Syksy 2020: pestijohtajan pestikirje

TERVE PESTIJOHTAJA! 

Kauden alkaessa moni tarvitsee nyt jeesiä käynnistymiseen – etenkin kevään ja kesän jäljiltä voi syksy tuntua vähän epämääräiseltä. Kun porukalla viilataan vielä viimeiset jutut lippukunnan kalenteriin, on hyvä hetki miettiä mitä apuja tarvitset itse ja mistä lippukunnan muut tyypit hyötyisivät.  

Yhdessä tekemällä moni asia saa vauhtia, isot asiat saavat kevyemmät mittasuhteet ja usein hyvän tyypin antama vinkki rohkaisee ilmoittautumaan. Kaiken touhun keskellä ajan ottaminen yhteiseen tapaamiseen tai kouluttautumiseen saattaa tuottaa valmiit ohjelmat tuleviin kokouksiin, antaa vinkkejä omaan ajanhallintaan tai selvät sävelet hankalan ryhmän kanssa toimimiseen. Pienellä satsauksella moni asia sujuukin paljon helpommin.  

Jokaiselle tekijälle lippukunnassa löytyy piirin tarjonnasta sopivia tapahtumia ja koulutusta, joita tarjota niin pestikeskusteluissa kuin matkan varrelle innostamaan tai koukuttamaan partioon! 

Me haluamme auttaa sinua pestissäsi ja käärimme kokoon tukevan paketin syyskauden aloittamiseksi. 

Näin me tuunaamme toimintaamme 

Osoitteesta www.partio.fi/korona löydät viimeisimmät ohjeet partiotoiminnan järjestämiseen korona-aikana. Kannattaa tutustua myös www.päpa.fi/partiosyksy-2020 -sivuihin.

Sivuilta löydät eväät toiminnansuunnitteluun, valmista ohjemateriaalia kotiin lähetettäväksi liittyen turvalliseen toimintaan, erilaisia johtajahuoltomalleja etäilystä viikonloppuretkiin ja valmiita julistepohjia ja somekuvia toiminnan markkinoimiseen. Sivut päivittyvät ja täydentyvät jatkuvasti.  

Johtajahuoltovinkit

Jokainen johtaja ansaitsee kiitosta ja huolenpitoa tekemästään vapaaehtoistyöstä. Johtajahuolto on tärkeä osa ryhmän yhteishenkeä ja auttaa jokaista jaksamaan pestissään. Pitkäikäisenkin lippukunnan johtajisto kaipaa ryhmäyttävää toimintaa, jotain mukavaa puuhaa johtajien kesken tai arjesta poikkeavaa hassuttelua! 

Johtajahuolto on johtajia varten. Hyvä vinkki on siis vaikka alkuun kysyä itse kohderyhmältä, mitä he haluaisivat tehdä. Johtajahuollosta vastaa usein johtokolmikko ja se voi lippukunnan tavoista riippuen olla joko pestijohtajan tai jonkun muun vastuualuetta. Apukäsiksi johtajakivaan voi kuitenkin kysyä vaikka vanhoja lippukunnan johtajia tai kannatusyhdistyksen väkeä.  

Johtajahuoltoa voi järjestää mielensä mukaan niin usein, kun haluaa. Ihannetilanteessa kuitenkin johtajisto saisi kiitoksen aina kevät– ja syyskauden päätteeksi. Moni lippukunta järjestää johtajahuoltoa vuosikokouksien yhteydessä. Kahden tärkeän asian yhdistäminen motivoi johtajia osallistumaan ja mikäs sen parempaa, kuin hoitaa yhdistyksen asiat saunaillan yhteydessä tai kiipeilypuiston kahviossa!  

Johtajahuollossa tärkeintä on yhdessä tekeminen, yhteishengen vahvistaminen ja se, että jokainen johtaja kokee itsensä tervetulleeksi toimintaan. Ottakaa huomioon toimintaa suunnitellessanne, että se sopii juuri teidän johtajistollenne ja toimintaan on jokaisen halukkaan helppo tulla ja mukava osallistua iästä, sukupuolesta, terveydentilasta tai taloudellisesta tilanteesta huolimatta.  

Olemme koonneet johtajahuoltopaketin, joka taipuu monenlaisiin tarpeisiin. Nappaa vinkeistä parhaat päältä ja juuri teidän porukkaanne sopivat ideat. Jos lippukunnassanne ei ole aiemmin ollut tapana järjestää johtajahuoltoa, ota tästä haaste ja järjestäkää porukallenne jotain hauskaa yhdessä vielä tämän vuoden puolella! 

Löydät johtajahuoltovinkit täältä!

Pikatiketti EA-kertaukseen 

EA-kertauskurssi siirtyi keväältä syksyyn. Jos joltain lippukuntanne johtajalta on menossa EA1 tai EA2 suoritus vanhaksi, on nyt hyvä hetki hakea kurssilta suoritukselle kolme vuotta jatkoaikaa. Kurssi järjestetään 26.8. maastokurssina. Ilmoittautuminen on auki vielä 16.8. saakka osoitteessa kuksaan.fi/33146. 

Ilmoporrasta pukkaa 31.8. – älä missaa! 

Nyt varmistetaan omat tyypit ilmoittautumaan 31.8. mennessä koko syksyn tarjontaan! 

Tässä vain tiivistelmä pestijohtajan kiikariin piirin koko tarjonnasta – tsekkaa koko potti www.päpa.fi/ilmoporras 

 • 6.9. Terkku ja erätaito 0 – partiossa aloitteleville ryhmien johtajille 
 • 12.9. Perhepartio-ohjaajakoulutus 
 • 13.9. ROK-kouluttajan koulutus  
 • 14.9. Akelan apulainen – aloittavalle laumanjohtajalle tai hänen tukijoukoilleen 
 • 19.20.9. TuhoPunkku – haiskahtaisko johtajahuollolle tai voisiko uudet aikuiset kutsua seikkailuun helpompiin sarjoihin? 
 • 25.27.9. Supersemma – Johtokolmikoiden timantti syksyssä 
 • 30.9. Valtakirjat kuntoon -ilta – jäikö jonkun Pj-kurssi puolitiehen, täältä jeesiä jatkoon 
 • 2.3.10. Akela– ja sampokurssi – kaikkien lauman- ja joukkueenjohtajien peruskauraa 
 • 3.4.10. Käännekohta syys-SM-kilpailut – porukalla tekemään tai kisaamaan  
 • 8.10. Aikuisten iltanuotio – johtajahuoltoa syksyn pimeyteen 
 • 24.10. LuotsiSateliitti  
 • 23.25.10. LPK-kurssit – pestijohtajan, johtokolmikon ja ikäkausivastaavien oma koulutus! 
 • 24.10. Partiokamukoulutus  
 • 3.11. Lippukunnan johtokolmikoiden perehdytys > Tosi hyvä erityisesti juuri pestissä aloittaneille! 
 • 14.11. Luotsikoulutus  
 • 21.11. Koko lippukunnan koulutuspäivä – tämän sisältö kannattaa lukea tarkkaan, jokaiselle jotakin! 
 • 27.29.11. Partiokouluttajakurssi 
 • 1.12. Terkku-kurssi kaupunkiolosuhteissa uusille aikuisille 

Syys- ja talvikauden Pj-kurssit: 

 • 7.10.18.11. Partiojohtaja-peruskurssi kaupunki-iltoina (PJ-PK 5-2019) 
 • 14.-18.10. Partiojohtaja-peruskurssi syyslomalla (PJ-PK 6-2020) 
 • 13.29.11. Partiojohtaja-peruskurssi (PJ-PK 7-2020) 
 • 2.6.1.2021 Partiojohtaja-peruskurssi (PJ-PK 1-2021) 

Jos vaeltajilla ei ole omaa luotsia, muista vinkata ohjelmajohtajan kanssa Pj-kursseista ja pitää johtajiston taidot korkealla! Aikuisena partion aloittaneet kehuvat Pj-kurssia. Muista vinkata eri muotoisista kursseista. 

Lippukuntasemma, eli Supersemma 28.29.9.2020 

Johtokolmikoiden Lippukuntasemma järjestetään tänä vuonna viime vuodesta tuttuun tapaan yhdessä päpalaisten luottisten Syyssemman kanssa = Syntyy SupersemmaSemma pidetään Kiljavalla ja semma on johtokolmikoille 28.–29.9.2020. Ilmoittautuminen on alkanut ja jatkuu aina 31.8. asti Kuksassa: bit.ly/supersemma2020. 

Tänä syksynä kaikkea toimintaa värittää edelleen korona ja sen tuomat riskit toiminnalle. Nämä viisi asiaa tekevät Supersemmasta turvallisen: 

 1. Semmaan tullaan vain täysin terveenä (koskee niin osallistujia, kuin tekijöitäkin) 
 2. Huolehditaan kaikki hyvästä käsihygieniasta ja vältetään kättelyä  
 3. Ruokailuja ja muuta ohjelmaa porrastetaan 
 4. Yhteiset kokoontumiset ovat ulkona ja muutakin ohjelmaa pidetään entistä enemmän ulkotiloissa 
 5. Yöpyjille suositellaan ensisijaisesti telttamajoitusta.  

Näiden toimien lisäksi seuraamme koko ajan tiiviisti Suomen hallituksen sekä Suomen partiolaisten ohjeita ja muokkaamme Supersemmaa sen mukaisesti. Kiljavalla järjestettävän Supersemman lisäksi valmistelemme rinnalla koko ajan myös vaihtoehtoista toteustustapaa, joten voit ilmoittautua viikonloppuun turvallisin mielin. 

Hoida oma ilmoittautumisesi kuntoon vaikka heti ja houkuttele myös johtokolmikkokaverisi ja lippukuntasi piirin luottispesteissä toimivia ilmoittautumaan elokuun loppuun mennessä.  

Lauantaina semmassa on tarjolla yli 30 eri aiheista työpajaa, joista jokainen osallistuja saa valita kaksi mieleisintä. Lippukunnan johtokolmikon kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja ilmoittautua eri työpajoihin. Pestijohtajan pestiä tukee erityisesti:  

 • Lippukunnan luotsitilanne, mistä luotseja löydetään ja miten heitä tuetaan 
 • Pestipelikortit 
 • Johtokolmikoiden oma aika – tähän voitte ilmoittautua yhdessä koko kolmikko 
 • Tiedotusta vai viestintää? 
 • Lippukunnan toimivat työnjako – Ai sen voi tehdä näinkin! 
 • Kiittämisen tukeminen ja edistäminen 
 • Ko-Gi -kehittämistehtävän tilaaminen 
 • Partiojohtaja-peruskoulutuksen johtamisharjoituksen ohjaajan koulutus (PJOK)(Huom! Tämä paja valittava sekä 1. että 2. pajavalinnassa) 

 Tarkemmat pajakuvaukset ja lisätietoa semmasta: päpa.fi/supersemma 

Minäkin johdan! tarjoaa vinkkejä pestijohtajan arkeen 

Minäkin johdan! -ohjelmapainotuksen tavoitteena on, että vuoden mittaan jokainen partiolainen tunnistaa partiossa oppimiaan johtamiseen liittyviä taitoja ja osaa kertoa niistä myös muille. Jokaiselle kuukaudelle on valittu yksi tai useampi johtamistaitoja esiin nostava aktiviteetti – tsekkaa itsellesi ja teidän lippukuntanne aikuisille sopivat jutut ja nappaa käyttöön partio-ohjelma.fi/ohjelmapainotus/aikuiset.

Kättä pidempää rekrytointiin

Kaipaako markkinointitapahtuma uutta puhtia ja ideoita? Suomen Partiolaiset julkaisivat reseptivihkon erilaisten rekrytointitapahtumien järjestämiseen. Materiaali löytyy materiaalipankista. Käy nappaamassa teidän lippukunnallenne sopivat ideat! 

Partion iltateet

Vuoden 2020 aikana kokoonnumme joka toinen viikko, aina parittomien viikkojen maanantaisin klo 20 ajankohtaisten partioaiheiden pariin. Tunnin mittaisissa webinaareissa paneudutaan aina yhteen aiheeseen kerrallaan, esimerkiksi 17.8. aiheena on ryhmän johtaminen etänä. Tutustu tarjontaan osoitteessa www.partio.fi/iltateet. Kannusta lippukuntasi johtajisto osallistumaan, webinaaria voi kuunnella mukavasti, vaikka kotisohvalta tai kävelylenkin lomassa. 

Erityisesti kalenteriin kannattaa laittaa  

 • 10.8 klo 20 Johtokolmikolle – Näin johdat lippukuntaa koronakevään jälkeen 
 • 24.8 klo 20 Tervetuloa pestijohtajaksi – perehdytysilta uusille pestijohtajille 

Piirin WhatsApp-kanavat seurantaan

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestejä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/johtokolmikkoWA.

Muista kertoa WA-ryhmistä myös uusien perehdytyksissä ja johtajiston ulkopuolella: 

Apua ja tukea toimistolta  

Muista, että apua pohdituttaviin kysymyksiin, haasteisiin lippukunnassa tai erilaisiin tilanteisiin partioarjessa löytyy PäPan toimistolta! Jos jokin askarruttaa mieltäsi, ota rohkeasti yhteyttä alueesi valmentajiin tai toimistolle. Sinua auttavat oman kaupunkisi työntekijät: 

Helsinki, larissa.olasvuori(a)partio.fi.

Espoo, aino.valkama(a)partio.fi 

Vantaa, anna.majava(a)partio.fi 

Piirin koulutusasioissa, päivi.anttonen(a)partio.fi 

Muiden työntekijöiden yhteystiedot löytyvät täältä

Ps. Tämä kirje on lähetetty sinulle, koska sinulle on jäsenrekisteri Kuksassa merkitty pestijohtajan pesti. Poiminta Kuksasta on tehty 6.8. Jos teillä on tapahtumassa pestinvaihdos syksyn alussa, lähetäthän tämän viestin seuraajallesi, kiitos!   

Espoo ja Vantaa! Lue terkkuja aluejärjestöiltä 

Espoossa eli EPT:ssä tapahtuu  

Syksylle on EPT:n kalenterissa suunnitteilla useita hauskoja tapahtumia ja kisoja! Tsekkaa koko toimintakalenteri ept.fi/kalenteri.

16.8. Rantalentisturnaus ja EPT-klubi. Tänä vuonna Rantalentisturnaus ja EPT-klubi järjestetään yhtä aikaa! Tapahtuma starttaa klo 10.00 ja jatkuu iltapäivälle. Hoida ilmoittautuminen kuntoon viimeistään sunnuntaina 9.8kuksaan.fi/34743!

Rantalentisturnaus on hauskaa tekemistä esimerkiksi oman lippukunnan johtajiston kanssa. Kerää kasaan oma joukkueesi ja osallistukaa lentismestaruuden mittelöön! Kisa on avoin kaikille. Espoon Partiotuen hallitus kutsuu EPT-klubille lippukunnanjohtajat, pestijohtajat, ohjelmajohtajat ja EPT:n luottikset mukaan avaamaan partion syyskauden ja grillailemaan hyvällä porukalla. Luvassa on rentoa hengailua ja erilaisia aktiviteetteja, mm. Melontaa.  

19.20.9. TuhoPunkku. Kevään koettelemuksista huolimatta Suomen suurin vuosittainen partiotaitokilpailu Espoon Punanen eli Punkku järjestetään jälleen ja ilmoittautuminen kisaan on jo auki! Kannusta lippukuntaasi kokoamaan joukkue ja ilmoittautukaa ept.fi/espoonpunanen 

EPT:n ansiomerkit jaetaan taas joulukuussa! Toimiiko joku partiokaverisi aktiivisesti EPT:ssä ja ansaitsisi työstään erityistä kiitosta? Muista hakea EPT:n ansiomerkkiä. Ansiomerkkien hakulomake– ja ohje löytyyvät ept.fi/materiaalit.

Vantaalla eli Kannuksessa tapahtuu 

Syksyllä Vantaalla järkätään perinteisesti useampia ensiapukoulutuksia ja ROK eli ryhmänohjaajakoulutus samoajilleHuolehdithan siitä, että lippukunnastanne ne kaikki samoajat ovat ilmoittautuneet ROKille, joilla se on vielä käymättä. ROK kuuluu samoajaikäkauden ohjelmaan. Syksyn kurssi järjestetään 9.11.10. (kämppäviikonloppu) ja 23.25.10. (metsäviikonloppu). 

Partiokannuksen kaikki syksyn koulutukset ja tapahtumat löydät Partiokannuksen nettisivuiltapartiokannus.fi/tapahtumat. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *