Syksy 2020: vaeltajaluotsin pestikirje

Hei vaeltajaluotsi!

Erikoisen kevään jälkeen on mahtavaa päästä takaisin arjen rytmiin ja tapaamaan partiokavereita livenä. Partio tarjoaa monelle meistä tärkeän yhteisön, jonka toimintaan osallistuminen on merkityksellistä – iso kiitos siis sinulle, kun olet mukana! Ryhmien toiminta kannattaakin suunnitella jo suoraan sellaiseksi, että sitä on mahdollista toteuttaa, siihen voi turvallisesti osallistua ja suunnitelmia muokata lennossa muuttuvat rajoitukset huomioiden. Pieni on tänä syksynä kaunista: koko lippukunnan retken tilalle kannattaa suunnitella ryhmien omia retkiä, yöretket voi muuttaa päiväretkiksi ja viikkotoiminnan järjestää ulkokokouksina. Olemme koonneet sinulle orientoitumisen tueksi tähän kirjeeseen tiiviin paketin tärkeistä päivämääristä ja muistettavista asioista.

Partio on turvallinen harrastus jatkossakin

Partion valttikortteja ovat fiksut ryhmien koot, ryhmien omat retket ja toiminta ulkona arki-iltoinakin. Partiossa tällaiset jutut ovat jo luontaisesti meidän ohjelmaa. Sen tukena on hyvä miettiä vielä ne pienetkin yksityiskohdat kuntoon niin kololla kuin retkillä.

Jotta kaikilla on jatkossakin partiossa turvallista olla, on syksylläkin syytä kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan niin kokouksissa kuin retkilläkin. Olemmekin koonneet www.päpa.fi/partiosyksy-2020 -sivuille vinkkejä turvallisen toiminnan järjestämiseen. Sivustolta löydät mm. vinkkejä turvallisen retken suunnittelun tueksi. Päivitämme sivuja aktiivisesti sen mukaan, miten rajoitukset tai erityisjärjestelyt muuttuvat.

Piirin kursseilla ja tapahtumissa noudatetaan THL:n ja SP:n turvallisuusohjeita, ja pystymme tarvittaessa reagoimaan nopeastikin muuttuviin suosituksiin. Ajantasaisin partiotoimintaa koskeva ohjeistus löytyy osoitteesta www.partio.fi/korona.

Huolehditaan yhdessä siitä, ettei kenenkään harrastaminen ole rahasta kiinni

Yksittäisen partiolaisen partioharrastamisen tukemiseen löytyy monia vaihtoehtoja, joita kannattaa miettiä tapauskohtaisesti. Vinkkaathan luotsattavillesi muun muassa mahdollisuudesta hakea jäsenmaksuvapautusta ja stipendejä partiotapahtumiin ja -koulutuksiin osallistumiseksi. Lisätietoa on koottu piirin nettisivuille: www.päpa.fi/taloudellinen-tuki-partiolaiselle.

Piirin kurssit ja tapahtumat

Nappaa itsellesi parhaat palat ja muistathan kannustaa kiireisiäkin vaeltajia kouluttautumaan. Usein pieni “breikki” kiireiseen arkeen antaa paljon virtaa kintaaseen, ja tapahtumasta tai kurssista riippuen voi sen jälkeen olla loppuvuoden ikäkausiohjelma jo hanskassa tai omaan johtamiseen ajanhallintavinkkejä.

Kauden alkaessa on hyvä hetki tsekata omat suunnitelmat ja miettiä mihin minä tai johtajakaverini tarvitsemme tukea. On aika valita syksyn tarjonnasta parhaat palat ja ilmoittautua 31.8. mennessä.

Ilmoittautuminen koulutuksiin ja tapahtumiin tehdään pääsääntöisesti kolmessa portaassa:

 • helmikuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan kevään ja kesän koulutuksiin ja tapahtumiin
 • elokuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan syksyn koulutuksiin ja tapahtumiin
 • marraskuun viimeisenä päivänä ilmoittaudutaan talven koulutuksiin ja tapahtumiin

Kuhunkin portaaseen sijoittuvat tapahtumat ja kurssit löydät osoitteesta päpa.fi/ilmoporras.

Laita kalenteriin syksylle ainakin nämä päivät:   

 • 28.30.8. Vaeltajatapahtuma Valo
 • 5.9. Kohtaaminen
 • 11.13.9. Erätaito II (jatkokurssi, vaeltamisen perusteet)
 • 19.20.9. TuhoPunkku
 • 30.9. Valtakirjat kuntoon -ilta
 • 3.4.10. Käännekohta syys-SM-kisat
 • 14.18.10. Partiojohtaja-peruskurssi syyslomalla (PJ-PK 6-2020)
 • 24.10. LuotsiSatelliitti
 • 25.10. Piirin kokous
 • 14.11. Luotsikoulutus
 • 21.11. Koko lippukunnan koulutuspäivä

Katso tarkemmat kuvaukset www.päpa.fi/tapahtumat.

HUOM: Muutoksia lauantain 5.9.2020 Kohtaaminen-tapahtumaan

Pääkaupunkiseudun Partiolaiset on päättänyt koronaviruksesta johtuvan epävarman tilanteen takia perua syksyn 2020 suurtapahtuma Kohtaamisen. Tapahtumaan oli elokuun alkuun mennessä ilmoittautunut 3100 henkilöä ja se oli tarkoitus järjestää Helsingin keskustassa. Lippukunnat saavat kuitenkin mahdollisuuden järjestää samana päivänä oman Kohtaamisensa omalla toiminta-alueellaan valmiin ohjelmarungon ja materiaalin avulla. Lue lisää: www.päpa.fi/ajankohtaiset/muutoksia-lauantain-5-9-2020-kohtaaminen-tapahtumaan ja www.päpa.fi/kohtaaminen.

Tukea pestiin

Oletko uusi luotsin pestissä, tai tunnetko potentiaalisen luotsin? Luotsikoulutus 14.11. antaa valmiuksia ohjata 12–22-vuotiaita nuoria ja näiden ryhmien vertaisjohtajia. Saat valmiuksia tukea nuoria vertaisjohtajia suunnittelemaan ja johtamaan partiomaista toimintaa, opit ymmärtämään nuoren kehitysvaiheita ja saat käytännön vinkkejä nuorten kanssa toimimiseen. Koulutus on suunnattu tarpojien, samoajien ja vaeltajien luotseille ja ikäkausivastaaville sekä ohjelmajohtajille, mutta mukaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet. Ilmoittaudu 1.11. mennessä osoitteeseen kuksaan.fi/31387.

24.10. järjestettävä LuotsiSatelliitti kokoaa kaikki Suomen luotsit yhteisen asian äärelle. Tapahtumaan voi osallistua kotisohvalta, tai voit saapua paikan päälle verkostoitumaan muiden samassa pestissä toimivien kanssa. Luvassa on ajankohtaista asiaa ja vinkkejä luotsin pestin toteuttamiseen. Lue lisää: www.partio.fi/event/sp-luotsisatelliitti. 

PäPan eri WA-ryhmissä tiedotetaan muutaman kerran viikossa ajankohtaisista kohderyhmää koskevista partioasioista ja -tapahtumista. Ryhmät ovat yksisuuntaisia viestintäkanavia, eli vain ylläpitäjällä on oikeus lähettää viestejä. Pysy pestissäsi ajan tasalla liittymällä ryhmään: bit.ly/luotsitWA.

Valmista ohjelmaa vaeltajille

Vaeltajatapahtuma Valon ilmoittautumisaikaa on jatkettu 14.8. asti! Kannusta vaeltajat mukaan tapaamaan muita pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan vaeltajia, ja viettämään hauska viikonloppu oman ikäkausiohjelman parissa. Ilmoittautumiset osoitteessa kuksaan.fi/34461.

Tämän vuoden ohjelmapainotus on Minäkin johdan! Ohjelmapainotuksen tavoitteena on, että vuoden mittaan jokainen partiolainen tunnistaa partiossa oppimiaan johtamiseen liittyviä taitoja ja osaa kertoa niistä myös muille. Ohjelma on rakennettu vuosikellon ympärille, ja joka kuukaudelle on valittu yksi tai useampi johtamistaitoja esiin nostava aktiviteetti. Aktiviteetteja voi kuitenkin tehdä vapaavalintaisessa järjestyksessä niin halutessaan. Vaeltajien ohjelmapainotusvinkit löytyvät täältä: partio-ohjelma.fi/ohjelmapainotus/vaeltajat.

Partiotaitojen suomenmestaruudesta kisataan 3.4.10., tällä kertaa Kiljavan metsissä. Kaikki johtajaikäiset (samoajasta ylöspäin) ovat tervetulleita Käännekohtaan kilpailemaan tai tekemään kisoja. Kilpailun teemana on nimensä mukaisesti erilaiset käännekohdat. Käännekohdalla tarkoitetaan valintatilanteita, joissa omalla toiminnalla voi ratkaisevasti vaikuttaa siihen, mitä seuraavaksi tapahtuu. Siitähän partiotaitokilpailuissa on kyse! Ilmoittautuminen jatkuu aina 31.8.2020 asti. Lue lisää osoitteesta www.kaannekohta2020.fi. 

Piirin kokous

Piirin kokous järjestetään sunnuntaina 25.10. Radisson Blu Royalissa, Runeberginkatu 2. Kokous alkaa klo 15:00, valtakirjojen tarkastus klo 14:00. Kokouksessa valitaan piirinjohtaja, piirin varajohtaja ja piirineuvoston puheenjohtaja, sekä piirineuvoston jäsenet kaudeksi 20212022. Piirin kokoukseen osallistuminen on loistava aktiviteetti vaeltajien Lippukunta piirin jäsenenä -aktiviteettiin.

Espoossa eli EPT:ssä tapahtuu

19.20.9. TuhoPunkku. Kevään koettelemuksista huolimatta Suomen suurin vuosittainen partiotaitokilpailu Espoon Punanen eli Punkku järjestetään jälleen ja ilmoittautuminen kisaan on jo auki! Kokoa oma joukkueesi tai kannusta vaeltajat mukaan kisaamaan: www.ept.fi/tapahtumat/espoonpunanen!

Koko EPT:n tapahtumakalenterin löydät täältä: www.ept.fi/tapahtumat/kalenteri.

Hyvää partiosyksyä!

Mikäli tapahtuma- tai kurssi-ilmoittautumisiin, peruutuksiin tai muuhun jäsenrekisterin perushommiin liittyen nousee kysymyksiä, ota yhteyttä toimistolle, puh. (09) 8865 1200 tai papa.toimisto@partio.fi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *