Tulevat kuntavaalit näkyvät myös partiossa. Aktiivisuus ja toimeen tarttuminen ovat tärkeitä partiolaisten arvoja. Partiolaisia kannustetaan yksilöinä yhteiskunnalliseen ja poliittiseen aktiivisuuteen, vaikka partio itsessään onkin poliittisesti sitoutumaton järjestö. Monia partiolaisia näkyykin usein vaaliehdokkaiden joukossa.

Kuntavaaleja käsitellään partiossa tänä vuonna Vaalipöllö -aktiviteettien avulla ja sitä kautta ihan pienimpienkin lasten kanssa voidaan tutustua aktiiviseen kansalaisuuteen liittyviin teemoihin. Aktiviteetit ovat Suomen Partiolaisten kuntavaaliryhmän kädenjälkeä. Ryhmän puheenjohtaja Joona Aaltonen toivoo, että Vaalipöllön avulla moni partiolainen kiinnostuu entistä enemmän tulevista kuntavaaleista ja ehkä yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta yleisestikin.

”Koen, että tällainen vaikuttaminen on aivan partiotoiminnan ytimessä: maailma ei muutu paremmaksi, jos sitä ei itse muuta. Siihen haluan kannustaa myös muita partiolaisia.”

Suurin syy lähteä johtamaan kuntavaaliryhmää olikin huoli siitä, että vaalit ja vaikuttaminen eivät kiinnosta nuoria riittävästi. Nuorten äänestysinto on vanhempaa ikäryhmää paljon matalampi. Joona kokee, että tässä vapaaehtoistehtävässä hän voi olla osaltaan vaikuttamassa siihen, että partiolaiset ympäri Suomen kiinnostuisivat tulevista kuntavaaleista.

”Itselleni oikeus äänestää on ehdottomasti tärkeimpiä kansalaisoikeuksia ja toivoisinkin, että mahdollisimman moni nuori ajattelisi samoin. Mikäli itse ei pyri vaikuttamaan ympäröivään yhteiskuntaan, on turha myös valittaa, jos joku siinä yhteiskunnassa ei miellytä!” hän toteaa. ”Kuntavaalit ovat vaaleista ne kaikkein tärkeimmät, vaikka ne eivät yhtä jännittäviltä ehkä tunnukaan kuin vaikkapa presidentinvaalit. Niissä nimittäin päätetään sen oman kunnan ja elinpiirin tulevaisuudesta.”

Partion ulkopuolella Joona opiskelee oikeustieteitä toista vuotta Helsingin yliopistossa ja työskentelee toimittajana Helsingin Sanomissa. Hän uskoo, että partio on vaikuttanut paljon siihen, mitä hän on lähtenyt opiskelemaan ja missä nyt työskentelee. Esimerkiksi Pääkaupunkiseudun Partiolaisten jäsenlehti Hepun päätoimittajana Joona kiinnostui journalismista. Partion kautta opittu vastuun kantaminen ja vaikuttaminen ympäröivään yhteiskuntaan sai hänet puolestaan hakemaan oikeustieteitä.

Erilaisten vapaaehtoistehtävien lisäksi partio on antanut Joonalle eväitä myös yleisesti elämään: ”Tulevaisuutta ajatellen varsinkin partiosta opittu tekemisen asenne tulee varmasti kantamaan pitkälle.”

 

Tutustu kuntavaalien partioehdokkaisiin

Tutustu Vaalipöllö -aktiviteetteihin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *