Kauden 2021-2022 piirineuvosto valittiin piirin kokouksessa 25.10. Piirineuvoston muodostaa puheenjohtaja, 29 alueellista piirineuvosta sekä heidän varajäsenensä ja se on piirin kokousten välillä korkein päättävä elin piirissä. Piirineuvosto hyväksyy esimerkiksi piirin toimintasuunnitelman ja talousarvion, piirin jäsenmaksun, käynnistää piirin suuret projektit ja valitsee kautensa päätteeksi uuden piirihallituksen jäsenet (pl. puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja). Lisätietoa piirineuvostosta ja oman alueesi neuvokset löydät piirin nettisivuilta.

Aiempaa kattavampi koulutus pestiin

Vaikka piirineuvosten kausi alkoi virallisesti 1.1.2021, pidettiin ensimmäinen perehdytys jo joulukuun puolella. Melkein 40 neuvosta osallistui 17.12. Teamsissä pidettyyn koulutukseen, jonka pääpainona oli tuoda neuvoksille tutuksi piiriä, sen organisaatioita, rakenteita ja sidosryhmiä sekä vaikuttamistyötä Suomen Partiolaisissa. Tammikuussa pestin jo virallisesti alettua jatkettiin koulutuksella päätöksenteon vuosikellosta sekä kokouskäytänteistä, olihan ensimmäinen kokous jo reilun kahden viikon päässä odottamassa. Neuvosten koulutus jatkuu vielä kevätkauden ajan piirin talouteen ja toiminnansuunnitteluprosessiin tutustuen, kun nämä aiheet ovat nousemassa neuvoston käsittelyyn ensimmäistä kertaa kevätkokouksessa maaliskuussa.

Tällä kaudella neuvosten kouluttamiseen on panostettu aiempia vuosia enemmän. Alkusykäyksenä täysin uudenlaisen koulutuskokonaisuuden luomiselle toimi neuvostossa viime syksynä hyväksytty ponsi laajemmasta koulutuksesta nyt aloittavalle neuvostolle. Koulutuskokonaisuutta onkin suunniteltu yhdessä piirineuvoston puheenjohtajistojen ja piirin koulutuksen toiminnanalan kanssa.

Piirineuvoston järjestäytymiskokous

Vallitsevan koronatilanteen vuoksi uuden neuvoston kausi alkoi Teamsin-kokouksella, mutta viime kaudella saatujen oppien pohjalta kokous saatiin vedettyä läpi mallikkaasti. Linjoilla oli äänivaltaisten neuvosten lisäksi ennätysmäärä äänivallattomia neuvoksia seuraamassa kokouksen etenemistä. Lisäksi kokouksen aikana linjoilla kävi satunnaisia vierailijoita seuraamassa kokousta. Piirineuvosto päätti myös tällä kaudella streamata kokoukset piirin Youtube-kanavalle. Valitettavasti Teams-kokouksien streamaus ei ainakaan vielä onnistu, joten näiden kokoustallenne julkaistaan kokouksen jälkeisinä lähipäivinä piirin Iltapäiväkerho-ryhmässä Facebookissa ja ladataan kokouskansioon Jemmassa.

Aamupäivän aikana neuvosto kuuli uuden hallituksen esittäytymisen ja raportin toiminnastaan. Osana tätä kokouskohtaa käytiin myös keskustelua piirin kisajärjestelyvuoroista ja vastuista. Käydyn keskustelun pohjalta piirinjohdon työvaliokunta miettii mahdollisia toimenpiteitä tilanteen parantamiseksi.

Piirihallituksen jälkeen vuoroon pääsivät piirin edustajat Suomen Partiolaisten partioneuvostossa, joka vastaa meidän piirineuvostoamme koko Suomen tasolla. Partioneuvokset kertoivat nostot edellisenä viikonloppuna pidetystä partioneuvoston järjestäytymiskokouksesta ja toiminnansuunnittelupäivästä. Vaikuttamistyön raportin lisäksi piirineuvosto hyväksyi vaikuttamisen tavoitteen Suomen Partiolaisissa vuodelle 2021. Vuoden 2021 vaikuttamistavoitteet liittyvät uuden strategian mukaiseen resurssien kohdentamiseen, uudistetun peruskirjan tehokkaaseen jalkauttamiseen ja konkreettisten toimien aloittamiseen viime vuonna hyväksytyn partion hiilineutraalisuustavoitteen saavuttamiseksi vuoteen 2030 mennessä.

Lounastauon jälkeen roolit vaihtuivat ja piirineuvokset toivat piirihallitukselle ja toimistolle tiedoksi kuulumisia alueelta ja lippukunnista. Terveiset koostuvat sekä yleisistä kuulumisista, että kokouskohtaisista kysymyksistä, joihin piirissä on toivottu tietoa. Tällä kertaa kysymykset koskivat uuden peruskirjan jalkautumista lippukuntiin ja yhteistyötä alueen seurakunnan kanssa.

Piirin toimintakertomus hyväksytään piirineuvoston kevätkokouksessa maaliskuussa, mutta jo tässä kokouksessa neuvosto sai koosteen vuoden 2020 toiminnanarvioinnin nostoista, jossa oli kerätty toiminnanaloittain vuoden 2020 onnistumisia ja kehittämisenkohteita. Asiakohta oli siitä erikoinen, että nostot oli koostanut edellinen hallitus, mutta niiden esittelystä vastasi vuoden alussa aloittanut uusi hallitus. Ennen iltapäivän kahvitaukoa vuorossa oli vielä kokouksen ja koko vuoden 2021 suurin neuvoston käsittelyssä oleva asiakohta, partion henkilöstöorganisaatiouudistus, josta laajemmin seuraavan alaotsikon alla.

Kahvitauon jälkeen kokouksen asialistalla olivat enää piirin toiminnassa noudatettavien sääntöjen toteaminen sekä kahden varapuheenjohtajan valinta. Tällä kaudella neuvoston varapuheenjohtajista ei käyty vaalia, sillä ehdokkaita oli kaksi. Piirineuvosto valitsi yksimielisesti varapuheenjohtajiksi kaudelle 2021-2022 Maija Ovaskan (Helsingin Erä-Leijonat, Koillis-Helsinki) ja Tilma Niemisen (Vuosaaren Vesipääskyt, Itä-Helsinki).

Partion henkilöstöorganisaatiouudistus

Suomen Partiolaisilla ja partiopiireillä on käynnissä projekti, jossa rakennetaan yhdessä uudenlaista henkilöstöorganisaatiota. Projekti on ollut käynnissä jo muutaman vuoden ja sen on tarkoitus valmistua vuodeksi 2022. Uudistuksen tavoitteena on, että partio kasvaa, antaa taitoja elämään ja on paras paikka tehdä vapaaehtoistyötä, aivan kuten uudessa strategiassamme tavoittelemme. Henkilöstöuudistuksen keskeisenä ajatuksena on aiempaa paremman lippukuntatyön mahdollistaminen paikallisten partiolippukuntien tukemiseksi. Enemmän tietoa uudistuksesta löydät Suomen Partiolaisten nettisivuilta.

Henkilöstöuudistus toteutetaan kehitysprojektina, jonka tavoitteena on luoda Suomen Partiolaisista yksi valtakunnallinen työnantaja. Uuden henkilöstöorganisaation on tarkoitus aloittaa toimintansa vuonna 2022. Kehitysprojekti on suunnitteluvaiheessa ja päätökset henkilöstöuudistuksesta tehdään vuoden 2021 aikana. Pääkaupunkiseudun Partiolaisten osalta päätöksen uudistukseen osallistumisesta tekee piirineuvosto.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *