Syksy 2020: seikkailijajohtajan pestikirje

Hei sampo tai ikäkausivastaava!

Erikoisen kevään jälkeen on mahtavaa päästä takaisin arjen rytmiin ja tapaamaan partiokavereita livenä. Partio tarjoaa monelle meistä tärkeän yhteisön, jonka toimintaan osallistuminen on merkityksellistä – iso kiitos siis sinulle, kun olet mukana! Ryhmien toiminta kannattaakin suunnitella jo suoraan sellaiseksi, että sitä on mahdollista toteuttaa, siihen voi turvallisesti osallistua ja suunnitelmia muokata lennossa muuttuvat rajoitukset huomioiden. Pieni on tänä syksynä kaunista: koko lippukunnan retken tilalle kannattaa suunnitella ryhmien omia retkiä, yöretket voi muuttaa päiväretkiksi ja viikkotoiminnan järjestää ulkokokouksina. Olemme koonneet sinulle orientoitumisen tueksi tähän kirjeeseen tiiviin paketin tärkeistä päivämääristä ja muistettavista asioista.

Partio on turvallinen harrastus jatkossakin

Partion valttikortteja ovat fiksut ryhmien koot, ryhmien omat retket ja toiminta ulkona arki-iltoinakin. Partiossa tällaiset jutut ovat jo luontaisesti meidän ohjelmaa. Sen tukena on hyvä miettiä vielä ne pienetkin yksityiskohdat kuntoon niin kololla kuin retkillä. Nämä asiat kannattaa tuoda esiin huoltajien kanssa jutellessakin.

Jotta kaikilla on jatkossakin partiossa turvallista olla, on syksylläkin syytä kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan niin kokouksissa kuin retkilläkin. Olemmekin koonneet www.päpa.fi/partiosyksy-2020 -sivuille vinkkejä turvallisen toiminnan järjestämiseen. Sivustolta löydät mm. Ideoita ulkokokouksiin, sekä ulkoleikkivinkkejä.  Päivitämme sivuja aktiivisesti sen mukaan, miten rajoitukset tai erityisjärjestelyt muuttuvat.

Piirin kursseilla ja tapahtumissa noudatetaan THL:n ja SP:n turvallisuusohjeita, ja pystymme tarvittaessa reagoimaan nopeastikin muuttuviin suosituksiin. Ajantasaisin partiotoimintaa koskeva ohjeistus löytyy osoitteesta www.partio.fi/korona.

Matalan kynnyksen retkeilyä

Alkusyksy on mitä parasta aikaa ryhmän retkille, kun päivisin riittää valoa ja illat ovat vielä lämpimiä. Seikkailijat ovat jo tottuneet retkeilemään, ja heille voikin antaa tehtäväksi suunnitella esimerkiksi retkiruuan etukäteen.

Jos olette tottuneet käymään aina samoissa paikoissa retkillä, ehkä löydät oheisesta retkikohdelistasta kohteen, jossa ette ole vielä vierailleet? Näihin lähiretkikohteisiin on helppo matkustaa kimppakyydeillä tai pyöräillen, ja tilanteen niin salliessa myös julkisilla liikennevälineillä.

Huolehditaan yhdessä siitä, ettei kenenkään harrastaminen ole rahasta kiinni

Yksittäisen partiolaisen partioharrastamisen tukemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Vinkkaathan ryhmäsi lasten huoltajille muun muassa mahdollisuudesta hakea jäsenmaksuvapautusta. Lisätietoa on koottu piirin nettisivuille: www.päpa.fi/taloudellinen-tuki-partiolaiselle.

Seikkailijaohjelma on uudistunut

Seikkailijaohjelmaa on päivitetty niin seikkailijoilta kuin seikkailijoiden johtajilta tulleiden palautteiden perusteella. Päivityksessä mm. Ilmansuuntien teemoja selkeytettiin, ja taitomerkit muuttuivat haasteiksi. Uudistetun ohjelman voi ottaa lippukunnissa käyttöön jo tänä syksynä, tai seuraavan seikkailijajoukkueen aloittaessa. Päivitetyn seikkailijaohjelman löydät osoitteesta partio-ohjelma.fi/partio-ohjelma/seikkailijat-10-12-v-paivitetty.

Piirin kurssit ja tapahtumat

Kauden alkaessa on hyvä hetki pysähtyä oman kalenterin ääreen hetkeksi ja miettiä mihin minä tai johtajakaverini tarvitsemme tukea. On aika napata sammon syksyn parhaat palat omaan kalenteriin ja ilmoittautua 31.8. mennessä. Muista myös kysyä tilauskoulutuksia lippukunnalle tai alueellenne, jos mielessänne on jokin tietty vähän tiiviimpi aihe kuin kokonainen kurssi.

Ilmoittautuminen koulutuksiin ja tapahtumiin tehdään pääsääntöisesti kolmessa portaassa:

 • helmikuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan kevään ja kesän koulutuksiin ja tapahtumiin
 • elokuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan syksyn koulutuksiin ja tapahtumiin
 • marraskuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan talven koulutuksiin ja tapahtumiin

Kuhunkin portaaseen sijoittuvat tapahtumat ja kurssit löydät osoitteesta päpa.fi/ilmoporras.

Laita kalenteriin syksylle ainakin nämä päivät: 

 • 5.9. Kohtaaminen
 • 6.9. Terkku ja erätaito 0
 • 7.16.9. EA1 kaupunkikurssi (neljä iltaa)
 • 19.-20.9. TuhoPunkku
 • 2.3.10. Sampokurssi
 • 3.4.10. Käännekohta syys-SM-kilpailut
 • 24.10. Partiokamukoulutus
 • 24.10. Seikkailijoiden Urbaani Kaupunkisuunnistus
 • 25.10. Piirin kokous
 • 21.11. Koko lippukunnan koulutuspäivä
 • 27.29.11. Leikkikurssi 4: Mittarimato

Kaikkien tapahtumien tarkemmat kuvaukset löytyvät piirin nettisivuilta: www.päpa.fi/tapahtumat.

HUOM: Muutoksia lauantain 5.9.2020 Kohtaaminen-tapahtumaan

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on päättänyt koronaviruksesta johtuvan epävarman tilanteen takia perua syksyn 2020 suurtapahtuma Kohtaamisen. Tapahtumaan oli elokuun alkuun mennessä ilmoittautunut 3100 henkilöä ja se oli tarkoitus järjestää Helsingin keskustassa. Lippukunnat saavat kuitenkin mahdollisuuden järjestää samana päivänä oman Kohtaamisensa omalla toiminta-alueellaan valmiin ohjelmarungon ja materiaalin avulla. Lue lisää: www.päpa.fi/ajankohtaiset/muutoksia-lauantain-5-9-2020-kohtaaminen-tapahtumaan ja www.päpa.fi/kohtaaminen.

Tukea pestiin

Sampokurssilla 2.3.10. pääset tutustumaan muihin aikuisiin ja ratkomaan laumassa kohdattuja asioita, sekä pohtimaan ikäkauden ohjelmaa syvemmältä ja kaappaamaan kainaloon monet vinkit. Kurssi sopii sampona aloittaville ja jonkin aikaa pestiä hoitaneille. Ilmoittaudu mukaan osoitteessa kuksaan.fi/35387. 

Oletko vielä partiotaipaleesi alussa tai palaamassa partioon vuosien tauon jälkeen? Tervetuloa partioon –kurssilla saat pikaperehdytyksen partion maailmaan, ja Erätaito 0 –kurssilla hankitaan retkillä tarvittavat peruserätaidot. Molemmat kurssit järjestetään 6.9., ja halutessasi voit osallistua kumpaankin kokonaisuuteen. Ilmoittautuminen tapahtuu osoitteessa kuksaan.fi/35114.

Onko toiminnassanne mukana lapsi, joka tarvitsee paljon johtajien aikaa ja huomiota? Tai lapsi, joka ei uskalla lähteä ohjelmiin mukaan ja on usein kiinni johtajan kädessä? Partiokamu-pesti on luotu yksittäisen partiolaisen partiopolun tukemiseen. Partiokamukoulutuksessa 24.10. ohjeistetaan Partiokamu-pestin sisältöön ja suunnitteluun lippukunnassa sekä annetaan konkreettisia toimintavinkkejä liittyen haastaviin tilanteisiin ja käyttäytymiseen. lmoittautumiset osoitteessa kuksaan.fi/33628. 

Valmista ohjelmaa seikkailijoille

Urbaanissa Kaupunkisuunnistuksessa 24.10. suoritetaan Kotiseutu-taitomerkki, mutta tapahtumaan voi osallistua, vaikka olisitte jo suorittaneet kyseisen taitomerkin tai siirtyneet vuonna 2020 uudistettuun seikkailijaohjelmaan. Uudistetun ilmoittautumisjärjestelmän mukaisesti ryhmä (nimi ja arvioitu joukkueen koko) tulee ilmoittaa 31.8. mennessä osoitteeseen kuksaan.fi/34474, mutta kaikkia ryhmän tietoja voi muokata 4.10. saakka.

Järjestäkää alueelliset SuSe-kisat valmiin materiaalipaketin avulla: Noppa-kilpailussa pentueet ja  vartiot hyppäävät pelilaudalle ja testaavat tuttuja partiotaitoja erilaisten pelien ja tehtävien muodossa. Kisoissa vietetään mukava retkipäivä ratkoen visaisia pulmia ja oppien uutta. Kilpailu kannattaa järjestää yhteistyössä oman alueen tai naapurilippukunnan kanssa. Hyödyntäkää valmiit materiaalit osoitteessa partio.fi/noppapaketti20 ja tilatkaa ilmaiset tapahtumamerkit osoitteesta papa.toimisto@partio.fi.

Tämän vuoden ohjelmapainotus on Minäkin johdan! Ohjelmapainotuksen tavoitteena on, että vuoden mittaan jokainen partiolainen tunnistaa partiossa oppimiaan johtamiseen liittyviä taitoja ja osaa kertoa niistä myös muille. Ohjelma on rakennettu vuosikellon ympärille, ja joka kuukaudelle on valittu yksi tai useampi johtamistaitoja esiin nostava aktiviteetti. Aktiviteetteja voi kuitenkin tehdä vapaavalintaisessa järjestyksessä niin halutessaan. Seikkailijoiden ohjelmapainotusvinkit löytyvät täältä: partio-ohjelma.fi/ohjelmapainotus/seikkailijat.

Muita tapahtumia

Partiotaitojen suomenmestaruudesta kisataan 3.4.10., tällä kertaa Kiljavan metsissä. Kaikki johtajaikäiset (samoajasta ylöspäin) ovat tervetulleita Käännekohtaan kilpailemaan tai tekemään kisoja. Kilpailun teemana on nimensä mukaisesti erilaiset käännekohdat. Käännekohdalla tarkoitetaan valintatilanteita, joissa omalla toiminnalla voi ratkaisevasti vaikuttaa siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Siitähän partiotaitokilpailuissa on kyse! Ilmoittautuminen jatkuu aina 31.8.2020 asti. Lue lisää osoitteesta kaannekohta2020.fi. 

Piirin kokous järjestetään sunnuntaina 25.10. Radisson Blu Royalissa, Runeberginkatu 2. Kokous alkaa klo 15:00, valtakirjojen tarkastus klo 14:00. Kokouksessa valitaan piirinjohtaja, piirin varajohtaja ja piirineuvoston puheenjohtaja, sekä piirineuvoston jäsenet kaudeksi 2021-2022. Piirin kokous on myös hyvä paikka päästä moikkaamaan tuttuja muista PäPalaisista lippukunnista!

Vantaalla eli Kannuksessa tapahtuu

Vantaalla on tarjolla syksyllä seikkailijajoukkueille kaksi eri kilpailua. Ensimmäisen vuoden seikkailijoille päiväkilpailu SuSen Loikka 3.10. ja kokeneemmille seikkailijoille päiväkilpailu Laten Laukka 24.10. Seikkailijat tarvitsevat molempiin kisoihin mukaan saattajan.

Lue kisoista lisää partiokannuksen nettisivuilta: partiokannus.fi/tapahtumat

Espoossa eli EPT:ssä tapahtuu

13.9. Pinkki. Sudenpennuille, ensimmäisen syksyn seikkailijoille ja perhepartioryhmille tarkoitettu päiväkilpailu. Lisätietoa täällä www.ept.fi/tapahtumat/espoonpinkki.

19.-20.9. TuhoPunkku. Kevään koettelemuksista huolimatta Suomen suurin vuosittainen partiotaitokilpailu Espoon Punanen eli Punkku järjestetään jälleen ja ilmoittautuminen kisaan on jo auki! Kokoa oma joukkueesi ja lähde mukaan kisaamaan: www.ept.fi/tapahtumat/espoonpunanen!

Koko EPT:n tapahtumakalenterin löydät täältä: www.ept.fi/tapahtumat/kalenteri.

Hyvää partiosyksyä!

Mikäli tapahtuma- tai kurssi-ilmoittautumisiin, peruutuksiin tai muuhun jäsenrekisterin perushommiin liittyen nousee kysymyksiä, ota yhteyttä toimistolle, puh. (09) 8865 1200 tai papa.toimisto@partio.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *