Partiotoiminta on tänä syksynä hiukan erilaista kuin ennen ja viikkotoimintaan on otettava käyttöön uudet ideat. Koronaviruksen aiheuttamien rajoitusten vuoksi partiotoiminta kannustetaan järjestettävän ulkona ja toiminnassa on otettava huomioon hygienia- ja turvallisuusohjeet. Kasvomaskin käyttöä suositellaan yläasteikäisistä alkaen. Toimintaan voi osallistua vain terveenä.
Lue PäPan ohjeet turvalliseen partiotoimintaan ja mm. maskin käyttöön: päpa.fi/turvallinen-partiotoiminta.
Olemme koonneet erilaisia toimintavinkkejä tarpoja- ja samoajaikäisille, joita voidaan toteuttaa ulkona, etänä ja turvallisuus huomioiden.

Ulkona ja turvallisesti
Ruuanlaittoa. Ulkona on nyt hyvä hetki harjoitella retkiruuanlaittotaitoja! Ottakaa käyttöön trangia tai mahdollisuuksien mukaan nuotio ja pistäkää testiin pitsat, kakut, letut ja muut herkut! Hauska idea on myös kisata retkiruuan kanssa MasterChef-tyyliin mysteeriaineksilla tai aikarajoituksilla.
Nuotiot. Onko kololla mahdollisuutta tehdä nuotio tai löytyykö läheltä siihen sopivaa paikkaa? Testatkaa porukalla erilaisia nuotiomalleja, harjoitelkaa nuotion sytytystaitojanne tai ottakaa kilpailu! Nuotiovinkkejä löydätte mm. Partion sivuilta.
Kaupunkisuunnistus. Ottakaa haltuun lähialueen nurkat ja lenkkipolut ja lähtekää aarrejahtiin tai valokuvasuunnistukselle. Apuna voi käyttää mm. MOBO-sovellusta. Vielä joulukuuhun saakka voitte lähteä porukalla myös mukaan Street O-rasteille.
Liljat. Onko vanhasta partio-ohjelmasta periytyneet liljat teidän vartiolle jo tuttuja? Kiinnostaisiko haastaa itseään esimerkiksi 24 tunnin valvomiseen tai puhumattomuuteen? Liljat ovat erilaisia aktiviteetteja, joissa tehdään jotain asiaa tietyn ajan tai matkan verran. Lue liljoista lisää täältä!
Kisoihin valmistautuminen. Ulkona porukalla on hyvä valmistautua vaikka ensi vuoden kisoihin. Miten olisi erilaisten kätevyyksien harjoittelu? Järjestäkää vaikka Instagram-kisat, ohje löytyy PäPan nettisivuilta. Myös Kisakanta.fi -sivuilta löydätte paljon kisatehtäviä!
Varusteiden ja kaluston huoltoa. Olisiko nyt hyvä hetki tarkistaa varusteiden kunto, siivota lippukunnan varasto, teroittaa työkalut tai vahata vaatteet? Tsekkaa hyvät vinkit Partioaitan sivuilta.
Paracord-ranneke. Oletko koskaan huomannut olevasi tilanteessa, jossa olisit tarvinnut jotain, millä sitoa esimerkiksi teltan pääty kiinni puuhun tai korvata repeytyneet kengännauhat? Tehkää vartion kanssa itsellenne Paracord-rannekkeet, ohjeet täältä.
My2050 –peli. Lähtekää testaamaan My2050 -tulevaisuuspeliä. Lähdöt löytyvät Helsingistä, Espoosta ja Vantaalta. Peliin tarvitset puhelimen ja 60 minuuttia aikaa.
HurHurin partiobiisi. Katsokaa yhdessä HurHurin uusi musiikkivideo ja opetelkaa Partiodarra –biisin tanssiliikkeet.
Materiaalipankki. MAPPA materiaalipankista löytyy läjäpäin erilaisia materiaaleja ja toimintaideoita.
Etänä ja silti yhdessä
Vaelluksen suunnittelu. Suunnitelkaa vartiollenne vaellus, vaikka ensikeväälle tai tulevaisuudelle. Luontoon.fi -sivuilta pääsette hyvin alkuun.
Itsetehdyt hygieniatuotteet. Kokeilkaa jotain uutta ja hyödyllistä, vinkit partion sivuilta! Itsetehdyt pesuaineet ovat vaikka oiva lahjaidea. Vartio voi puuhastella yhdessä videoyhteyden avulla.
Yhteinen ruuanlaitto. Ruokaa voi laittaa yhdessä videoyhteydellä. Tehkää kaikki omaa lempi ruokaanne tai opetelkaa täysin uutta. Joku voi myös opettaa omaa bravuuriaan.
Partion peruskirjauudistus. Tutustukaa vartion kesken peruskirjauudistukseen. Peruskirja menee hyväksyttäväksi Suomen Partiolaisten jäsenkokoukselle marraskuussa 2020.
Retkiruuan kuivaaminen. Jos haaveissa on vartion oma retki tai vaellus tulevaisuudessa, voi nyt jo laittaa kuivumaan retkiruokaa! Ja kuivata voi vaikka mitä. Vinkit alkuun voit löytää mm. täältä.
#MEIDÄNMERI. Oletteko hyödyntäneet jo #MEIDÄNMERI-ohjelmamateriaalia? Ohjelmamateriaali haastaa partiolaiset tutkimaan Itämerta ja tekemään sen kuntoon vaikuttavia tekoja.
Kotivara. Tutustukaa jokainen kotonanne kotivaraan. Löytyykö kotoa valmius pärjätä muutama tunti ilman sähköä? Entä pidempään? Tehkää listaa sen mukaan kuinka kauan oletettu sähkökatko kestää. Muutamaan tuntiin tarvitaan toimivia taskulamppuja. Pidempään kestänyt sähkökatko puolestaan vaatii jo enemmän paristoja tai kynttilöitä. Kuinka kauan puhelimessa riittää virtaa, jos sähkökatko kestää pidempään? Mistä löytää tietoa sähkökatkon pituudesta? Ottakaa myös selvää, miten varautua juomaveden tilapäiseen pilaantumiseen. Mistä juomavesi tulisi? Miten sitä haettaisiin? Onko perheellä puhtaita vedenkantoastioita varastossa? Materiaalia, ideoita ja testi varautumisesta löytyy mm. Marttojen sivuilta.
Tietoturva. Ottakaa haasteeksi vartionne kanssa hoitaa yhdessä tietoturvanne kuntoon! Ottakaa selvää salasanojen hallintaohjelmista, kaksivaiheisesta tunnistautumisesta mm. sähköpostiin ja tarkistakaa, onko puhelimen, tietokoneen ja muiden älylaitteiden ohjelmistot päivitetty ajan tasalle. Opettakaa uudet taitonne myös vanhemmille ja kotiväelle!
Erilaiset pelit. Pelatkaa yhdessä netistä löytyviä pelejä. Uutta pääsee oppimaan mm. Maantietopelissä ja selviytymään Saarella -pelissä.
Turvallisesti yhdessä. Turvallisesti yhdessä -koulutus on pakollinen koulutus kaikille täysi-ikäisille partiolaisille sekä ryhmänjohtajille iästä riippumatta. Samoajavartion kanssa voi käydä materiaalia yhdessä läpi etänä ja luotsin johdolla vartio voi käydä keskustelua koulutuksesta.