissä ja tässä kohtaa vuotta olisi tärkeä valita lippukunnasta kampanjapäällikkö ja merkitä pesti Kuksaan. Myös kalenterien myynnissä otetaan turvallisuus ja koronavirus huomioon. Täältä voit lukea tämän hetkisiä suunnitelmia, jotka päivittyvät sitä mukaan, kun tilanne muuttuu: www.partio.fi/lippukunnille/projektit-ja-hankkeet/adventtikalenteri/koronaviruksen-vaikutus-adventtikalenterin-myyntiin.

Turvallista partiosyksyä!

Mahtavaa ja turvallista partiosyksyä toivottavat PäPan lippukuntakoordinaattorit ja muu toimiston väki!

Mikäli sinulla on kysyttävää, voit olla yhteydessä oman kaupunkisi työntekijään:

Helsinki, larissa.olasvuori@partio.fi

Espoo, aino.valkama@partio.fi

Vantaa, anna.majava@partio.fi

Muiden työntekijöiden yhteystiedot löytyvät www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/tietoa-meista/toimisto.

Ps. Tämä kirje on lähetetty sinulle, koska sinulle on jäsenrekisteri Kuksassa merkitty lippukunnanjohtajan pesti. Poiminta Kuksasta on tehty 6.8. Jos teillä on tapahtumassa lippukunnanjohtajan vaihdos nyt syksyn alussa, lähetätkö tämän viestin seuraajallesi, kiitos!

Oletko Espoosta tai Vantaalta? Lue silloin vielä nämä:

Espoon Partiotuen aluejärjestöterveiset

Syksylle on EPT:n kalenterissa suunnitteilla useita hauskoja tapahtumia ja kisoja! Tsekkaa koko toimintakalenteri  www.ept.fi/tapahtumat/kalenteri.

16.8. Rantalentisturnaus ja EPT-klubi. Tänä vuonna Rantalentisturnaus ja EPT-klubi järjestetään yhtä aikaa! Tapahtuma starttaa klo 10.00 ja jatkuu iltapäivälle. Hoida ilmoittautuminen kuntoon viimeistään sunnuntaina 9.8. kuksaan.fi/34743!

Rantalentisturnaus on hauskaa tekemistä esimerkiksi oman lippukunnan johtajiston kanssa. Kerää kasaan oma joukkueesi ja osallistukaa lentismestaruuden mittelöön! Kisa on avoin kaikille. Espoon Partiotuen hallitus kutsuu EPT-klubille lippukunnanjohtajat, pestijohtajat, ohjelmajohtajat ja EPT:n luottikset mukaan avaamaan partion syyskauden ja grillailemaan hyvällä porukalla. Luvassa on rentoa hengailua ja erilaisia aktiviteetteja, mm. Melontaa.

21.20. EPT:n vuosikokous. Laita syksyn vuosikokous jo nyt kalenteriisi! Kokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, kuten yhdistyksen puheenjohtajan ja hallitusten jäsenten valitseminen, seuraavan vuoden jäsenmaksuista ja kannatusmaksuista päättäminen, tilintarkastusyhteisön valitseminen sekä vuoden 2021 talousarvion ja toimintasuunnitelman vahvistaminen.

EPT:n ansiomerkit jaetaan taas joulukuussa! Toimiiko joku partiokaverisi aktiivisesti EPT:ssä ja ansaitsisi työstään erityistä kiitosta? Muista hakea EPT:n ansiomerkkiä. Ansiomerkkien hakulomake- ja ohje löytyyvät täältä http://ept.fi/materiaalit/

Kannuksen aluejärjestöterveiset Vantaalta

Vantaan lippukuntien tukena toimii elokuun alusta alkaen lippukuntakoordinaattori Anna Majava. Ole Annaan rohkeasti yhteyksissä sähköpostitse anna.majava@partio.fi tai soittamalla: 044-7481792 Voit myös kutsua Annan tutustumaan teidän lippukuntaanne!

Tervetuloa Partiokannus ry:n sääntömääräiseen syyskokoukseen keskiviikkona 21.10.2020

Partiokannuksen syyskokouksessa käsitellään sääntömääräiset asiat, eli muun muassa puheenjohtajan ja hallitusten jäsenten valinta ja toimintasuunnitelman ja talousarvion vahvistaminen vuodelle 2021.

Tutustukaa koko lippukunnan johtajiston voimin Partiokannuksen tapahtumiin ja valitkaa jokaiselle ikäryhmälle sopivimmat: www.partiokannus.fi/tapahtumat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *