Partio on moniin muihin verrattuna edullinen harrastus. Silti ihmisillä ympärillämme on hyvin erilaisia tilanteita, jolloin partiokin voi käydä liian kalliiksi. Me haluamme, että partio kuuluu kaikille, joten keräsimme yhteen muutamia vinkkejä, joilla voimme helpottaa tilanteita, joissa perheen rahat ovat tiukassa.

Noin kahdeksankympin jäsenmaksulla partiolainen saa suunniteltua ohjelmaa syys- ja kevätkaudeksi, partioilloissa tarvittavat materiaalit ja monenlaista oheisohjelmaa. Jäsenmaksun lisäksi vuoden mittaan maksettavaksi tulevat myös retki-, leiri- ja tapahtumamaksut sekä erilaiset varustehankinnat.

Voimme pienillä teoilla vaikuttaa siihen, että partio kuuluu yhä useammalle Pääkaupunkiseudulla ja voimme omalta osaltamme mahdollistaa sen, että lapsilla on oikeus harrastaa.

Lippukunnan omat maksujärjestelyt

Osa lippukunnista perii jäseniltään lippukunnan omaa jäsenmaksua. Maksuun saattaa sisältyä lippukuntakohtaisia varusteita, tapahtuma- ja retkimaksuja tai tarvikemaksuja. Lippukunta voi järjestellä lippukunnan maksujen perimisen haluamallaan tavalla tai sopia maksuista suoraa yksittäisen jäsenten kanssa.

Yksi mahdollisuus on, että lippukunta laskuttaa koko vuoden toiminnan kerralla könttäsummana. Tällöin laskun maksamisesta on helppo sopia esimerkiksi sosiaalitoimen kanssa. Käytäntö voi myös saada aikaan yllättävän nousun osallistumisissa retkille ja leireille! Toisaalta tällaisen ison kertalaskun maksaminen voi tehdä tiukkaa myös useammalle. Niinpä lippukunta voi tarjota kahta maksuvaihtoehtoa: kausimaksua tai erillismaksuja. Tällöin taloudenhoitajan kanssa täytyy kuitenkin sopia tarkkaan järjestelmän toiminnasta, jotta varmasti pysytään perillä siitä, kuka mitäkin on maksanut.

On hienoa, että retkistä ja leireistä voisi hakea alennusta tai jopa vapautusta koko summasta. Tämä voi hoitua vapaamuotoisella hakemuksella vaikkapa niin, että asia sovitaan lippukunnanjohtajan kanssa puhelimitse tai sähköpostilla. Samoin voidaan sopia laskujen maksuajan pidentämisestä. Näistä käytännöistä lippukunta voi tiedottaa nettisivuilla ja tapahtumakirjeissään.

Monilapsisten perheiden kohdalla kannattaa harkita sisaralennusta. Kolmilapsiselle perheelle tavanomainenkin viikonloppuretki voi tulla kalliiksi vaelluksesta puhumattakaan.

Alennuksiin tarvittavat rahat lippukunta voi kerätä esimerkiksi varainhankinnalla stipendirahastoon, kannatusjäsenten kautta tai lippukunta voi olla yhteydessä esimerkiksi paikalliseen järjestöön tai säätiöön, joilta on mahdollista hakea varoja mm. stipendirahastoon.

Jäsenmaksuvapautus ja stipendit

Jäsenmaksuvapautus voidaan myöntää partiolaiselle taloudellisin, terveydellisin ja sosiaalisin perustein. Jäsenmaksuvapautuksella halutaan varmistaa vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten mahdollisuus harrastaa partiota. Jäsenmaksusta vapauttamista voi anoa ympäri vuoden, anomus tulee kuitenkin jättää ennen jäsenmaksulaskun eräpäivää.  Jäsenmaksuvapautusta voi hakea alle 18-vuotiaiden partiolaisten huoltaja tai jäsen itse.

Saapuneet hakemukset käsitellään luottamuksellisesti Suomen Partiolaisten toimistolla ja hakijoita tiedotetaan henkilökohtaisesti sähköpostilla. Tarkemmat ohjeet ja hakulomake: partio.fi/jasenmaksu-ja-laskutus.

Pääkaupunkiseudun Partiolaisten stipendirahaston varoista voidaan myöntää stipendejä pääkaupunkiseudun nuorille johtajille ja partiolaisille kotimaassa tai ulkomailla pidettäville leireille, kursseille ja tapahtumiin osallistumiseksi. Stipendejä ei myönnetä lippukuntien leireille, retkille tai vaelluksille, lippukuntien perustoimintaan eikä varusteisiin. Lue lisää päpa.fi/stipendit.

Tukea harrastukseen

Harrastustoiminnan kuluihin perhe voi saada rahallista tukea sosiaalipalveluiden kanssa. Tällöin perheen tulee ottaa yhteys omaan sosiaalityöntekijään ja sopia, miten asia käytännössä hoituu. Käytännöt voivat olla erilaisia kaupungeittain ja perhekohtaisesti. Pääsääntöisesti sosiaalitoimi ei kustanna jäsenmaksukuluja, vaan nimenomaan toiminnasta koituvia kuluja. Niinpä rahaa voi saada esimerkiksi retkien ja leirien osallistumismaksuihin.

Seurakuntien diakoniatyö tukee perheitä tiukoissa taloudellisissa tilanteissa. Lähimmästä seurakunnasta kannattaakin tiedustella, onnistuisiko myös partion kulujen kattaminen diakonian varoin. Yhteydessä kannattaa olla hyvissä ajoin. Apua saadakseen ei tarvitse olla seurakunnan jäsen.

Myös kansalaisjärjestöt tukevat harrastustoimintaa. Esimerkiksi Hope ry, Pelastakaa lapset ja SOS-lapsikylä myöntää tukea harrastusmaksuihin. Näiden kanssa kannattaa olla ajoissa liikkeellä, sillä järjestöissä käsittelyajat voivat olla jopa kuukausia. Paikallisen Lions-yhdistyksen kanssa kannattaa myös neuvotella mahdollisuuksista tukea partioharrastusta taloudellisesti.

Lainavarusteet

Useissa lippukunnissa on jo hankittu kololle lainavarusteita. Toiset ovat hankkineet varusteet lippukunnan omista rahoista, toiset ovat saaneet varusteihin rahaa esimerkiksi seurakunnalta tai asukasyhdistykseltä. Jos teillä ei vielä ole lainavarusteita, selvittäkää, löytyisikö niille rahoittajaa.

Lippukunta voi pitää kololla omaa lainavaate ja -varustekaappia tai -laatikkoa. Siihen voi kerätä sekä lahjoituksia että edulliseen hintaan ostettuja uusia tavaroita. Esimerkiksi johtajat voivat lahjoittaa vanhoiksi jääneitä retkeily ja partiovarusteita.

Hyviä hankintoja ovat esimerkiksi sadevaatteet, kumpparit, villapaidat ja tuulenpitävät takit ja housut muutamissa eri koissa. Lainavarusteista voi löytyä myös retkeilytarvikkeita, kuten rinkka, makuupussi tai makuualusta.

Kaapista ja laatikosta on helppo kaivaa huomaamattomasti lainavaatevarusteita. Lainavarusteet voivat palvella silloin, kun partiolaiselta ei löydy omia varusteita, niiden hankinta on perheelle kallista tai varusteiden hankinta ei ole vielä ajankohtaista. Esimerkiksi edessä on uuden sudenpennun ensimmäinen retki ja tarkoitus on vasta tutustua. Lainavarusteet palvelevat tietysti myös silloin, kun retkeläisen varusteet muuten likaantuvat tai vain unohtuvat kotiin.

Lippukunta voi myös lainata varusteita erilaisista lainaamoista, kuten bit.ly/varustamo, Espoon leirivälinelainaamo, Helsingin kaupungin Wempaimisto. Partiolainen itse voi lainata varusteita mm. Partioaitan lainauspalvelusta, Retkipaikan varustevuokraamo, Kuinoma.fi -välinelainaamosta ja Ulkoilma akatemian-vuokrapalvelusta.

Nolata ei saa

Perheen ja partiolaisen taloudellinen tai sosiaalinen tilanne on jokaisen yksityisasia ja lippukunnan on pidettävä huolta, että asiaa käsitellään lippukunnassa asiallisesti. Lippukunnan maksuasiat kannattaa keskittää muutamalle aikuiselle johtajalle eikä niitä ole tarve käsitellä koskaan isolla porukalla. Lippukunnassa lippukunnanjohtajalla ja turva-aikuisella voi olla tästä esimerkiksi vastuu.

Joskus leirin avustushakemuksia saattaa tulla sudenpennulta tai johtajakaverilta. Tässä kohtaa hakemukset ja tiedot on pidettävä vain asianomaisten tiedossa. Jos lippukunta haluaa hallituksessaan päättää esimerkiksi leirin avustuksista, voi lippukunnanjohtaja ja turva-aikuinen käydä hakemukset läpi ja esittää hallitukselle esimerkiksi hakemusten määrän ja haettavien avustusten yhteissumman. Näin hakijoiden nimet jäävät vain lippukunnanjohtajan ja turva-aikuisen tietoon.

Leirillä, retkellä tai koloillassa kannattaa myös vetää henkeä ennen kuin käy läksyttämään partiolaista väärin valituista tai puuttuvista ulko- tai retkivarusteista. Koskaan ei voi tietää, mitä taustalla on ja usein toimintaan voi kyllä osallistua myös toisenlaisissa varusteissa.

Jos lippukunnassa kaipaatte aiheen kanssa apua, olkaa rohkeasti yhteydessä piiritoimistoon kaupungin lippukuntakoordinaattoriin tai erityisesti turva-aikuisten tukena olevaan lippukuntakoordinaattori Larissa ”Laija” Olasvuoreeen 050-5473090 tai larissa.olasvuori@partio.fi!

Tämä on blogisarja, jossa käsitellään kerrallaan yhtä tai useampaa turva-aikuisen pestiin tai lippukunnan arkeen liittyvää asiaa. Blogissa on tarkoitus antaa tietoa, ohjeita ja vinkkejä uusiin tai hankaliin tilanteisiin. Kaikki tekstit tallennetaan turva-aikuisen pesti -sivulle, jotta voit palata niihin myös myöhemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *