19-vuotias Lucas Lumberg on yksi Pääkaupunkiseudun Partiolaisten hallituksen jäsenistä.

 

Nuorten osallisuus nuorisojärjestöjen toiminnassa on hyvin tärkeää, sillä nuorisojärjestöt toimivat vahvistimina nuorten mielipiteille ja tekevät nuorille tärkeää vaikuttamiskasvatusta. Partion tavoite on kasvattaa nuorista aktiivisia yhteiskunnan jäseniä, ja vaikkei tämä kasvatus annakaan mitään vakifraaseja päivän kuumimpiin poliittisiin kysymyksiin, niin ainakin se antaa nuorille eväät vaikuttamiseen.

Aloitin vuodenvaihteessa kaksivuotisen hallituskauden Pääkaupunkiseudun Partiolaisissa. Toimin kasvusta vastaavana jäsenenä, eli pyrin siihen, että yhä useampi lapsi ja nuori löytäisi partiosta itselleen harrastuksen. Vastuullani on tukea helsinkiläisiä, vantaalaisia, espoolaisia ja kauniaislaisia paikallisyhdistyksiä tässä kasvutyössä sekä olla piirin johdon tukena yhteiskuntasuhdetyössä.

Koen nuorena hallituksen jäsenenä pystyväni vaikuttamaan nykyisen tehtäväni ansioista siihen, että tulevaisuudessa partiossa voidaan ottaa kaikki mukaan entistä matalammalla kynnyksellä ja sitä kautta ennaltaehkäistä nuorten syrjäytymistä. Kehitän vaihtoisia tapoja harrastaa partiota ja tarjota paikallisyhdistyksille työkaluja laadukkaaseen toimintaan. Huomasimme viime vuonna, kuinka koronapandemia haastoi meidät toteuttamaan partiota uusilla tavoilla. Näitä keinoja käyttämällä voimme valjastaa uusia harrastusmahdollisuuksia ja muotoja laajemminkin.

Nuoret ovat nuorten asioiden parhaimpia asiantuntijoita, ja siksi meidän kuuluu hyödyntää sitä asiantuntijuutta päätöksentekoprosesseissa. On mahtavaa, että Suomessa niin monessa kunnassa on nuorisovaltuusto, joka tarjoaa oman panoksensa kuntavaikuttamisessa! Myös partio on hyvä esimerkki siitä, että nuoret todella päättävät asioista. Esimerkiksi meidän piirihallituksen keski-ikä on 26 vuotta. Itse edustan kaikista nuorinta ikäryhmää.

Alun perin suunnittelin miettiväni vielä pari vuotta ennen kuin hakeutuisin piirihallitukseen ehdolle, mutta houkutus kasvoi selaillessani hallitustehtäviä nettisivuilta. Tehtävistä juuri kasvun tuki nousi kiinnostavimmaksi. Aikaisemmin olin tehnyt lähinnä viestinnän ja markkinoinnin juttuja, mutta uuden kokeileminen tuntui houkuttelevalta. Jätin asian hautumaan vielä ilman varsinaista aikomusta hakeutua piirihallitukseen, mutta vastavalittu puheenjohtaja soitti ja pyysi lähtemään mukaan. Tällöin pienen mietinnän jälkeen olin valmis tarttumaan tähän hyvin mielenkiintoiseen tehtävään.

Tärkein tavoitteeni ensi vuodelle on oppia lisää johtajuudesta. Hallituksen jäsenenä minulla on näköalapaikka pääkaupunkiseutulaiseen partioon, ja ympärilläni ihmisiä, jotka ovat yhtä innostuneita tekemisestään kuin minä. Uskon hallitustehtävän kehittävän minua eteenpäin elämän joka saralla, joten eiköhän oteta seuravasta kahdesta vuodesta kaikki ilo irti.

 

Teksti: Lucas Lumberg, 19 vuotta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *