Syksy 2020: ohjelmajohtajan pestikirje

Hyvää alkavaa partiosyksyä, ohjelmajohtaja!

Monella tapaa erikoinen, erityinen ja toivottavasti ainutkertainen partion kevät- ja kesäkausi on takana ja nyt viimeistään alkaa olla aika kääntää katseet ja ajatukset tulevaan partiosyksyyn. Tässä vaiheessa emme vielä tiedä, mitä syksy tuo tullessaan – mutta se on varma, partiotoiminnalle on paikka ja tilausta niin lasten, nuorten kuin aikuistenkin elämässä.

Kannusta lippukuntasi ryhmänjohtajia suunnittelemaan syksyn toiminta turvalliseksi: viikkokokoukset kannattaa pitää ulkona, osan yöretkistä voi hyvin korvata päiväretkillä ja isojen koko lippukunnan yhteisten retkien tilalle kannattaa suunnitella suosiolla jo valmiiksi pienempiä retkiä. Yksittäisten ryhmien retket saa ketterämmin siirrettyä myöhempään ajankohtaan tai muokattua vallitsevat rajoitukset huomioiviksi.

Osoitteesta www.partio.fi/korona löydät viimeisimmät ohjeet partiotoiminnan järjestämiseen korona-aikana. Kannattaa tutustua myös www.päpa.fi/partiosyksy-2020 -sivuihin. Sivuilta löydät eväät toiminnansuunnitteluun, valmista ohjemateriaalia kotiin lähetettäväksi liittyen turvalliseen toimintaan, erilaisia johtajahuoltomalleja etäilystä viikonloppuretkiin ja valmiita julistepohjia ja somekuvia toiminnan markkinoimiseen. Sivut päivittyvät ja täydentyvät jatkuvasti.

Olemme koonneet tähän kirjeeseen tietoa tulevista tapahtumista sekä linkkejä erilaisiin ohjeisiin ja toimintavinkkeihin. Muista, että apua pohdituttaviin kysymyksiin, haasteisiin lippukunnassa tai erilaisiin tilanteisiin partioarjessa löytyy PäPan toimistolta! Jos jokin askarruttaa mieltäsi, ota rohkeasti yhteyttä alueesi valmentajiin tai toimistolle. Sinua auttavat oman kaupunkisi työntekijät:

Helsinki, larissa.olasvuori(at)partio.fi

Espoo, aino.valkama(at)partio.fi

Vantaa, anna.majava(at)partio.fi

Muiden työntekijöiden yhteystiedot löytyvät täältä: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/tietoa-meista/toimisto.

Ps. Tämä kirje on lähetetty sinulle, koska sinulle on jäsenrekisteri Kuksassa merkitty ohjelmajohtajan pesti. Poiminta Kuksasta on tehty 6.8. Jos teillä on tapahtumassa pestinvaihdos syksyn alussa, lähetäthän tämän viestin seuraajallesi, kiitos!

AJANKOHTAISTA

Muutoksia lauantain 5.9.2020 Kohtaaminen-tapahtumaan

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on päättänyt koronaviruksesta johtuvan epävarman tilanteen takia perua syksyn 2020 suurtapahtuma Kohtaamisen. Tapahtumaan oli elokuun alkuun mennessä ilmoittautunut 3100 henkilöä ja se oli tarkoitus järjestää Helsingin keskustassa. Lippukunnat saavat kuitenkin mahdollisuuden järjestää samana päivänä oman Kohtaamisensa omalla toiminta-alueellaan valmiin ohjelmarungon ja materiaalin avulla. Lue lisää: https://www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/ajankohtaiset/muutoksia-lauantain-5-9-2020-kohtaaminen-tapahtumaan/

Supersemma 28.–29.9.2020

Johtokolmikoiden Lippukuntasemma järjestetään viime vuodesta tuttuun tapaan yhdessä päpalaisten luottisten Syyssemman kanssa = Syntyy Supersemma! Semma pidetään Kiljavalla ja semma on johtokolmikoille 28.–29.9.2020. Ilmoittautuminen on alkanut ja jatkuu aina 31.8. asti Kuksassa: bit.ly/supersemma2020.

Tänä syksynä kaikkea toimintaa värittää edelleen korona ja sen tuomat riskit toiminnalle. Nämä viisi asiaa tekevät Supersemmasta turvallisen:

 1. Semmaan tullaan vain täysin terveenä (koskee niin osallistujia, kuin tekijöitäkin)
 2. Huolehditaan kaikki hyvästä käsihygieniasta ja vältetään kättelyä
 3. Ruokailuja ja muuta ohjelmaa porrastetaan
 4. Yhteiset kokoontumiset ovat ulkona ja muutakin ohjelmaa pidetään entistä enemmän ulkotiloissa
 5. Yöpyjille suositellaan ensisijaisesti telttamajoitusta.

Näiden toimien lisäksi seuraamme koko ajan tiiviisti Suomen hallituksen sekä Suomen partiolaisten ohjeita ja muokkaamme Supersemmaa sen mukaisesti. Kiljavalla järjestettävän Supersemman lisäksi valmistelemme rinnalla koko ajan myös vaihtoehtoista toteutustapaa, joten voit ilmoittautua viikonloppuun turvallisin mielin.

Hoida oma ilmoittautumisesi kuntoon vaikka heti ja houkuttele myös johtokolmikkokaverisi ja lippukuntasi piirin luottispesteissä toimivia ilmoittautumaan elokuun loppuun mennessä.

Lauantaina semmassa on tarjolla yli 30 eri aiheista työpajaa, joista jokainen osallistuja saa valita kaksi mieleisintä. Lippukunnan johtokolmikon kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja ilmoittautua eri työpajoihin. Ohjelmajohtajan pestiä tukee erityisesti:

 • Ohjelmapainotuspaja 2020
 • Tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma
 • Lippukunnan luotsitilanne, mistä luotseja löydetään ja miten heitä tuetaan
 • Perhepartio, rentoa menoa ruuhkavuosiin
 • Pestipelikortit
 • Johtokolmikoiden oma aika – tähän voitte ilmoittautua yhdessä koko kolmikko
 • Tiedotusta vai viestintää?
 • Ohjelmapainotus 2021: Katsomuskasvatusta katsastamassa
 • Kaikki mukaan
 • Unelmien vaeltajaohjelma
 • Ohjelmajohtajan paja
 • Lippukunnan toimiva työnjako – Ai sen voi tehdä näinkin!

Tarkemmat pajakuvaukset ja lisätietoa semmasta: www.paakaupunkiseudunpartiolaiset.fi/tapahtumat/supersemma.

Piirin kurssit ja tapahtumat

Kauden alkaessa on lippukunnan suunnitelmien ja oman kalenterin äärellä oikea hetki pysähtyä miettimään mitä tukea kaipaan itselleni ja mitä ikäkausijohtajasi tarvitsevat. Joskus hyvän tyypin antama vinkki rohkaisee ilmoittautumaan!

Kiireenkin keskellä ajan ottaminen kouluttautumiseen saattaa sisällöstä riippuen tuottaa valmiit ohjelmat tuleviin kokouksiin, antaa vinkkejä omaan ajanhallintaan tai jeesiä hankalan ryhmän kanssa toimimiseen. Pienellä satsauksella moni asia sujuukin paljon helpommin.

Muista myös kysyä tilauskoulutusta lippukunnalle tai alueellenne mikäli johtajistollanne on täsmällisempi aihe mielessä ja siihen ei tunnu löytyvän sopivaa tarjontaa!

Nyt ilmoittaudutaan 31.8. mennessä koko syksyn karkeloihin.

Ilmoittautuminen koulutuksiin ja tapahtumiin tehdään pääsääntöisesti kolmessa portaassa:

 • helmikuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan kevään ja kesän koulutuksiin ja tapahtumiin
 • elokuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan syksyn koulutuksiin ja tapahtumiin
 • marraskuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan talven koulutuksiin ja tapahtumiin

Kuhunkin portaaseen sijoittuvat tapahtumat ja kurssit löydät osoitteesta päpa.fi/ilmoporras.

Onhan eri ryhmien kalentereissa jo ainakin nämä päivät:

 • 28.30.8. Vaeltajatapahtuma Valo (ilmoittautuminen päättyy jo 14.8.)
 • 5.9. Kohtaaminen
 • 6.9. Terkku ja erätaito 0 – partiossa aloitteleville ryhmien johtajille
 • 7.9.16.9. EA1 kaupunkikurssi (neljä iltaa)
 • 12.9. Perhepartion ohjaaja-koulutus
 • 13.9. ROK-kouluttajan koulutus
 • 14.9. Akelan apulainen – aloittavalle laumanjohtajalle tai hänen tukijoukoilleen
 • 19.20.9. TuhoPunkku
 • 2.3.10. Akela- ja sampokurssi – kaikkien lauman- ja joukkueenjohtajien peruskauraa
 • 3.4.10. Käännekohta syys-SM-kilpailut
 • 9.11.10. Flaksi samoajille
 • 24.10. LuotsiSateliitti tarpojien, samoajien ja vaeltajien luotseille ja ikäkausivastaaville
 • 23.25.10. LPK-kurssit – ohjelmajohtajan ja ikäkausivastaavien oma koulutus!
 • 24.10. Partiokamukoulutus
 • 14.11. Luotsikoulutus
 • 21.11. Koko lippukunnan koulutuspäivä – tämän sisältö kannattaa lukea tarkkaan, jokaiselle jotakin!
 • 12.12. Tarpojien Piirimajakka Loiste: Yhteiskunta-tarppo
 • 27.29.11. Leikkikurssi: Mämmikoura – tueksi ikäkausiryhmien vetäjille

Jos vaeltajilla ei ole omaa luotsia, muista tsekata myös kaikki syksyn Pj-kurssit ja pitää johtajiston taidot korkealla!

Katso tarkemmat kuvaukset www.päpa.fi/tapahtumat

Partion iltateet

Vuoden 2020 aikana kokoonnumme joka toinen viikko, aina parittomien viikkojen maanantaisin klo 20 ajankohtaisten partioaiheiden pariin. Tunnin mittaisissa webinaareissa paneudutaan aina yhteen aiheeseen kerrallaan, esimerkiksi maanantaina 17.8. aiheena on ryhmän johtaminen etänä. Tutustu tarjontaan osoitteessa www.partio.fi/iltateet. Kannusta lippukuntasi johtajisto osallistumaan, webinaaria voi kuunnella mukavasti vaikka kotisohvalta tai kävelylenkin lomassa.

Urbaani Kaupunkisuunnistus 24.10.

Tapahtumassa suoritetaan Kotiseutu-taitomerkki, mutta tapahtumaan voi osallistua, vaikka ryhmä olisi jo suorittanut kotiseutu-taitomerkin tai siirtynyt vuonna 2020 uudistettuun seikkailijaohjelmaan. Uudistetun ilmoittautumisjärjestelmän mukaisesti ryhmä (nimi ja arvioitu joukkueen koko) tulee ilmoittaa 31.8. mennessä, mutta kaikkia ryhmän tietoja voi muokata 4.10. saakka.

Järjestäkää alueelliset SuSe-kisat valmiin materiaalipaketin avulla

Noppa-kilpailussa pentueet ja vartiot hyppäävät pelilaudalle ja testaavat tuttuja partiotaitoja erilaisten pelien ja tehtävien muodossa. Kisoissa vietetään mukava retkipäivä ratkoen visaisia pulmia ja oppien uutta.

Kilpailu kannattaa järjestää yhteistyössä oman alueen tai naapurilippukunnan kanssa. Hyödyntäkää valmiit materiaalit osoitteessa www.partio.fi/noppapaketti20 ja tilatkaa ilmaiset tapahtumamerkit osoitteesta papa.toimisto(at)partio.fi.

Flaksi

Samoajien Disney-teemainen Flaksi järjestetään Kiljavalla 9.-11.10. Kannusta samoajat mukaan kaikkien pääkaupunkiseutulaisten yhteiseen samoajatapahtumaan. Ilmoittautuminen tapahtuu 31.8. mennessä osoitteessa kuksaan.fi/34595.

Käännekohta syys-SM-kisat Kiljavalla 3.4.10.

Partiotaitojen suomenmestaruudesta kisataan taas syksyllä, tällä kertaa Kiljavan metsissä. Kaikki johtajaikäiset (samoajasta ylöspäin) ovat tervetulleita kilpailemaan tai tekemään kisoja.

Kilpailun teemana on nimensä mukaisesti erilaiset käännekohdat. Käännekohdalla tarkoitetaan valintatilanteita, joissa omalla toiminnalla voi ratkaisevasti vaikuttaa siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Siitähän partiotaitokilpailuissa on kyse!

Ilmoittautuminen jatkuu aina 31.8.2020 asti. Lue lisää osoitteesta kaannekohta2020.fi.

Muut asiat

Seikkailijaohjelma on uudistunut

Seikkailijaohjelmaa on päivitetty niin seikkailijoilta kuin seikkailijoiden johtajilta tulleiden palautteiden perusteella. Päivityksessä mm. Ilmansuuntien teemoja selkeytettiin, ja taitomerkit muuttuivat haasteiksi. Uudistetun ohjelman voi ottaa lippukunnissa käyttöön jo tänä syksynä, tai seuraavan seikkailijajoukkueen aloittaessa. Päivitetyn seikkailijaohjelman löydät osoitteesta https://partio-ohjelma.fi/partio-ohjelma/seikkailijat-10-12-v-paivitetty

Tämän vuoden ohjelmapainotus on Minäkin johdan!

Minäkin johdan! -ohjelmapainotuksen tavoitteena on, että vuoden mittaan jokainen partiolainen tunnistaa partiossa oppimiaan johtamiseen liittyviä taitoja ja osaa kertoa niistä myös muille. Ohjelma on rakennettu vuosikellon ympärille, ja joka kuukaudelle on valittu yksi tai useampi johtamistaitoja esiin nostava aktiviteetti. Valmiit materiaalit leikkivinkkeineen löytyvät osoitteesta: https://partio-ohjelma.fi/ohjelmapainotus/

Tukea perhepartiotoiminnan pyörittämiseen

12.9. järjestettävä Perhepartion ohjaaja-koulutus antaa valmiudet ohjata ja aloittaa perhepartiotoiminta lippukunnassa. Koulutus tarjoaa uutta asiaa ja ajatuksia niin konkareille kuin perhepartiotoiminnan käynnistämistä vasta pohtiville.

Koulutuksen aikana tehdään toimintasuunnitelma perhepartion kaudelle, opitaan perhepartioikäisestä lapsesta, tarkastellaan toimintaa lippukunnan näkökulmasta ja harjoitellaan soveltamaan ohjelmaa omalle porukalle sopivaksi. Lisätiedot: www.päpa.fi/tapahtumat

Ootko Espoosta tai Vantaalta? Lue silloin myös nämä:

EPT – ohjelmaa erityisesti espoolaisille partiolaisille

Helpota lippukuntasi ryhmänjohtajien syksyä kannustamalla ryhmiä menemään valmiiksi järjestettyihin tapahtumiin! EPT järjestää monta kivaa kisaa ja tapahtumaa. Valitse lippukunnallesi parhaiten sopivat tapahtumat ja innosta ryhmät ja jäsenet osallistumaan. EPT:n toimintakalenterin löydät täältä: https://www.ept.fi/tapahtumat/kalenteri/

16.8. Rantalentisturnaus ja EPT-klubi. Tänä vuonna Rantalentisturnaus ja EPT-klubi järjestetään yhtä aikaa! Tapahtuma starttaa klo 10.00 ja jatkuu iltapäivälle. Hoida ilmoittautuminen kuntoon viimeistään sunnuntaina 9.8. kuksaan.fi/34743!

13.9. Pinkki. Sudenpennuille, ensimmäisen syksyn seikkailijoille ja perhepartioryhmille tarkoitettu päiväkilpailu. Lisätietoa täällä https://www.ept.fi/tapahtumat/espoonpinkki/

19.-20.9. TuhoPunkku. Kevään koettelemuksista huolimatta Suomen suurin vuosittainen partiotaitokilpailu Espoon Punanen eli Punkku järjestetään jälleen ja ilmoittautuminen kisaan on jo auki! Kannusta lippukuntaasi kokoamaan joukkue ja ilmoittautukaa https://www.ept.fi/tapahtumat/espoonpunanen!

18.10. Tarpojatapahtuma. Kevään tarpojatapahtuma siirtyi koronan vuoksi syksylle. Innosta tarpojat mukaan tapahtumaan, tiedossa on hauska päivä hyvän ohjelman parissa ja tietenkin muita espoolaisia tarpojaikäisiä! Lisätietoa tulossa nettisivuille: https://www.ept.fi/tarpojatapahtuma

EPT:n ansiomerkit jaetaan taas joulukuussa! Toimiiko joku partiokaverisi aktiivisesti EPT:ssä ja ansaitsisi työstään erityistä kiitosta? Muista hakea EPT:n ansiomerkkiä. Ansiomerkkien hakulomake- ja ohje löytyyvät täältä http://ept.fi/materiaalit

Kannus – ohjelmaa erityisesti vantaalaisille partiolaisille

Vantaalla järjestetään syksyllä perinteisesti SuSen Loikka ja Laten Laukka. Innosta siis lippukuntasi sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat kisakokemusten äärelle. Susen Loikka kisaillaan tänä vuonna 3.10. Noppa-teemalla. Kisa on suunnattu sudenpentulaumoille ja ensimmäisen vuoden seikkailijoille. Kisavartiot tarvitsevat mukaansa saattajan.

Laten Laukka järjestetään 24.10. ja kisa on suunnattu tarpojavartioille sekä viimeisen vuoden seikkailijoille. Paras vantaalainen tarpojavartio pääsee edustamaan Vantaata keväällä 2021 järjestettävään pohjoismaiseen 5-otteluun Ruotsiin.

Partiokannuksen kaikki syksyn tapahtumat löydät Partiokannuksen nettisivuilta: partiokannus.fi/tapahtumat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *