Syksy 2020: tarpojajohtajan pestikirje

Hei tarpojaluotsi!

Erikoisen kevään jälkeen on mahtavaa päästä takaisin arjen rytmiin ja tapaamaan partiokavereita livenä. Partio tarjoaa monelle meistä tärkeän yhteisön, jonka toimintaan osallistuminen on merkityksellistä – iso kiitos siis sinulle, kun olet mukana! Ryhmien toiminta kannattaakin suunnitella jo suoraan sellaiseksi, että sitä on mahdollista toteuttaa, siihen voi turvallisesti osallistua ja suunnitelmia muokata lennossa muuttuvat rajoitukset huomioiden. Pieni on tänä syksynä kaunista: koko lippukunnan retken tilalle kannattaa suunnitella ryhmien omia retkiä, yöretket voi muuttaa päiväretkiksi ja viikkotoiminnan järjestää ulkokokouksina. Olemme koonneet sinulle orientoitumisen tueksi tähän kirjeeseen tiiviin paketin tärkeistä päivämääristä ja muistettavista asioista.

Partio on turvallinen harrastus jatkossakin

Partion valttikortteja ovat fiksut ryhmien koot, ryhmien omat retket ja toiminta ulkona arki-iltoinakin. Partiossa tällaiset jutut ovat jo luontaisesti meidän ohjelmaa. Sen tukena on hyvä miettiä vielä ne pienetkin yksityiskohdat kuntoon niin kololla kuin retkillä. Nämä asiat kannattaa tuoda esiin huoltajien kanssa jutellessakin.

Jotta kaikilla on jatkossakin partiossa turvallista olla, on syksylläkin syytä kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan niin kokouksissa kuin retkilläkin. Olemmekin koonneet www.päpa.fi/partiosyksy-2020 -sivuille vinkkejä turvallisen toiminnan järjestämiseen. Sivustolta löydät muun muassa vinkkejä turvallisen retken suunnittelun tueksi. Päivitämme sivuja aktiivisesti sen mukaan, miten rajoitukset tai erityisjärjestelyt muuttuvat.

Piirin kursseilla ja tapahtumissa noudatetaan THL:n ja SP:n turvallisuusohjeita, ja pystymme tarvittaessa reagoimaan nopeastikin muuttuviin suosituksiin. Ajantasaisin partiotoimintaa koskeva ohjeistus löytyy osoitteesta www.partio.fi/korona.

Matalan kynnyksen retkeilyä

Tarpojille voi jo antaa vastuuta retken suunnittelusta: luotsina tehtäväsi on ainoastaan tukea suunnittelussa ja varmistaa, että turvallisuusasiat otetaan huomioon. Näihin lähiretkikohteisiin on helppo matkustaa kimppakyydeillä tai pyöräillen, ja tilanteen niin salliessa myös julkisilla liikennevälineillä. Ehkä kokoamastamme retkipaikkalistasta löytyy vartiollenne retkikohde, jossa tarpojat eivät vielä ole vierailleet?

Huolehditaan yhdessä siitä, ettei kenenkään harrastaminen ole rahasta kiinni

Yksittäisen partiolaisen partioharrastamisen tukemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Vinkkaathan ryhmäsi lasten huoltajille muun muassa mahdollisuudesta hakea jäsenmaksuvapautusta. Lisätietoa on koottu piirin nettisivuille: www.päpa.fi/taloudellinen-tuki-partiolaiselle.

Piirin kurssit ja tapahtumat

Kauden alkaessa on hyvä hetki pysähtyä oman kalenterin ääreen hetkeksi ja miettiä mihin minä tai johtajakaverini tarvitsemme tukea. On aika napata luotsin syksyn parhaat palat omaan kalenteriin ja ilmoittautua 31.8. mennessä. Muista myös kysyä tilauskoulutuksia lippukunnalle tai alueellenne, jos mielessänne on jokin tietty vähän tiiviimpi aihe kuin kokonainen kurssi.

Ilmoittautuminen koulutuksiin ja tapahtumiin tehdään pääsääntöisesti kolmessa portaassa:

 • helmikuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan kevään ja kesän koulutuksiin ja tapahtumiin
 • elokuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan syksyn koulutuksiin ja tapahtumiin
 • marraskuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan talven koulutuksiin ja tapahtumiin

Kuhunkin portaaseen sijoittuvat tapahtumat ja kurssit löydät osoitteesta päpa.fi/ilmoporras.

Laita kalenteriin syksylle ainakin nämä päivät:  

 • 5.9. Kohtaaminen
 • 19.20.9. TuhoPunkku
 • 3.4.10. Käännekohta syys-SM-kisat
 • 24.10. LuotsiSatelliitti
 • 25.10. Piirin kokous
 • 14.11. Luotsikoulutus
 • 21.11. Koko lippukunnan koulutuspäivä
 • 12.12. Piirimajakka Loiste: Yhteiskunta-tarppo

Katso tarkemmat kuvaukset www.päpa.fi/tapahtumat.

HUOM: Muutoksia lauantain 5.9.2020 Kohtaaminen-tapahtumaan

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on päättänyt koronaviruksesta johtuvan epävarman tilanteen takia perua syksyn 2020 suurtapahtuma Kohtaamisen. Tapahtumaan oli elokuun alkuun mennessä ilmoittautunut 3100 henkilöä ja se oli tarkoitus järjestää Helsingin keskustassa. Lippukunnat saavat kuitenkin mahdollisuuden järjestää samana päivänä oman Kohtaamisensa omalla toiminta-alueellaan valmiin ohjelmarungon ja materiaalin avulla. Lue lisää: www.päpa.fi/ajankohtaiset/muutoksia-lauantain-5-9-2020-kohtaaminen-tapahtumaan ja www.päpa.fi/kohtaaminen.

Tukea pestiin

Oletko uusi luotsin pestissä, tai tunnetko potentiaalisen luotsin? Luotsikoulutus 14.11. antaa valmiuksia ohjata 12–22-vuotiaita nuoria ja näiden ryhmien vertaisjohtajia. Saat valmiuksia tukea nuoria vertaisjohtajia suunnittelemaan ja johtamaan partiomaista toimintaa, opit ymmärtämään nuoren kehitysvaiheita ja saat käytännön vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen. Koulutus on suunnattu tarpojien, samoajien ja vaeltajien luotseille ja ikäkausivastaaville sekä ohjelmajohtajille, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Ilmoittaudu 1.11. mennessä osoitteeseen kuksaan.fi/31387.

24.10. järjestettävä LuotsiSatelliitti kokoaa kaikki Suomen luotsit yhteisen asian äärelle. Tapahtumaan voi osallistua kotisohvalta, tai voit saapua paikan päälle verkostoitumaan muiden samassa pestissä toimivien kanssa. Luvassa on ajankohtaista asiaa ja vinkkejä luotsin pestin toteuttamiseen. Lue lisää: www.partio.fi/event/sp-luotsisatelliitti. 

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestejä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/luotsitWA.

Valmista ohjelmaa tarpojille

Tarpojien Piirimajakka Loiste 12.12. järjestetään tänä vuonna Yhteiskunta-tarpon, ja erityisesti medialukutaidon teemalla. Majakka sopii muitakin tarppoja tekeville, sillä aihe on ajankohtainen kaikille tarpojille. Piirimajakka Loiste toteutetaan yhteistyössä Mediakasvatuskeskus Metkan kanssa. 

Tämän vuoden ohjelmapainotus on Minäkin johdan! Ohjelmapainotuksen tavoitteena on, että vuoden mittaan jokainen partiolainen tunnistaa partiossa oppimiaan johtamiseen liittyviä taitoja ja osaa kertoa niistä myös muille. Ohjelma on rakennettu vuosikellon ympärille, ja joka kuukaudelle on valittu yksi tai useampi johtamistaitoja esiin nostava aktiviteetti. Aktiviteetteja voi kuitenkin tehdä vapaavalintaisessa järjestyksessä niin halutessaan. Tarpojien ohjelmapainotusvinkit löytyvät täältä: partio-ohjelma.fi/ohjelmapainotus/tarpojat.

Muita tapahtumia

Partiotaitojen suomenmestaruudesta kisataan 3.4.10., tällä kertaa Kiljavan metsissä. Kaikki johtajaikäiset (samoajasta ylöspäin) ovat tervetulleita Käännekohtaan kilpailemaan tai tekemään kisoja. Kilpailun teemana on nimensä mukaisesti erilaiset käännekohdat. Käännekohdalla tarkoitetaan valintatilanteita, joissa omalla toiminnalla voi ratkaisevasti vaikuttaa siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Siitähän partiotaitokilpailuissa on kyse! Ilmoittautuminen jatkuu aina 31.8.2020 asti. Lue lisää osoitteesta www.kaannekohta2020.fi. 

Piirin kokous järjestetään sunnuntaina 25.10. Radisson Blu Royalissa, Runeberginkatu 2. Kokous alkaa klo 15:00, valtakirjojen tarkastus klo 14:00. Kokouksessa valitaan piirinjohtaja, piirin varajohtaja ja piirineuvoston puheenjohtaja, sekä piirineuvoston jäsenet kaudeksi 20212022. Piirin kokous on myös hyvä paikka päästä moikkaamaan tuttuja muista PäPalaisista lippukunnista!

Vantaalla eli Kannuksessa tapahtuu

Kannusta lippukuntasi luonnolliset tarpojavartiot kisaamaan Laten Laukkaan 24.10. Laten Laukka on Partiokannuksen järjestämä partiotaitokisa vantaalaisille seikkailijoille ja tarpojille. Kisassa pääsee testaamaan partiotaitoja, oppimaan uutta ja hiomaan vartion yhteistyön priimaksi. Paras vantaalainen tarpojavartio pääsee edustamaan Vantaata keväällä 2021 järjestettävään pohjoismaiseen 5-otteluun Ruotsiin.  

Lue kaikista Partiokannuksen tapahtumista lisää Partiokannuksen nettisivuilta: partiokannus.fi/tapahtumat.

Espoossa eli EPT:ssä tapahtuu

19.20.9. TuhoPunkku. Kevään koettelemuksista huolimatta Suomen suurin vuosittainen partiotaitokilpailu Espoon Punanen eli Punkku järjestetään jälleen ja ilmoittautuminen kisaan on jo auki! Kokoa oma joukkueesi tai kannusta tarpojat mukaan kisaamaan: www.ept.fi/tapahtumat/espoonpunanen!

18.10. Tarpojatapahtuma. Kevään tarpojatapahtuma siirtyi koronan vuoksi syksylle. Innosta tarpojat mukaan tapahtumaan, tiedossa on hauska päivä hyvän ohjelman parissa ja tietenkin muita espoolaisia tarpojaikäisiä! Lisätietoa tulossa nettisivuille: www.ept.fi/tarpojatapahtuma.

Koko EPT:n tapahtumakalenterin löydät täältä: www.ept.fi/tapahtumat/kalenteri.

Hyvää partiosyksyä!

Mikäli tapahtuma- tai kurssi-ilmoittautumisiin, peruutuksiin tai muuhun jäsenrekisterin perushommiin liittyen nousee kysymyksiä, ota yhteyttä toimistolle, puh. (09) 8865 1200 tai papa.toimisto@partio.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *